Gaming11.03.2022

​Horizon Forbidden West: visueel visitekaartje voor PlayStation 5


Vijf jaar na de release van Horizon Zero Dawn in 2017 is hier dan eindelijk het langverwachte vervolg en stiekem de eerste grote PlayStation 5-exclusive (sorry Miles!). Het is een game van de Nederlandse studio Guerrilla en dat maakt het een extra veelbesproken titel in ons land. Is al die hype terecht?

Horizon game
Horizon game

Hallo Aloy!

In Horizon Forbidden West speel je net als in het eerste deel met Aloy, een outcast en een kloon die met behulp van DNA uit “de oude wereld” op de wereld is gezet om een tweede Apocalypse te voorkomen. Waar Aloy zich in het eerste deel overduidelijk moest bewijzen en niet echt haar plekje in de wereld had gevonden, is ze in dit deel al een gevestigde naam. Bijna iedereen in de wereld kent haar, of heeft over haar gehoord. Dat zie je ook heel duidelijk in de manier waarop Aloy zich gedraagt. Soms zou je het een beetje uit de hoogte kunnen noemen, maar het feit dat ze een flinke weg heeft moeten afleggen om te komen waar ze nu is, maakt het een heel ander verhaal.

Het verhaal in Forbidden West gaat verder waar het eerste deel is geëindigd. Aloy’s Nemesis Sylens is naar het westen vertrokken en de mensheid is nog lang niet veilig van uitsterven. Het westen is -zoals de titel al doet vermoeden- verboden toegang voor de mensen uit de streek waar Aloy vandaan komt. De eerste uren ben je dan ook bezig om jezelf toegang te verschaffen met allerlei politieke ontmoetingen, enzovoort. Het is een flinke reis, maar als dat achter de rug is, begint het verhaal pas écht.

Horizon
Horizon

Prachtige wereld

Zoals verwacht is Horizon Forbidden West een visueel visitekaartje voor wat er mogelijk is op de PlayStation 5. De wereld is gigantisch, prachtig, dynamisch en rijk aan natuur, bouwwerken, mensen en machines. De eerste keer dat je naar een klif toeloopt, het ondergaande zonnetje in je gezicht hebt en zo de vallei in kijkt, is adembenemend. Wat een uitzicht! Ook als daar verschillende machines rondscharrelen. Plus, kom je daar dan later een keer terug op een ander tijdstip, bijvoorbeeld ‘s nachts of met regen, dan ziet het er weer totaal anders, maar net zo prachtig uit.

Guerrilla Games heeft zijn best gedaan om de wereld geen homogene massa te maken, maar juist heel divers. Je loopt, rijdt en rent door verschillende landschappen. We zijn in de bergen geweest, met en zonder sneeuw, in de jungle, in de woestijn, op tropische stranden, in oude steden zoals bijvoorbeeld Las Vegas en op een savanne-achtige vlakte. Allemaal met hun unieke uiterlijk, hun unieke machines, unieke begroeiing, maar stuk voor stuk net zo adembenemend als de vorige. Die mogelijkheid om prachtige screenshots te maken op PlayStation 5 kun je volop benutten in deze veelzijdige game.

Guerrilla Games
Guerrilla Games

De gameplay

In al deze uithoeken van de wereld heb je ook allerlei stammen en bevolkingsgroepen met hun eigen unieke stijl in uiterlijk, manier van praten en zelfs de bouwstijl die ze voor hun dorp hanteren. Hier is door de ontwikkelaars duidelijk veel tijd en moeite ingestoken en terecht: het draagt enorm bij aan het verhaal en aan het gevoel van de grootte van de wereld. Je hebt als speler het gevoel dat je op een soort wereldreis bent, waarin je niet alleen een veelheid aan kleuren in natuur tegenkomt, maar ook een veelheid aan culturen.

Aan de gameplay is ten opzichte van de eerste game niet zoveel veranderd. Buiten een paar extra wapens en tools (die we niet zullen spoilen) is het allemaal wat je gewend was van Zero Dawn. Wel zijn de gameplay mechanics geperfectioneerd en dus nog beter dan de vorige keer. Je kunt stealthy zijn, er lustig op los vechten en elk beest heeft weer zijn eigen zwakke plekken of ritmes om het de baas te zijn. Je kunt klimmen, schuilen, vrij rondlopen en zelfs op een mechanisch beest rijden. De bewegingen zijn allemaal enorm menselijk, waardoor je bijna het gevoel hebt dat je Aloy zelf bent.

Zoveel te doen

Geen zorgen, regelmatig zet de game je weer met beide benen op de grond. De moeilijkheidsgraad is niet Dark Souls-stijl, maar het wordt je soms best even pittig gemaakt. Niet alleen qua overweldiging van de vijand, maar ook omdat je echt moet nadenken over welke tactieken je het beste kunt gebruiken en welke wapens je daarin het beste kunnen bijstaan. Toch is er ook hulp. Het upgraden van de skills, je wapens, en je outfits is heel overzichtelijk en je kan zelfs de ingrediënten die je nodig hebt voor jouw geselecteerde upgrade op de kaart volgen, zodat je heel specifiek op jacht kunt voor de benodigdheden om jouw boog nog krachtiger te maken.

