Na consoletekort nu ook een controllertekort bij Xbox

Na consoletekort nu ook een controllertekort bij Xbox

Vorig artikel Volgend artikel

De pandemie mag gamers dan goed hebben gedaan qua thuistijd om te gamen, dat is niet te zeggen over alles wat verder met gaming te maken heeft. Nu blijkt dat naast een consoletekort ook een controllertekort op de loer ligt. Microsoft geeft dit aan bij gamesite VGC.

Xbox Series X

Xbox Series X is inmiddels anderhalf jaar uit in Nederland, net als PlayStation 5. Beide consoles hebben al sinds dag 1 leveringsproblemen. De grote reden is de chiptekorten, die worden veroorzaakt door onder andere de pandemie en problemen met grondstoffen. Al is de grootste boosdoener simpelweg de vraag: mede door slimme auto’s, camera’s en andere slimme gadgets is er zoveel behoefte aan chips, dat er niet tegenop te produceren is. Even een chipfabriek uit de grond stampen doe je ook niet, dat zou wel een of twee jaar in beslag nemen.

Xbox-baas Phil Spencer zegt er het volgende over: “Wil je proberen een Xbox of PlayStation te bemachtigen in deze markt: dat is moeilijk: ze zijn niet zo makkelijk te vinden. Niet omdat het aanbod kleiner is, maar omdat de vraag groter is dan de voorraad die we op de markt kunnen brengen. We hebben van Xbox Series X en S meer verkocht dan van welke eerdere Xbox dan ook.”

Controllers van Microsoft

De reden dat er geen controllers zijn, heeft echter waarschijnlijk niet te maken met het chiptekort. Het komt volgens Microsoft door ‘verstoringen van de levering’. In Nederland is het te merken, maar ook in de rest van Europa. Pas op als je een controller wil kopen, want door de schaarste gaan de prijzen van de controllers enorm omhoog. Op sommige ‘normale’ sites waar deze producten aan de lopende band worden verkocht zien we dat de prijs al naar 90 euro is gestegen. Dat is veel meer dan de adviesprijs van 60 euro.

Waarschijnlijk zijn er problemen omdat fabrieken regelmatig moeten sluiten door corona. Zonder onderdelen is het moeilijk om een controller in elkaar te zetten. Bovendien gaat het herstellen van die toeleveringsketens waarschijnlijk nog wel een jaar of twee duren. Mocht je dus toevallig in een winkel zijn die nog niet op de hoogte is van de verhoogde prijzen en je ziet een Xbox-controller liggen: meenemen dus. Als je er tenminste nog niet genoeg hebt. Je weet bovendien maar nooit wanneer die stickdrift de kop opsteekt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...