Online28.02.2022

​Zal Ethereum ooit groter worden dan Bitcoin?


In de cryptovaluta zijn er een paar grote munten die bijna iedereen wel kent: Bitcoin en Ethereum. Bitcoin is de bekendste van de twee, en ook de grootste. De vraag is of Bitcoin groter zal worden, of dat Ethereum toch kans loopt om ‘de nieuwe Bitcoin’ te zijn. We zetten zijn kansen uiteen.

Ethereum versus Bitcoin

Ethereum en Bitcoin zijn verschillende cryptovaluta, maar het zijn wel beiden crypto. Het kopen van Ethereum gaat in principe hetzelfde als bij Bitcoin: je hebt een wallet en je kunt van apps gebruikmaken om je virtuele munten aan te schaffen. Bitcoin is als crypto bekend als BTC en Ethereum als ETH. Samen vertegenwoordigen ze een waarde van meer dan 1 biljoen euro. Echter zijn er ook grote verschillen tussen de twee.

Kijkend naar 2021 zien we een groei van 400 procent waarop Ethereum het won van Bitcoin, dat slechts 70 procent omhoog schoot. Hoewel 15.000 bedrijven over de hele wereld Bitcoin accepteren (dat zijn er maar 1 op de 10.000), is Ethereum helemaal niet zo bekend in de echte wereld. Ethereum is meer de koning van de virtuele wereld. Dat komt omdat het smart contracts mogelijk maakt, wat Bitcoin niet kan: deze kunnen automatisch transacties laten plaatsvinden zonder dat er iets tussen hoeft te komen.

Die smart contracts zijn geautomatiseerde overeenkomsten die ervoor zorgen dat geld en activa van eigenaar wisselen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De volledige hoeveelheid aan transacties op het platform maken gebruik van ether. Het succes van het platform is de reden waarom ether de afgelopen jaren zo gigantisch is gegroeid. Het feit dat ether het platform voedt, geeft het een nut en een intrinsieke waarde die bitcoin niet heeft. Dat heeft grote invloed: hierdoor kun je er huizen mee kopen of concertkaartjes: typisch dingen die authenticatie nodig hebben.

NFT’s

Zo is Ethereum wat veelzijdiger dan Bitcoin: je kunt er meer mee. Zo betaal je NFT’s met Ethereum. NFT’s zijn non-fungible tokens, zoals de YouTube-video Charlie bit my Finger of de apen van de Bored Ape Yachtclub. Je kunt deze niet met Bitcoin kopen: je hebt echt Ethereum nodig. Zoals je aan de berichtgeving van het laatste half jaar hebt gemerkt, doen steeds meer bedrijven iets met NFT’s. Geen wonder dus dat Ethereum in 2021 enorm is gestegen.

Ontwikkelaars maken vaker betaalsystemen die werken met Ethereum. In 2020 waren er 2.300 ontwikkelaars met Ethereum bezig, versus 400 van Bitcoin. En 2020 was nog voor de grote NFT-hype, dus dit aantal zal inmiddels gigantisch zijn gestegen. Hoe meer ontwikkelaars een bepaalde manier van werken omarmen, des te meer apps er worden ontwikkeld die gebruikmaken van Ethereum als betaalmiddel. Dat heeft ook voordelen voor duurzaamheid, want er is veel kritiek op cryptovaluta. Ze kosten namelijk enorm veel energie en dat zorgt voor veel uitstoot. Juist omdat het zo populair is, zijn er ook ontwikkelaars die werken aan een duurzamere variant die veiliger en duurzamer is en waarmee ook meer transacties per seconde kunnen worden verricht.

Decentraland

Het zijn niet alleen de ontwikkelaars die de crypto omarmen: bedrijven die gespecialiseerd zijn in de digitale wereld zijn ook voorstanders van Ethereum. We noemen bijvoorbeeld een van de grootste metaverses: Decentraland. Zijn eigen token, MANA, is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Hetzelfde geldt voor Sandbox’ SAND. Aangezien veel grote bedrijven hun heil zien in het metaverse, is de kans dat die (deels) van geld worden voorzien door Ethereum geen gekke gedachte. Meta (Facebook) is ermee bezig, al is die gecentraliseerd en niet gedecentraliseerd: Decentraland en Sandbox zijn dat absoluut wel en die zijn een stuk groter dan wat Meta ooit in het metaverse heeft gedaan.

