​Heet de valuta voor het metaverse van Meta 'Zuck Buck'?

​Heet de valuta voor het metaverse van Meta 'Zuck Buck'?

De kunst afkijken van Roblox

Vorig artikel Volgend artikel

Het voelt als een 1 april-grap die een week te laat komt, maar het schijnt echt zo te zijn: Meta maakt een nieuwe digitale valuta genaamd ‘Zuck Bucks’. Erg opvallend, aangezien ceo Mark Zuckerberg niet per se een heel positief imago heeft. Was inderdaad Facebucks geen leukere naam?

Zuck Bucks

De Zuck Buck is wel een digitale munt, maar het is geen cryptomunt zoals Bitcoin of Ethereum. De Financial Times rapporteert dat Meta’s digitale munt in de wandelgangen van het Meta-kantoor Zuck Buck wordt genoemd, wat niet per se betekent dat dat ook de uiteindelijke naam wordt van de digitale munt. Waarschijnlijk zijn het een soort muntjes zoals je ook in games tegenkomt, waarmee je bepaalde items voor je personage kunt kopen. Zo zou Meta zich laten inspireren door Roblox, de onder kinderen heel populaire game waarin je kunt betalen met Robux.

We weten al dat Meta’s metaverse niet decentraal wordt zoals veel andere metaverses zoals Decentraland en Sandbox wel zijn opgebouwd. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er een digitale munt zou worden geschapen waarover Meta de scepter zwaait. Bij een cryptomunt, die dus decentraal is, is er niemand ‘de baas’ over de munt. Bij een digitale munt is dat wel zo. Dus waar je bij Bitcoin bij het verliezen van je codes dikke pech hebt, zou je bij een virtuele munt van Meta misschien nog op een andere manier toegang kunnen krijgen.

Roblox

Dat is op zich positief, tenzij er kwaadwillenden aan de haal gaan met jouw account. Het heeft echter daarnaast als nadeel dat Meta dus wel bepaalt hoe die munt in zijn werk gaat. Bovendien verdient Roblox bijvoorbeeld ook heel veel geld door die Robux aan te bieden. Daarnaast verdient het ook geld met advertenties, dus we kunnen ons voorstellen dat Meta voor wel meer inspiratie naar Robox kijkt. Roblox zou overigens ongeveer 12,50 dollar verdienen per 1.000 Robux. Roblox verdeelt de inkomsten wel met de creators, want op Roblox kunnen mensen games maken.

Meta zou ook bezig zijn met ‘social tokens’, een soort virtuele punten die je kunt verdienen als je ‘betekenisvolle toevoegingen’ doet binnen Facebook-groepen. Of dat ook weer een populariteitswedstrijd wordt en of dit eventueel samenhang heeft met de Zuck Bucks, dat is afwachten. Meta heeft hier verder nog niets zelf over naar buiten gebracht.

Crypto en NFT's van Meta

Meta had wel een cryptomunt in de maak, namelijk Diem. Ook is het aan het kijken naar wat het kan betekenen in de wereld van NFT’s. Hiervan zou het half mei meer laten zien. Het zal dan waarschijnlijk ook niet meer lang duren voordat NFT’s naar Instagram komen, aangezien Zuckerberg in maart liet weten dat het eraan komt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...