​Uitgever GTA koopt FarmVille-maker Zynga voor 11,2 miljard euro

​Uitgever GTA koopt FarmVille-maker Zynga voor 11,2 miljard euro

Vorig artikel Volgend artikel

Game-uitgever Take-Two Interactive koopt het bedrijf achter FarmVille: Zynga. Het de grootste overname in de gamewereld tot nu toe, want Take-Two legt maar liefst 12,7 miljard dollar (11,2 miljard euro) uit aan de maker van FarmVille en Words with Friends.

FarmVille

Zynga is vooral groot geworden door het aanbieden van games op Facebook, waarbij FarmVille de bekendste game is. Die titel, waarin je zelf een boer wordt en gewassen moet verbouwen en vee moet houden, is inmiddels alweer 12 jaar oud. Het startte allemaal in 2009 en veel mensen herkennen het spel vooral van Facebook omdat spelers vaak per ongeluk hun vriendenlijst bombardeerde met vragen rondom het bevruchten van dingen: “Laura could really use some help in fertilizing their crops in FarmVille!’ Liever niet.

Toch had Farmville enorm veel spelers. Had, want de originele game is in 2020 offline gegaan. Niet omdat het niet meer werd gespeeld, maar omdat veel mensen over waren op het nieuwe FarmVille 2. Sinds een paar maanden is zelfs FarmVille 3 uit, dus Zynga is nog lang niet van plan om met deze populaire franchise te stoppen. Al is het inmiddels niet meer een Facebook-spel dat door tachtig miljoen spelers wordt gedaan, maar een aparte app (die alsnog een grote schare fans heeft met 40 miljoen spelers).

Mobiele games populair

Een aparte app die heel veel waard is, al komt dat ook door de getalenteerde ontwikkelaars bij Zynga en andere toffe games van de studio, zoals Words with Friends, CityVille en Mafia Wars. Geen wonder dus dat Take-Two Interactive tot aankoop is overgegaan. De reden zal overigens niet alleen te maken hebben met dat het bedrijf er brood in zag voor zichzelf: het zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het grote Tencent uit China dat het ene na het andere gamebedrijf koopt. Bovendien heeft het ook een voorbeeld aan Activision, dat inmiddels het meeste geld binnenharkt na de aankoop van de maker van Candy Crush Saga.

Zeker in de wereld van mobiele games moet je voorop lopen om succes te hebben en waarschijnlijk probeert de GTA-uitgever dat op deze manier. Tencent was overigens de recordhouder van het vorige record grootste game-overname ooit: het kocht de studio achter Clash of Clans voor 10,2 miljard dollar (9 miljard euro). Wat Tencent echter niet in handen heeft, is de studio die ervoor zorgde dat free-to-play-games hip werden. Dat zijn games die je gratis kunt downloaden of spelen, maar waarbij je door in-game items te kopen sneller voortgang kunt boeken. Iets dat niet per se door alle gamers als even eerlijk wordt gezien. De nare bijtitel pay-to-win was dan ook snel geboren.

Grootste overname in de gamewereld

De aankoop van Zynga is erg slim, want Take-Two Interactive heeft al de grootste gametitels ter wereld onder zijn vleugels: Bioshock. Borderlands, Grand Theft Auto, Max Payne, NBA 2K en Civilization. Dit zijn echter vooral PC- en consolereeksen, terwijl FarmVille wat dat betreft een heel andere eend in de bijt is. Het is meer een gameserie voor de smartphone en het zijn meer snacktitels: die je even tussendoor doet, in plaats van grote game-ervaringen waar je soms uren voor gaat zitten.

Zal het voor jou als FarmVille-speler iets uitmaken dat Zynga straks van Take-Two Interactive is? Waarschijnlijk niet echt. Er is op dit moment geen reden om de franchise of de platforms voor FarmVille op de schop te gooien, laat staan dat we het ons kunnen voorstellen dat de boeven uit Grand Theft Auto of de gekke robot uit Borderlands ineens zijn opwachting zou maken in het boerenspel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...