Gaming28.08.2015

Smite: MOBA op een console, werkt dat?


Hi-Rez durft het als eerste aan en brengt hun MOBA Smite van PC naar de Xbox One.

Smite is een MOBA die al even meedraait op de PC en een redelijk grote schare fans heeft weten te verzamelen. Tel hierbij op dat in 2015 het eerste kampioenschap werd gehouden en je ziet dat je te maken hebt met een serieuze E-Sports MOBA. Ontwikkelaar Hi-Rez Studios wilde dit succes echter verder uitbreiden en besloot de game voor Xbox One beschikbaar te maken. Na een lange beta is de game nu dan eindelijk voor iedereen beschikbaar.

Smite is een MOBA die je speelt vanuit het derde persoonsperspectief. Dit bracht een frisse wind in het top-down MOBA genre wat we al kende vanuit games als Dota 2 en League of Legends (LOL). In Smite kun je diverse modi spelen(1v1, 3v3, 5v5 arena of 5v5 conquest), maar het komt er altijd op neer dat je elkaars torens moet zien te slopen om de match te winnen. Het grote verschil met de andere MOBA’s is dus het perspectief waaruit je speelt en dat je de goden waar je mee speelt realtime bestuurt en dus niet middels een point-and-click methode. De goden hebben allemaal diverse vaardigheden en sommige vaardigheden moeten echt gemikt (en ontweken) worden en dat geeft een veel meer intense beleving aan deze game en maakt voor mij het verschil ten opzichte van games als Dota 2 en LoL.

img1
img1

Knap is dat ze met deze nieuwe aanpak wel een strategisch hoog niveau hebben weten te behouden. Je hebt een stuk minder overzicht op de map, wat veel meer vraagt van de spelers qua tactiek. Je moet weten welke vaardigheden je als eerste moet upgraden en welke voorwerpen je kiest om jou god sterker te maken. Wat vooral ook erg belangrijk is, is om te weten welke voorwerpen je moet kiezen om vaardigheden van vijanden af te zwakken of zelfs volledig te neutraliseren.

Voorwerpen kun je dan weer kopen door het doden van vijandige goden, het doden van minions of het doden van jungle-monsters. Het grote verschil met andere MOBA games is hierin dat het verkrijgen van de laatste klap op een minion of vijand niet heel veel uitmaakt. Als je maar in de buurt staat krijg je een deel van het goud mee. Dit maakt het ook veel meer een teamgame en zorgt er voor je ook echt meer vanuit een teamtactiek zult moeten gaan spelen en communiceren om niet achterop te raken.

Smite is een free-to-play MOBA, maar kent uiteraard wel een verdienmodel. Er is een bijzonder groot aantal goden, uit diverse religies, aanwezig. Je zult namen zien als Thor, Zeus, Ares, Ra, Odin, Loki, Vamana, et cetera. Je hebt de beschikking over vijf standaard goden en elke week wisselen er vijf goden mee in rotatie. Zo krijg je dus wel de kans om alle goden eens te proberen zonder geld uit te hoeven geven. Indien je goden wilt kopen kun je dit doen door “gems” te kopen of door “favor points” te verdienen. Dit laatste verdien je door gewoon veel potjes te spelen, maar duurt wel echt heel lang als je alle goden wilt vrijspelen. Als je alle goden ineens in je bezit wilt hebben kun je kiezen om het God-Pack aan te schaffen voor ongeveer €25 en hiermee staan alle huidige en toekomstige goden direct tot jouw beschikking.

Er kunnen honderden toffe goden in een spel zitten, maar een MOBA valt of staat met een goede balans tussen de diverse characters. Geen enkele game is hierin perfect, maar ik moet zeggen dat Smite op dit vlak toch redelijk goed in elkaar steekt. Wat hierin echter wel steeds belangrijker wordt is de kennis over de voorwerpen. Dit kan het voor beginnende spelers soms wat lastig maken om echt in de game te komen, ondanks dat de matches wel gegroepeerd worden op level en kennisniveau.

Waar de game op de PC bijzonder goed speelbaar is, moet ik zeggen dat, ondanks dat Hi-Rez echt hun best heeft gedaan, de besturing met de Xbox One controller toch te wensen over laat. Eerder heb ik al benoemd dat de game zich onderscheid door de meer actiegerichte aanvallen en er praktisch geen vaardigheden automatisch hun doelwit raken. Het mikken op vijanden ten midden van snelle, actievolle slagvelden werkt niet geweldig met een controller.

Zo speelde ik met goden waar ik op de pc echt iedereen mee omver blaas, op de Xbox One echt helemaal niks mee klaar, omdat ik gewoon steeds net dat ene schot miste. Nu zal het wellicht meevallen als je enkel de controller gewend bent en het feit dat de controls allemaal handmatig ingesteld kunnen worden kan ook nog wel meehelpen om deze pijn te verlichten. Handige tip voor gamers die de game reeds op de pc spelen: je kunt je PC profiel koppelen aan je Xbox One profiel zodat als je progressie op beide platforms hetzelfde is.

img2
img2

Of je nou zoekt naar een MOBA om af en toe eens een potje te spelen of om hardcore met een clan aan de slag te gaan, Smite is de game voor jou. Zoals gezegd is de besturing met toetsenbord en muis op de pc passender bij de snelheid van de game en zal het even wennen zijn met een controller op de Xbox One. Laat dit je echter niet afschrikken. Smite biedt namelijk iets anders dan de standaard MOBA’s en durft zaken net even anders aan te pakken. Het is een “niets moet en alles mag” game en persoonlijk vind ik de game toegankelijker om te leren dan andere MOBA’s en is de game dus een perfecte eerste stap in dit genre.

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen