​Grand Theft Auto 6: waarom de hype zo oplaait

​Grand Theft Auto 6: waarom de hype zo oplaait

Vorig artikel Volgend artikel

We schreven het begin 2022 al: GTA 6 komt eraan: wat weten we ervan? Het was niet toevallig dat we dat toen schreven: ontwikkelaar Rockstar bevestigde op dat moment dat er inderdaad een nieuwe Grand Theft Auto-game op poten was. Echter werd het daarna wat stiller. Tot nu: de laatste paar weken lijken veel gamers toch te verwachten dat Rockstar wel met iets komt.

Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste is het dit jaar precies 10 jaar geleden dat voorganger Grand Theft Auto 5 verscheen, de voorganger. Het was (en is) een daverend succes onder zowel de meer casual gamers als de hardcore garde. En onder kinderen die veel te jong zijn, maar voor wie deze criminele gamereeks natuurlijk al decennia een soort verboden vrucht is die ze maar al te graag plukken.

Hype rondom Grand Theft Auto 6

'Het moet toch ook wel zo zijn dat GTA dit jaar met de aankondiging komt?' denken veel gamers. Dat er een spel in ontwikkeling is, dat is duidelijk. Enerzijds omdat het een gamefranchise is die enorm veel geld opbrengt, maar ook door een lek, wat beelden toonde van iets dat niets anders kan zijn dan een nieuwe Grand Theft Auto-game. Tegelijkertijd voelt het wat dubbel om dit als voorbeeld te nemen: het lek was niet zozeer een lek, maar meer een hack, en was erg vervelend voor de mensen bij Rockstar die al jaren aan de titel werken.

De reden dat gamers juist in de laatste weken zoveel verwachten, dat is dat omdat GTA 5 op 17 september 2013 verscheen. De hoop was eerst dat er dus precies tien jaar later wel iets te horen zou zijn. Maar de onthulling van GTA 5 was een kleine twee jaar eerder, op 3 november 2011. Hierdoor hoopt men dat er op 3 november dan een aankondiging wordt gedaan. Het is wat voorbarig: als er iets is waar Rockstar bekend om is, dan is het wel dat het vaak op vreemde momenten met aankondigingen komt. Juist als je het niet verwacht.

Goed om te weten: er zijn vanuit Rockstar nog helemaal geen grote aankondigingen gedaan dat Grand Theft Auto 6 eraan komt. Natuurlijk kwam het wel ter sprake rondom dat hack/lek, maar echte informatie vanuit Rockstar zelf is er officieel niet echt. Er werd deze week wel een patent van Rockstar ontdekt dat erop zou duiden dat de animaties realistischer kunnen worden: er werd een ‘System and Method for Virtual Character Locomotion’ vastgelegd. Dat hoeft echter niets te betekenen. Het bewijst niet dat dat dan in een nieuwe GTA zit, al zit het er wel dik in. Bovendien zegt het niet zoveel: logisch dat er technologie wordt ontwikkeld om games mooier te maken.

Rockstar, kom op

Verder zijn er vooral veel vage ‘dingetjes’ die erop kunnen wijzen dat GTA 6 eraan komt. Een gerucht dat Joe Rogan speciale afleveringen van The Joe Rogan Experience zou maken voor in GTA, een ontwikkelaar die een roze banner op zijn LinkedIn zet, bronnen bij grote bedrijven als Microsoft die zouden stellen dat het spel in 2024 uitkomt..

Het is wachten tot Rockstar zelf iets zegt. Het kiest regelmatig feestdagen om grote onthullingen te doen. En er komen wel veel feestdagen aan..

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...