Sony zet torenhoog in op PS VR2: maakt er alvast 2 miljoen

Sony zet torenhoog in op PS VR2: maakt er alvast 2 miljoen

Vorig artikel Volgend artikel

Die PlayStation VR2, dat wordt een wonderapparaat. Dat is tenminste als we Sony mogen geloven. PlayStation verwacht er miljoenen te verkopen. Letterlijk en figuurlijk: het heeft een bestelling geplaatst voor twee miljoen virtual reality-headsets.

PlayStation 5

Het is een torenhoge inzet, zeker voor een headset die alleen op PlayStation 5 kan worden gebruikt. Aan de andere kant zijn er daar ook al 20 miljoen van verkocht, dus de kans dat er veel PSVR 2’s verkocht gaan worden is aanwezig, als het apparaat tenminste waarmaakt wat wordt beloofd. Bloomberg schrijft dat de massaproductie van het apparaat vorige maand is begonnen.

De verwachting is dat de VR-bril begin volgend jaar uitkomt, dus waarschijnlijk in februari of maart. Toch is het nog wel even spannend hoe gamers gaan reageren. Het is namelijk nog steeds een heikel punt, die PlayStation 5. De console is al vanaf zijn release, inmiddels bijna twee jaar geleden, slecht verkrijgbaar. Gamesites staan nog steeds vol met voorraadcheckers die laten weten wanneer het apparaat verkrijgbaar is. Het chiptekort heeft er niet bij geholpen, maar deze PlayStation VR2 zal er waarschijnlijk ook een nog grote focus op leggen.

PlayStation VR2

Tot nu toe heeft Sony zich erg ingehouden met PlayStation 5: het heeft nog geen nieuwe variant aangekondigd. Er zijn weliswaar wat andere varianten verschenen qua koeling en onderdelen aan de binnenkant: maar een Pro- of Lite-versie is er nog niet. Normaliter zou die er rond deze tijd wel zijn, maar dit zal alleen olie op een vuur gooien van gefrustreerde gamers die de PlayStation 5 nog niet hebben kunnen kopen.

Wel heeft Sony al vrij veel bekendgemaakt over de VR-headset. In ieder geval gaat Sony vol voor de ervaring: ”PlayStation VR2 tilt VR-gaming naar een geheel nieuw niveau, waardoor een groter gevoel van aanwezigheid mogelijk wordt en spelers als nooit tevoren kunnen ontsnappen in spelwerelden. Met de headset op en de controllers in de hand zullen gamers een ongekende reeks sensaties ervaren dankzij de creativiteit van de spelwerelden. Spelwerelden die door onze fantastische ontwikkelaars worden gebouwd met hardware waarin de nieuwste technologie is verwerkt.”

Specificaties nieuwe VR-bril

Het is nogal een tekst, maar gelukkig is er ook wat meer uitleg in de vorm van specificaties. PSVR 2 heeft een 110 graden gezichtsveld, een resolutie van 2000x2040 pixels per oog en een framerate van 90 tot 120 Hertz. Er is voor het eerst ook een doorschijnende view, wat betekent dat je niet alleen maar in de virtuele wereld hoeft te zijn: je kunt ook even kijken wat er om je heen gebeurt. Daarnaast kun je jezelf ook filmen terwijl je gamet, waardoor je bijvoorbeeld op Twitch anderen kunt laten meegenieten. De schermen zijn OLED en het apparaat wordt aangesloten via USB-C.

PlayStation VR2 wordt gemaakt door de Chinese fabrikant Goertek. Hoeveel het apparaat zal kosten is nog onbekend, maar er wordt gefluisterd dat het ergens rond de 400 euro zal zijn. Dat zou dezelfde prijs zijn als voor de eerste PSVR. Er komen bij lancering al meteen twintig games uit op PlayStation VR, waaronder Horizon Call of the Mountain van Guerrilla en Firesprite. Ook zijn games Resident Evil Village, Resident Evil 4 Remake, The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2: Retribution, Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge Enhanced Edition, Demeo en No Man’s Sky al aangekondigd.

5 miljoen PSVR's

Er wordt reikhalzend naar de nieuwe gamegadget uitgekeken, dus dat Sony er vertrouwen in heeft komt niet helemaal uit het niets. Van de vorige PlayStation VR zijn ook al meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. Alleen is het verschil daar wel dat PlayStation 4 goed verkrijgbaar was en dat dus nog niet helemaal is rechtgetrokken bij de vijfde PlayStation-console van Sony. Kortom: we gaan het zien.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...