Mobile27.06.2013

Inzet mobiele apps leidt tot efficiencywinst


inzet-mobiele-apps-leidt-tot-efficiencyw.jpg
inzet-mobiele-apps-leidt-tot-efficiencyw.jpg

Bij de inrichting van hun werkplekomgeving denken veel zorginstellingen nog vaak vanuit het traditionele model, oftewel een desktop, laptop of thin client met een Windows-bureaublad. Voor de mogelijkheden en de voordelen van het gebruik van apps op mobiele apparaten, zoals tablets, is vooralsnog weinig aandacht.

Ook softwareleveranciers zijn erg terughoudend als het gaat om het inzetten van mobiele apps binnen de zorg en benadrukken vooral de nadelen ervan. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met de hygiëne van zo’n tablet? En waar leg je hem neer als je even beide handen voor iets anders nodig hebt?

Stuk voor stuk praktische bezwaren, waarvoor natuurlijk altijd wel een oplossing te bedenken is. Liever benaderen we mobiele apps vanuit de voordelen die deze zorginstellingen kunnen opleveren. Want die zijn niet gering.

Zo is er een enorme efficiencywinst te behalen als zorgverleners administratieve processen via een app kunnen afhandelen. Zij kunnen hun tijd dan besteden aan patiënten of cliënten in plaats van aan administratieve rompslomp. Bovendien is de kans op fouten aanzienlijk kleiner als zorgverleners vanaf een tablet direct toegang hebben tot (delen) van patiënten- of cliëntendossiers en niet afhankelijk zijn van handgeschreven aantekeningen. En, eerlijk is eerlijk, een tablet is ook nog eens heel wat makkelijker mee te nemen op de ronde dan een COW of laptop!

Het is voor zorginstellingen dan ook zeker de moeite waard om de mogelijkheden van mobiele apps nader te onderzoeken. Maar het is wel zaak om daarbij kritisch te blijven, want niet alles is op te lossen met een app. Zo is het van groot belang dat een app volledige processen ondersteunt, en niet slechts delen ervan. Als een gebruiker de ene stap in het proces via een app kan doen, maar voor de volgende toch weer een desktop nodig heeft, dan verliest die app zijn toegevoegde waarde.

Bovendien is niet iedere gebruiker gebaat bij apps. Voor een administratief medewerker die de hele dag achter zijn of haar bureau zit, voegt een mobiele app weinig toe. Maar voor medewerkers die voortdurend onderweg zijn van de ene patiënt of cliënt naar de andere kunnen mobiele apps heel waardevol zijn en heel veel tijd besparen.

Een extra punt van aandacht binnen de zorgsector is daarnaast de beveiliging van gegevens die vanuit mobiele apps benaderd worden: de veiligheid van data moet eigenlijk al in de ontwikkelfase geborgd worden.

Kortom, mits met beleid ingezet, kunnen mobiele apps zorginstellingen legio voordelen opleveren.

Deze blogpost is geschreven door Marcel Lucker, Winvision.

Verder lezen over Apps

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Thuiswerkers hangen nu bedrijven ontdekken dat sommige mensen ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ wel heel serieus nemen.

Online17.06.2024

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd