​PlayStation 5 krijgt meer voorraad, Nintendo Switch juist minder

​PlayStation 5 krijgt meer voorraad, Nintendo Switch juist minder

Vorig artikel Volgend artikel

Sony heeft al sinds dag 1 dat PlayStation 5 is verschenen leveringsproblemen. De consoles zijn niet aan te slepen, maar het is niet alleen de vraag die zo extreem hoog is. Het is ook het aanbod waaraan het schort. Door tekorten aan chips kan Sony moeilijk snel meer consoles fabriceren. Gelukkig geeft het aan dat er dit jaar meer voorraad wordt verwacht. Opvallend, want dit komt naar buiten op de dag dat Nintendo juist aangeeft zijn Switch-voorraden terug te schroeven.

Nintendo Switch

Nintendo’s Switch is één van zijn meest succesvolle consoles ooit, maar hij is wel al enige tijd uit: in maart 2017 verscheen de console. Inmiddels zijn er miljoen verkocht en dat is een indrukwekkend aantal. Meer dan de Wii, waar er 101,6 miljoen van over de toonbank schoven . In de jaarcijfers liet Nintendo weten dat het verwacht dit jaar minder Switch’s te verkopen.

Afgelopen jaar verkocht Nintendo al minder consoles, mede door chiptekorten. Toen was het eigenlijke plan om 24 miljoen stuks te verkopen, maar dit zijn er uiteindelijk 23 miljoen geworden. Dit jaar is de verwachting alsnog dat er miljoenen Switch-consoles worden verkocht: Nintendo verwacht er 21 miljoen te verkopen, mede door het succes van bijvoorbeeld de Pokémon-games en natuurlijk de bekende Mario-reeks, waarvan vooral Mario Kart een succes is.

PlayStation 5

Sony gaat echter goed met PlayStation 5: er zijn er nu 19,3 miljoen verkocht en meer voorraad volgt het komende jaar. Van die 19,3 miljoen stuks werd er het afgelopen boekjaar 11,5 miljoen verkocht, wat op zich logisch is: de PlayStation 5 verscheen november 2020. Toch is die 11,5 miljoen niet wat Sony had gehoopt. Het verwachtte 14,8 miljoen stuks te verkopen van zijn gloednieuwe gameconsole.

In het eerste kwartaal van 2022 werden er twee miljoen PlayStation 5-consoles verscheept: minder dan had gekund, want nog steeds hebben veel websites een soort alarmering aanstaan wanneer een bepaalde winkel weer voorraad heeft. De vraag is nog steeds enorm hoog en het is dan ook goed nieuws dat de PlayStation 5-voorraad dit jaar beter wordt. Sony heeft de verwachting uitgesproken dat het dit boekjaar 18 miljoen PlayStation 5’s zal verkopen.

PlayStation VR 2

Ambitieus, als je er in één kwartaal 2 miljoen verkoopt, maar hopelijk betekent dit dat er weer meer chips kunnen worden gebakken en worden de voorraden inderdaad hersteld. Zo kan hopelijk snel iedereen die het wil en kan bekostigen een PlayStation 5 in huis halen.

Er zijn in ieder geval genoeg toffe games op te spelen, waaronder Horizon Forbidden West en de nieuwe Gran Turismo, naast Spider-Man: Miles Morales. Bovendien wordt er in de toekomst verwacht dat er een nieuwe PSVR-bril wordt aangekondigd, wat mogelijk ook een enorme extra boost kan geven aan het aantal mensen dat een PlayStation 5 wil bemachtigen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...