Gaming03.08.2020

​PS4-controllers zijn beperkt te gebruiken op PlayStation 5


Sony heeft onthuld dat de PlayStation 4-controllers en -accessoires weliswaar werken op PlayStation 5, maar alleen als het gaat om PlayStation 4-games. Wil je dus een PlayStation 5-spel spelen, dan heb je hiervoor de nieuwe DualSense-controller nodig.

PlayStation 5-controller

De reden hiervoor is dat PlayStation 5-games optimaal gebruikmaken van alle nieuwe kunstjes die PlayStation 5 kan en daar draagt de DualSense-controller aan bij, aldus Sony. Dat is een opvallend statement, want dat voelt als een belofte. We weten nog niet heel veel over de DualSense-controller, maar het lijkt erop dat het misschien meer invloed heeft op de gameplay dan slechts nieuwe trillingen.

Nieuwe trillingen zijn het ook niet helemaal: de triggers zijn adaptive, waardoor ze weerstand geven. Je L2- en R2-knoppen voelen bijvoorbeeld zwaarder of minder zwaar aan afhankelijk van het geweer dat je in je handen hebt. Er is ook een blaassensor aanwezig in de controller, die gamers kennen van bijvoorbeeld Nintendo, waarbij 3DS-games ook van blazen gebruik maakten.

Vragen

De opmerking van Sony roept bovendien vragen op: er zijn immers games die op beide platforms verschijnen: hoe zit het daarmee? Dat is nog onbekend, maar het is nu dus wel duidelijk dat in ieder geval games die bij Sony vandaan komen en alleen voor PlayStation 5 zijn, ook echt alleen met de nieuwe controllers kunnen worden gespeeld.

Je kunt dus wel connectie maken met de PlayStation 4-controllers en -accessoires op de nieuwe PlayStation, maar alleen om PlayStation 4-games te spelen. Stuurtjes en arcadesticks die onder de officiële licentie van Sony zijn uitgebracht bijvoorbeeld. al benadrukt Sony dat het soms van het merk af kan hangen, dus het biedt geen garantie.

PSVR

In het verlengde van de PlayStation 4-controllers en -spellen die samenwerken, werken ook de PlayStation VR-headset en de PSVR-games samen. Dat PSVR-systeem is hetzelfde als je kent van de PlayStation 4. Dat kan overigens op den duur veranderen, want er komt in 2021 een nieuwe PSVR-bril uit, als we de geruchten mogen geloven. Dit zal dan waarschijnljik gepaard gaan met een PSVR-platform voor PlayStation 5. Nogmaals, dit zijn geruchten, dus vooralsnog kun je van PSVR genieten op je PlayStation 5 door de ‘oude’ gear te gebruiken.

Er is in ieder geval donderdagavond 6 augustus om 22:00 uur een nieuwe State of Play gepland. Deze zal niet gaan over PlayStation 5, maar juist over PlayStation 4-spellen en games voor PSVR.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Playstation

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers
De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel and...

Gaming19.02.2024

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Samen oorlog voeren is zoveel beter