PlayStation 5 wordt serieus: zowel in stilte als in geluid

PlayStation 5 wordt serieus: zowel in stilte als in geluid

Vorig artikel Volgend artikel

Sony heeft de bèta van PlayStation 5 geüpdatet en die update is veelbesproken. Wat blijkt? De console wordt zowel stiller als dat het geluid wordt verbeterd. En dat is helemaal niet zo tegenstrijdig als het klinkt. Enerzijds kun je straks namelijk dat unieke toontje wanneer je hem aanzet uitschakelen (handig als je je kinderen of partner niet op de hoogte wil stellen van je solo-gamemomentje). Anderzijds wordt de console voorzien van Dolby Atmos, een flinke verandering ten opzichte van wat het was, namelijk Sony’s eigen geluidsstandaard.

Zo gepiept

Als je geen idee hebt over gameconsoles, dan weet je niet over welke piep het gaat als we het over PlayStation hebben. Het tegendeel is waar bij gamers: die horen de toon al in hun hoofd zodra ze piep en PlayStation in één zin zien staan (je zou het ook voor een magnetron kunnen aanhoren trouwens). Hoewel het best tof is dat het merk zoiets herkenbaars heeft gemaakt (hij is er al sinds PS3), is het tegelijkertijd soms een vloek. Vooral als je ‘s avonds laat nog even een game wil aanslingeren en je niemand wil attenderen op je fijne, solo-gamemomentje.

Gelukkig kun je die dus uitzetten binnenkort, waardoor je PlayStation met gepaste stilte opstart. Ook fijn als er iemand bij je komt schoonmaken die anders compleet in de stress schiet omdat hij of zij ‘een knopje’ heeft aangeraakt bij het afstoffen. Wil je het toontje wel horen, maar niet zo hard? Dan kun je hem ook zachter zetten via de instellingen van je console.

Dolby Atmos op PlayStation 5

Sony schrijft verder over de update: “Je kunt nu genieten van 3D-audio aangedreven door Tempest 3D AudioTech als je compatibele Dolby Atmos HDMI-apparaten, zoals soundbars, tv's of thuisbioscoopsystemen gebruikt. Tempest 3D AudioTech rendert specifiek naar de Dolby Atmos-audioapparaten die in gebruik zijn, inclusief hoge speakers, waardoor je nog beter kunt opgaan in de audioscènes van PS5-games.” Je zet het aan door naar Instellingen > Geluid > Audio-uitvoer > Audioformaat (prioriteit) te gaan en dan Dolby Atmos te selecteren. Maar let op: het is op dit moment waarschijnlijk alleen in de bèta beschikbaar.

Ook wordt PlayStation toegankelijker: zo kun je straks twee controllers gebruiken als één en dat is een grote plus. Tot nu toe zijn consolemakers nooit zo heel fanatiek geweest met het maken van speciaal aangepaste controllers voor mensen die lichamelijke uitdagingen hebben. Gelukkig begint dat tij nu te keren, nu de wereld in zijn geheel wat meer bewust is van toegankelijkheid.

8 TB in je console

Goed nieuws ook voor de mensen die het geheugen van hun apparaat willen uitbreiden (en dat is met sommige, gigantische games, echt een zege). Je kunt een SSD in de spelcomputer zetten die twee keer zo groot is als wat nu kan. Straks kun je 8 terabyte kwijt op je machine. Het is prijzig, maar het is het zeker waard als je games snel tot je beschikking wil hebben.

De bèta komt met nog wat perks, zoals een makkelijkere optie om te zoeken in de bieb, om vrienden uit te nodigen en een aanpassing aan de haptische feedback. En een betere toegankelijkheid. Genoeg moois dus en om eerlijk te zijn, van sommige opties hadden we verwacht dat ze eerder zouden komen. We klagen echter niet: eindelijk zoveel meer opslag kwijtkunnen en veel beter geluid, dat is een grote plus. Maar vooral dat even alleen Horizon kunnen aanslingeren is een waardevolle toevoeging aan deze fijne console.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...