​Er komt een Xbox Store voor je smartphone

​Er komt een Xbox Store voor je smartphone

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft ontwikkelt de Xbox Store, bekend van Xbox-consoles en PC, nu ook voor smartphones. Het wil daarmee de concurrentie aangaan met Apple’s App Store en de Google Play Store. Dat kan nog wel eens interessant zijn, aangezien beide bestaande appstores niet bepaald vriendelijk omgaan met mensen die met eigen initiatieven komen.

Monopolie

Microsoft heeft dit nieuws niet uit zichzelf gemeld: het is naar buiten gekomen door onderzoek naar de overname van Activision Blizzard. Microsoft neemt de grote game-uitgever over voor 69 miljard dollar, maar wacht nog tot alle autoriteiten akkoord zijn. De Britse CMA is de laatste tijd sowieso wat fanatieker (zo mocht Facebook Giphy al niet overnemen) en lijkt zich ook zeer goed in te lezen in deze monsterovername in de gamewereld.

Dat is mede omdat de Japanse concurrent Sony heeft gezegd dat Microsoft zo een monopolie krijgt. Hierbij wordt vooral gevreesd dat een populaire franchise als Call of Duty, waar elk jaar weer een nieuwe game verschijnt, ineens exclusief voor Xbox wordt. Hoewel Microsoft heeft gezegd dat het dat sowieso de eerste jaren niet van plan is, is men toch bang dat dat niet helemaal klopt. In ieder geval is de aankomende Call of Duty-game Modern Warfare 2 straks ook gewoon op PlayStation te vinden, inclusief een stukje Amsterdam (zie onderstaande video).

Xbox Store

Je zou denken dat een appwinkel van Microsoft voor mobiel ook alles te maken heeft met cloudgaming, maar het lijkt vooralsnog te gaan om losse apps (games) die je dan in die Xbox Store voor mobiel kunt kopen. Bij cloudgaming kun je een spel bijvoorbeeld kopen (of via een abonnement benaderen) zonder dat je het bestand ervan hoeft te downloaden. Je kunt via je je internetverbinding het spel spelen dat ergens ver weg op een server draait.

Dankzij het internet wordt je input (wat je doet op je scherm of op je knoppen) naar de server gestuurd en gebeurt er iets in het spel. Het grote voordeel van cloudgaming is dat het zelfs op een vrij slechte telefoon kan, want de rekenkracht moet vooral komen van de server. Maar: Microsoft rept niet over cloudgaming in de documentatie, maar het moet haast wel ook daarvoor worden gebruikt (via het Game Pass-abonnement van Xbox).

Mobile erg interessant

Een eigen appwinkel zou voor Microsoft wel een heel nieuwe markt aanboren. We kennen Microsoft vooral van Xbox en PC-gaming, maar als mobiel gamen daar ook een grote rol in gaat spelen, dan is dat heel nieuw. Microsoft heeft immers geen gametelefoons of handhelds, waarschijnlijk mede omdat het mobiele besturingssysteem Windows Phone nooit echt een succes is geworden.

Die Xbox Store maakt deel uit van Microsofts motivatie om Activision Blizzard te kopen. Het zou Microsoft juist goed beslagen ten ijs laten komen om een gamewinkel te beginnen en die juist heel goed kan concurreren met de gevestigde orde, namelijk de Play Store en de App Store. Opmerkelijk, want Sony vindt juist dat Microsoft de monopolist is door deze overname. Kortom: het is inderdaad een gesprek over techgiganten, macht en monopolies, maar niet iedereen ziet het hetzelfde. Het is vooralsnog afwachten hoe de Britse waakhond het ziet: die kan de boel waarschijnlijk nog tegenhouden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...