Buiten de hoofdmissies heb je een veelheid aan sidequests die je urenlang achter elkaar bezig kunnen houden. Zo word je vaak zomaar toegewuifd om even een praatje te maken met iemand in een dorp waar dan weer een sidequest uit voortkomt. Dit zijn vaak uitgebreide opdrachten met hun eigen verhaallijnen, plottwists en emotionele gevolgen: zowel goed als slecht.

Wat daarin heel tof is, dat is dat gesprekken anders lopen afhankelijk van wat je al hebt gedaan in het verhaal en de wereld. Ze hebben het bijvoorbeeld niet over een probleem wat je in het hoofdverhaal al lang hebt opgelost, want dat is immers helemaal niet meer relevant. Soms is het wel moeilijk om de tijd te nemen voor de zijmissies. Aloy wordt er namelijk regelmatig op gewezen dat ze haast heeft: de mensheid moet gered worden. Hierdoor kun je je gehaast voelen en ben je geneigd eerder ‘nee’ te zeggen tegen een zijmissie, omdat je voor het grotere doel wil gaan. Mijn advies is dan ook: neem je tijd en laat ze maar praten over die mensheid: maak je reis zo bijzonder en uitgebreid mogelijk door onderweg wel zoveel mogelijk te hulp te schieten waar je dat leuk vindt.

Horizon Forbidden West Grappig
Horizon Forbidden West Grappig

Ons oordeel over Horizon Forbidden West

Wij kunnen Horizon Forbidden West niet anders dan aanraden. Het spel duurt vrij lang, laat goed zien wat PlayStation 5 kan en speelt heel prettig weg. Niet alleen de graphics, maar ook het verhaal en de personages die je in Aloy’s avontuur tegenkomt zijn kleurrijk. Zelfs na het uitspelen van het spel blijft er bovendien nog genoeg te doen in de wereld. Zelfs als je alleen zou gaan sightsee’en vermaak je je nog steeds. Horizon Forbidden West is dan ook onmisbaar in jouw collectie: het is een mechanisch beest van een game, met een geweldige heldin om je volledig mee te vereenzelvigen. Misschien wel juist als het moeilijk wordt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Game

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Drug Dealer Simulator is wel een heel bijzonder spel waarin je in een Zuid-Amerikaans gebied genaamd Isla Sombra je eigen drugskartel begint. 

Gaming21.06.2024

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Game Mania zit in zwaar weer: uitstel van betaling

Er zijn weinig gamewinkels over in het straatbeeld: er is Nedgame, er is Game Mania, Gameshop Twente, CEX (tweedehands) maar meer is het niet. En meer zal het waarschijnlijk ook niet zomaar worden.

Gaming21.06.2024

Game Mania zit in zwaar weer: uitstel van betaling

Op deze video is de sprong van Prince of Persia gebaseerd

Wij vinden dat Prince of Persia toch een vreemde manier heeft van sprongen maken, maar nu weten we waarom.

Gaming20.06.2024

Op deze video is de sprong van Prince of Persia gebaseerd

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Samen met de Luna-controller komt de cloudgamedienst van Amazon naar Nederland en daarmee kun je direct streamen op apparaten die je al hebt.

Gaming19.06.2024

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

De metal/rockband Metallica heeft een heel bijzondere, nieuwe gig geregeld. De mannen maken hun opwachting in Fortnite en geven daar een concert.

Gaming13.06.2024

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

Assassin's Creed wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe game die zich in Japan afspeelt en waarin je kiest tussen twee hoofdpersonages.

Gaming11.06.2024

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Ikea heeft grootse plannen voor Roblox. Het wil zelfs 10 mensen aannemen om in zijn winkel te werken.

Marketing10.06.2024

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Verder lezen over Games

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

Het is niet het meest gezellige onderwerp, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk. Wat als je doodgaat? Wat gebeurt er dan met je Steam-games?

Gaming27.05.2024

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

Grand Theft Auto 6 komt eraan. Volgens geruchten zou dat pas in 2026 zijn, maar dat blijkt niet het geval: Take-Two bevestigt nu zelf een releasedatum van najaar 2025.

Gaming16.05.2024

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.

Gaming08.05.2024

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Epic Games wil dat de goede vibes in Fortnite bewaard blijven en maakt het daarom mogelijk om vier wat minder leuke emotes niet meer te tonen.

Gaming23.04.2024

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Verder lezen over Playstation

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers
De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel and...

Gaming19.02.2024

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Samen oorlog voeren is zoveel beter

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn