12 september Apple-event: alle iPhone 15-geruchten op een rij

12 september Apple-event: alle iPhone 15-geruchten op een rij

Vorig artikel Volgend artikel

Gaat Apple eindelijk overstappen op de USB-C lader als standaard in zijn iPhones? Krijgt de iPhone 15 Pro een nieuwe periscoopcamera? Er zijn allerlei geruchten over de aankomende telefoons van Apple: en op 12 september komen we te weten wat er waar is van al die geruchten. We zetten ze voor wat betreft iPhone 15 Pro en Pro Max voor je op een rij.

iPhone 15

Apple zou met vier verschillende iPhone 15-toestellen komen: een gewone, een Plus een Pro en een Pro Max. De iPhone 15 Pro zou er komen in 6,1 (Pro) en 6,7 inch (Pro Max): het toestel is voorzien van een A17-chip en een periscoop lens. Ook zit er een USB-C-poort op: iets wat niet per se bij Apple zelf vandaan komt, maar wordt opgelegd door de EU (wel pas vanaf laat 2024, maar voor de verkoop is het fijn als er dan ook nog gewoon kan worden doorgegaan met de iPhone-verkopen zonder problemen en vragen).

Het design verandert niet enorm: de telefoons hebben eenzelfde schermgrootte als die van iPhone 14’s Pro-modellen en ze zijn waarschijnlijk dunner, met gecurvede zijkant. Wel is nieuw dat er een behuizing is van titanium in plaats van roestvrijstsaal: titanium is veel sterker, waardoor het een steeds populairder wordend materiaal is in de wereld van smartphones. Bijzonder is echter dat er een actieknop op het apparaat komt die je zelf een bestemming kunt geven: handig als je snel naar een bepaalde app wil. Die komt in plaats van de mute-knop.

Ultrawideband

De Pro’s krijgen een A17-chip, terwijl de gewone modellen een A16 krijgen. Allebei zijn het goede chips van Apples eigen makelij, maar de nieuwe is natuurlijk net even efficienter en beter. Dit heeft onder andere als voordeel dat de batterij mogelijk langer meegaat. Het Dynamic Island is ook weer terug, en dit jaar niet alleen voor de Pro’s, maar ook voor het gewone toestel.

De telefoons zouden ook een nieuwe ultrawideband-chip krijgen, waarmee bijvoorbeeld gadgets specifieker kunnen worden gelokaliseerd. Echter zal Apple hem vooral gebruiken voor de Vision Pro-VR-bril, die begin 2024 verschijnt en ook met uaw (ultrawideband) werkt. Daarnaast zouden de toestellen USB 3.2 of Thunderbolt 3-transfers ondersteunen, waardoor je snel met maximaal 20 Gb/s of 40 GB/ s gegevens kunt overdragen. Naar verwachting hebben de telefoons ondersteuning voor maximaal 2TB aan opslag, dus je kunt er flink wat bestanden op kwijt (dubbel zoveel dan vorig jaar.

iPhone 15 Pro en Pro Max hebben beiden telephoto-lenzen als een van de drie camera’s, maar Max specifiek heeft ook nog een periscooplens waarmee je 5x tot 6x optisch kunt zoomen. De telefoons zouden in de keuren blauw, zilver, space gray en titanium gray uitkomen. Net als eerder wordt er op de iPhone 15 MagSafe laden ondersteund. Leuk detail: de laadkabels va de iPhone zouden wel eens gevlochten, gekleurde kabels kunnen zien in de kleuren waarin de telefoons ook verschijnen.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...