​Sony koopt Destiny-maker Bungie voor 3,2 miljard euro

​Sony koopt Destiny-maker Bungie voor 3,2 miljard euro

I can see your Halo

Vorig artikel Volgend artikel

Sony koopt Bungie voor 3,2 miljard euro. Bungie is bekend van Destiny, maar maakte vroeger de Halo-franchise. Het regent gigantische overnames in de gamewereld deze januari, want de oorlog van streamingdiensten woedt hevig.

Grote overnames in de gamewereld

We schreven eerder al dat Take-Two Interactive 11,2 miljard euro overheeft voor FarmVille-maker Zynga en dat dat de grootste overname in de gamewereld was. Inmiddels is die allang overstemt door de overname van Activision Blizzard door Microsoft, voor 62 miljard euro. Nu is de overname van Bungie door Sony misschien niet zo’n grote als deze twee, maar hij is wel veelbetekenend.

PlayStation heeft altijd gezegd dat het niet mee wilde gaan in Microsofts vrij agressieve manier van doen: gamestudio’s kopen en zorgen dat de nieuwe games van die studio op de eerste dag van de release al meteen op de Xbox-abonnementsdienst Xbox Game Pass speelbaar is. Sony heeft wel eens gezegd dat het nooit voor zo’n manier van werken zou kiezen, maar misschien dat het toch van gedachten is veranderd.

PlayStation Now

Zo wil het volgens geruchten de abonnementen flink op de schop gooien. Het zal ook wel moeten, want Microsoft loopt momenteel gigantisch binnen met zijn 25 miljoen abonnees die elke maand zeker tien euro neertellen voor toegang tot een gigantische bibliotheek vol games die vervolgens vrij kunnen worden gedownload of gestreamd. Sony heeft ook zoiets, namelijk PlayStation Now, maar mede omdat het niet zorgt dat games meteen bij release erop staan heeft het minder succes. Het zou ongeveer 3,2 miljoen abonnees hebben.

De aankoop van Bungie is opvallend, omdat het nu weliswaar de studio achter Destiny en Destiny 2 is, maar het vroeger de Halo-franchise maakte. Halo is de mascotte van Microsoft en hoewel die franchise nu naar een andere studio is gegaan, blijven de Bungie-Halo’s de echte originele Halo’s die de franchise zo op de kaart hebben weten te zetten. Het voelt dus alsof PlayStation een klein stukje van het hart van Microsoft koopt.

Bungie blijft Bungie

Bungie geeft aan: "Sinds Bungie startte in 1991, hebben we altijd ons eigen pad bewandeld - een pad dat wordt samengesteld door onze mensen en voor onze community. We zetten die reis voort met nieuwe werelden in ontwikkeling, en we kunnen niet wachten om ze met jullie te delen. Met SIE (Sony) is het potentieel voor onze universa onbeperkt.”

“Onze toekomstige games zullen de grenzen blijven verleggen van wat mogelijk is, en worden altijd gebouwd op een fundament van het creëren van betekenisvolle, levenslange vriendschappen en herinneringen. We blijven de baas over ons lot. We zullen onze games onafhankelijk blijven publiceren en creatief ontwikkelen. We gaan door met het aansturen van één, verenigde Bungie-community. Onze games blijven waar onze community is, waar ze ook willen spelen.”

PlayStation en Destiny

Dit statement geeft meteen antwoord op veel vragen die gamers hebben. Wordt Destiny straks niet ineens een PlayStation-exclusive? Gaat Bungie volledig op in PlayStation? Allebei niet dus. Hoe Sony verder voordeel gaat halen uit deze overname en of we dat terug gaan zien in zijn abonnementsdienst, horen we waarschijnlijk tegen de tijd dat het klaar is om de nieuwe abonnementsvormen van PlayStation Now aan te kondigen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...