Metaverse10.06.2022

Eerste AR-headset van Meta alleen voor ontwikkelaars


De eerste augmented reality headset die door Meta gemaakt wordt, komt alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Die informatie is via een ‘bron die bekend is met deze materie’ tegenover The Verge verklaard. Meta zou de eerste AR-headset, met de codenaam Orion, dus niet aan het ‘gewone’ publiek gaan verkopen. Het bedrijf wil ontwikkelaars de kans geven om het ‘ontwikkel-apparaat’ te gebruiken om ervaring op te doen en software te ontwikkelen voordat een AR-headset op de markt komt die voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Orion AR-headset niet in de winkels

Volgens de bron heeft Meta het besluit deze week bekend gemaakt aan medewerkers van haar Reality lab. Naast de Orion ontwikkeld Meta nog twee AR-headsets die de komende jaren op de markt moeten komen. De Artemis, ook een codenaam, is een van de AR-headsets die uiteindelijk wel voor het grote publiek te koop zal zijn.

De reden dat Meta de Orion niet breed beschikbaar maakt, en dus exclusief voorbehoud aan ontwikkelaars, heeft volgens de bron onder andere te maken met de kostprijs voor de ontwikkeling. Daar zouden namelijk duizenden dollars mee gemoeid zijn. Bovendien zijn de specificaties van het apparaat, zoals de helderheid van het scherm, nog niet geschikt voor de consument.

Artemis wordt de eerste consumenten AR-bril van Meta

De tweede AR-headset, Artemis, zal zoals de zaken er nu voor staan wél beschikbaar komen voor consumenten. Die versie krijgt een minder uitgebreid ontwerp en zal in grotere aantallen geproduceerd gaan worden.

Daarnaast heeft Meta ook nog plannen voor een derde AR-headset, Hypernova genaamd. Dat moet een goedkoper instapmodel worden. Die zal gekoppeld kunnen worden aan een smartphone om inkomende berichten en andere meldingen via een kleiner heads-up-display weer te geven, aldus de bron van The Verge.

Eerder deze week werd ook bekend dat Meta besloten zou hebben de ontwikkeling van een speciaal voor de Metaverse bedoelde smartwatch, met twee camera’s, op te schorten. Met name omdat het afneembare display-ontwerp het moeilijk maakte om EMG-technologie te implementeren voor het besturen van de komende AR-bril met hersensignalen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Augmented Reality

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

De nieuwe, high end mixed reality-headset Apple Vision Pro komt er bijna aan. In februari verschijnt het apparaat, dat nu in productie is gegaan. Dat stelt Ming-Chi Kuo, een expert op het gebied van tech.

Gadgets26.12.2023

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

Van 29 november tot en met 3 december kun je de Shared Shop op de Utrechtsestraat 50 in Amsterdam bezoeken. Deze shop speelt in op de groeiende vraag naar een blended winkelervaring: tegelijk zowel virtueel als fysiek sh...

Marketing30.11.2023

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Snapchat is niet alleen een geliefd social medium vanwege zijn verdwijnende berichten en Bitmoji: het is extreem goed in het maken van augmented reality-filters. Of eigenlijk Lenses, want Snapchat noemt een filter een le...

Social Media09.11.2023

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat

De Stones denken nog altijd niet aan stoppen. De mannen zijn al in, of tegen, de 80 maar brachten enkele weken geleden voor het eerst in achttien jaar nog een nieuw album uit, Hackney Diamonds. Niet meer met de vaste dru...

Entertainment08.11.2023

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat

Snapchat geeft nieuwe kijk op de Egyptische oudheden van het Louvre

Snap's AR Studio en het Musée du Louvre onthullen "Egypt Augmented", een reeks innovatieve en educatieve augmented reality-ervaringen met technologie van Snap op de afdeling Egyptische Oudheden en in de Cour Carré van...

Mobile19.10.2023

Snapchat geeft nieuwe kijk op de Egyptische oudheden van het Louvre

dankzij augmented reality
Meta slankt de AR-bril voor consumenten flink af

Als je je nog geen zorgen maakte om de toekomst van het metaverse, dan zou je daar nu wel eens mee kunnen beginnen. Hoewel we veel hoop hadden voor het metaverse, lijken de grote voorvaderen van deze nieuwe virtuele were...

Gadgets20.07.2023

Meta slankt de AR-bril voor consumenten flink af

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ in maart van dit jaar gebruik van een speciale, mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet voor hun vier concerten op 15, 16, 18 en 19 j...

Mobile12.07.2023

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour