Gaming12.04.2023

Netflix Games-review: 12 Minutes houdt je in zijn greep


12 Minutes is een game die niet 12 minuten duurt. Het is een game waarin je in een soort tijdsloop terechtkomt en je al Groundhogday’end door het spel moet komen. Alles speelt zich af op één locatie en door point-and-click gameplay baan jij je een weg door dit bizarre verhaal. Een bizar verhaal, maar zeker de moeite waard.

Groundhog Day

Eén ding dat deze game al anders maakt dan anderen, dat is dat het een point-and-click van boven is. Dat topdown spelen is even heel wat anders en dat maakt 12 Minutes al zeer interessant. Bovendien speelt alles zich af in één ruimte, terwijl dat nooit stoort. Het grappige is dat alle items die je nodig hebt om verder te komen dus ook al vanaf het begin af aan aanwezig zijn: het is alleen aan jou om ze te ontdekken en juist te combineren om verder te komen.

Maar dat combineren moet je wel voorzichtig doen, want als je een fout maakt, dan moet je weer helemaal van voor af aan beginnen. Je mag het appartement ook niet verlaten, dus weet vast dat als je dat doet, de boel ook weer opnieuw begint. Je hoeft je echter geen seconde opgesloten te voelen: ten eerste kun je dialoog dat je al kent doorspoelen, en ten tweede is het juist wel rustgevend dat je weet dat alles wat je nodig hebt op één plek te vinden is. Je hoeft niet bang te zijn dat je vijf werelden geleden ergens een item was vergeten. Erg fijn en op een bepaalde manier rustgevend.

12 Minutes

Stress is er echter ook, want in deze game ben je een man wiens vrouw leuk nieuws heeft, totdat er een agent op de deur ramt met de mededeling dat je vrouw mee moet naar het bureau. Aan jou om uit te vinden waar de agent die rare aantijgingen vandaan haalt. Het is een enorm spannend mysterie waarin je ondanks de misschien wat saaie graphics toch volledig in ondergedompeld wordt. Het is onmogelijk om je niet door dit verhaal te laten meeslepen, want de geluiden en gebeurtenissen complementeren elkaar perfect.

Aan de andere kant is deze game zo’n mysterie dat we er er niet te veel woorden aan vuil willen maken. Houd er in ieder geval rekening mee dat deze game waarschijnlijk langer duurt dan je zou verwachten, maar ga er lekker in mee, want dit spel laat je je vastbijten in een verhaal dat waarschijnlijk nog wel een tijdje blijft hangen. Misschien is het dat topdown spelen, maar je voelt je echt het hoofdpersoon en daarom lijkt deze game ook veel persoonlijker dan je zou verwachten.

Netflix Games

Een leuke kers op de taart is dat er allerlei bekende acteurs aan dit spel meedoen. Het hoofdpersonage is ingesproken door James McAvoy, zijn vrouw door Daisy Ridley en er is ook nog een agent die is ingesproken door Willem Dafoe. Niet de minste cast dus, om dit toch al zeer bijzondere verhaal nog meer tot leven te brengen. We kunnen ons niet voorstellen dat je meer redenen nodig hebt om deze game via Netflix te spelen. Veel plezier!

Wil je meer Netflix-games spelen? Check dan ook onze review van Valiant Hearts en van Kentucky Route Zero.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Games

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

Het is niet het meest gezellige onderwerp, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk. Wat als je doodgaat? Wat gebeurt er dan met je Steam-games?

Gaming27.05.2024

Dit is wat er met je Steam-games gebeurt als je doodgaat

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

Grand Theft Auto 6 komt eraan. Volgens geruchten zou dat pas in 2026 zijn, maar dat blijkt niet het geval: Take-Two bevestigt nu zelf een releasedatum van najaar 2025.

Gaming16.05.2024

Rockstar maakt eindelijk de releasedatum van GTA 6 bekend

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

De Game Boy bestaat dit jaar 35 jaar. Hoewel het merk inmiddels uit de schappen verdwenen is, staat de naam nog steeds synoniem voor ouderwets en eigentijds plezier. Inmiddels zijn er ook heel wat nieuwe handhelds verschenen waar je nog steeds met veel liefde die oude Game Boy-games op kunt spelen – vaak in veel betere kwaliteit.

Gaming08.05.2024

4 moderne handhelds waar je perfect Game Boy-games op kunt spelen

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Epic Games wil dat de goede vibes in Fortnite bewaard blijven en maakt het daarom mogelijk om vier wat minder leuke emotes niet meer te tonen.

Gaming23.04.2024

Dit zijn de vier ‘gemene’ emotes die je kunt uitschakelen in Fortnite

Verder lezen over Netflix

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

Seizoen 5 van Stranger Things is in de maak. Het is het laatste en we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor om afscheid te nemen van Hawkins.

Entertainment16.07.2024

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Welke True Crime-series zijn er recenter verschenen op Netflix? En welke daarvan zijn echt de moeite waard? We noemen er 10. 

Entertainment03.07.2024

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

De streamingdienst stopt in meerdere landen met het aanbieden van dit goedkoopste Basic-abonnement. Misschien ook in Nederland.

Entertainment03.07.2024

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders