​Xbox heeft ruisonderdrukking om kliks en gehijg weg te filteren

​Xbox heeft ruisonderdrukking om kliks en gehijg weg te filteren

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft heeft een nieuwe variant van ruisonderdrukking ontwikkeld waardoor je anderen niet meer hoort ademen of klikken. Heeft iemand thuis muziek aan, dan hoor je dat ook niet meer. Zo hoor je in een multiplayerspel alleen de stem van je mede- of tegenspeler, en niet alle afleiding eromheen.

Ruisonderdrukking op Xbox

Er zijn mensen die nu eenmaal wat harder beginnen te ademen wanneer ze iets spannend vinden, of die in plaats van de muziek uit de game liever keihard hiphop over de speakers blazen. Helemaal prima natuurlijk, maar je hebt daar in een multiplayerpotje wel last van als medespeler. Het haalt je soms helemaal uit je spel en daarom heeft Microsoft een oplossing ontwikkeld in de vorm van die speciale ruisonderdrukking.

Je kunt deze functie zelf in- en uitschakelen. Dat door je door de guide te openen, te gaan naar Parties & Chats en dan de opties te selecteren. Hier vind je de optie ‘noise suppression’, die je kunt aanzetten of uitzetten. Het is niet voor het eerst dat dit type ruisonderdrukking wordt geïntroduceerd: Discord heeft al langer Krisp en Nvidia maakt gebruik van Broadcast om te zorgen dat al die vervelende geluiden niet langer deel uitmaken van je game.

Makkelijker met anderen gamen

Het hele dashboard van Xbox gaat op de schop, waarbij ook een nieuwe manier komt om je te voegen bij een spel dat je vrienden spelen. Je kunt via cloud gaming zo instappen en hoeft daar niet eens een Xbox voor te gebruiken: dat kan ook op een mobiel toestel of PC. Dit kan wanneer iemand je een clip stuurt van zijn spel, je kunt dan meteen meespelen. Ook niet nieuw trouwens, want dit bestond eerder al op Google Stadia.

We zijn benieuwd of de nieuwe ruisonderdrukking zal zorgen dat meer mensen gaan praten tijdens games. Veel gamers laten het nu wel uit hun hoofd om het geluid aan te zetten van anderen, omdat je vaak op ontbijtgranen kauwende kinderen treft of mensen die de microfoon zo dicht bij hun neus hebben dat je elke ademteug hoort. Door dit soort irritaties te elimineren, wordt het aantrekkelijker om samen te gamen en af en toe nog wat te praten, ook met mensen die je helemaal niet kent.

De nieuwe ruisonderdrukking komt alleen naar Xbox Series X/S. Hij wordt via een update naar de consoles toegestuurd en de uitrol begint vandaag.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...