​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn nu in totaal 20 miljoen PlayStation 5’s verkocht. Een indrukwekkend aantal, maar niet in vergelijking met andere gameconsoles. PlayStation 4 deed het op dit moment in zijn cyclus zelfs beter, wat aan de kant van PlayStation 5 vooral te wijten is aan het aanhoudende chiptekort.

Veel vraag naar PlayStation 5

Er is nog steeds heel veel vraag naar PlayStation 5-consoles. Nog steeds houden gamesites bij wanneer er weer een beetje voorraad bij een (online) retailer beschikbaar komt om gamers te helpen aan een nieuwe console. Tegelijkertijd merken we het ook aan de games: veel games komen nog steeds voor PlayStation 4 uit en er zijn weinig PlayStation 5-exclusives, wat waarschijnlijk mede komt omdat studio’s gamers niet willen frustreren. Ook lijkt Sony wat terughoudend te zijn in aankondigingen en het delen van informatie, zoals we ook zien bij de aankondigingen rondom de nieuwe virtual reality-set PSVR 2.

Als we kijken naar de bestverkopende gameconsoles ter wereld, dan staan de PlayStation 2 en Nintendo DS met beide ongeveer 155 miljoen verkopen bovenaan, gevolgd door Game Boy met 118 miljoen en PlayStation 4 met 117 miljoen. Dan volgen er allerlei andere consoles en dan PlayStation 5 met 20 miljoen, Wii U met 13 miljoen en Xbox Series X met 12 miljoen (al is die laatste een schatting). Nu zijn PlayStation 5 en Xbox Series X natuurlijk op een heel andere moment binnen hun cyclus, maar het is wel interessant om te zien dat de consoles nog een lange weg te gaan hebben.

Sony heeft hoop

Het is te hopen dat ze die tijd krijgen. Sony heeft waarschijnlijk al een keer een lite- of pro-update van de console moeten uitstellen door het chiptekort. Gamers zijn niet zo blij met de slechte beschikbaarheid van de consoles, al is dat door alle coronaperikelen uiteraard wel begrijpelijk. Van beide kanten: het is logisch dat een leverancier worstelt met de toelevering van onderdelen en het is logisch dat gamers juist door alle lockdowns maar al te graag die console in huis hebben (zeker omdat er eind dit jaar mogelijk toch weer een coronagolf komt).

Sony is er echter van overtuigd dat het wel goedkomt met PlayStation 5. Tegen Cnet zegt het dat het nieuwe apparaat de oudere consoles wel zal inhalen. Toch zal ook Sony teleurgesteld zijn. Het doel was om in 2021 14,8 miljoen consoles te verkopen, maar dit zijn er uiteindelijk ‘slechts’ 11,5 miljoen geweest.

Enorme wannahave

Enorm zonde, want het is een beest van een console. In onze review schreven we het al: “Alles oogt, sneller, vlotter, soepeler, mooier, beter en dat zorgt voor een nog intensievere beleving van de games die je speelt en in de toekomst gaat spelen. Wat ons betreft een hele dikke aanrader. Alles waar een next gen gameconsole over moet beschikken is aanwezig. Hier ga je heel veel uren spelplezier op beleven.”

Die uren spelplezier wil Sony graag uitbreiden door later deze maand met nieuwe abonnementsvormen te komen, waarmee je online kunt spelen tegen anderen, toegang krijgt tot een flinke gamebieb en zelfs kunt cloudgamen (al moet je daarvoor wel wat dieper in de buidel tasten).

Het is te hopen dat het dit jaar iets beter gaat met de verkopen, maar uiteraard valt of staat dat met de beschikbaarheid van ‘ingrediënten’ om de console te bouwen. En dat hangt weer samen met virussen die al dan niet om zich heen grijpen. Het is voor alle partijen te hopen dat dat laatste niet gebeurt en dat iedereen die dat wil en kan straks een PlayStation 5 kan kopen. Maar vooralsnog zal dat nog even op zich laten wachten, waarschijnlijk samen met de echte PS5-exclusives.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...