Wel is de waarde van Ethereum op dit moment lager dan die van Bitcoin: Ether is 500 miljard dollar waard, terwijl Bitcoin twee keer zoveel waarde vertegenwoordigt. Alleen heeft Bitcoin inmiddels, mede door het besluit van Tesla om Bitcoin te accepteren en hier ook in te investeren, enorm de naam dat het milieu-onvriendelijk is, waardoor het voor veel mensen toch minder aantrekkelijk is geworden.

Duurzaamheid

Bitcoin zou net zoveel energie gebruiken als de hele Filipijnen. Ethereum is op dit moment niet veel beter, maar er lijken wel meer initiatieven te zijn om dat te veranderen. Zeker nu de gasprijzen zo rap omhoog schieten, zien mensen er steeds meer de waarde van in om Eth2-projecten te starten, een soort Ethereum 2.0. Het belooft een reductie van energieverbruik van.. 99,9 procent. Dat is iets om blij van te worden, waardoor ontwikkelaars liever met Ethereum in zee gaan.

Hoewel Bitcoin niet helemaal stilstaat, lijkt het soms alsof Bitcoin de belangrijke eerste push deed naar cryptovaluta, maar dat het nu wordt ingehaald door een veelzijdige concurrent. Er is immers maar een beperkt aantal Bitcoin beschikbaar: het kunnen er nooit meer dan 21 miljoen zijn. Bitcoin heeft het wiel uitgevonden, maar het lijkt erop dat Ethereum uiteindelijk de drijfveer kan gaan worden achter dat wiel.

[Fotocredits © evgenius1985 – Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Bitcoin

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Bitcoin doet het goed: de crypto gaat de laatste paar dagen als een speer, deels gedreven door de verhoogde kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump

Online16.07.2024

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Dat het op dit moment heel goed gaat met de koers van Bitcoin hoeven we niet uit te leggen. Je wordt immers bedolven onder berichten over de cryptomunt. Van ongekende hoogtes tot ver boven de 300.000 dollar tot aan beric...

Technology10.03.2024

Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Verder lezen over Blockchain

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

2021 en 2022 waren de NFT-jaren. Of het coronavirus een grote rol heeft gespeeld bij het populair worden van deze virtuele bezittingen is onbekend, maar de laatste tijd is het wat stil rondom NFT’s (behalve in de Netfl...

Online17.01.2024

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

De introductie van crypto in de gaming sector zorgt voor een echt debat binnen de community. Sommigen zijn er helemaal tegen en zien crypto als een verhoogd risico op oplichting of hacks, terwijl anderen er juist dol op...

Gaming11.10.2023

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

Historisch gezien is Bitcoin altijd apart geweest van de andere cryptovaluta. Daarom worden andere coins dan Bitcoin "altcoins" genoemd (als in "alternatieve coins"). Hoewel de intrinsieke waarde niet meer aan te tonen i...

Technology02.08.2023

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

Meer dan 70 procent van de crypto investeerders gebruikt sociale media als belangrijkste informatiebron voor crypto-gerelateerde informatie. In de zoektocht naar de juiste informatie spelen ook influencers een grote rol....

Online23.06.2023

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Bitcoin (BTC) voegde onlangs het zogenaamde Taproot protocol toe. Dit is de grootste verandering in cryptocurrency in de afgelopen vier jaar en maakt het mogelijk de blockchain zelf als opslag te gebruiken, door unieke d...

Online08.05.2023

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Metaverse Fashion Week. Vorig jaar was het een veelbesproken evenement. We hadden er zin in: veel mensen namen een kijkje in het metaverse Decentraland, om te kijken welke topmerken er zoal met nieuwe dingen kwamen. Het...

Metaverse14.04.2023

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Voor sommige playlists op Spotify heb je vanaf nu NFT’s nodig

Als je Spotify Premium hebt, het gewone abonnement op de streamingdienst van een tientje per maand, dan had je tot voor kort toegang tot alles binnen die app. Je kan alle playlists zien en gebruiken, tenzij een gebruiker...

Metaverse24.02.2023

Voor sommige playlists op Spotify heb je vanaf nu NFT’s nodig

Verder lezen over Crypto

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers