​E3 is écht op sterven na dood: komende twee jaar niet

​E3 is écht op sterven na dood: komende twee jaar niet

Vorig artikel Volgend artikel

Het was een van de grootste game-evenementen per wereld (sowieso de bekendste), maar inmiddels is het al jaren niet, of niet echt: E3. De Electronic Entertainment Expo vond altijd plaats in Los Angeles, maar mede door corona is het evenement de nek omgedraaid. Of eigenlijk, zoals we laatst al schreven: door de kracht van livestreams.


E3

Veel bedrijven zijn op dit moment de balans aan het opmaken: in hoeverre moeten we echt nog face-to-face meeten? Zijn grote evenementen waar mensen op moeten worden ingevlogen nog wel nodig? Zeker in de gamewereld zien we al tijdenlang een flinke verschuiving. Waarom een sessie achter gesloten deuren houden voor journalisten, als je het ook kunt livestreamen waarbij je veel meer de regie hebt over hoe alles loopt? Game-expert Geoff Keighley heeft er heel slim op ingespeeld door een livestream-evenement te organiseren dat inmiddels zelfs meerdere malen per jaar terugkomt.

Eerder deze maand vond E3 wederom niet plaats, al hebben veel gamebedrijven wel traditioneel op die dagen hun momentje gepakt. Xbox en Ubisoft bijvoorbeeld. We dachten dat het nog wat corona-nasleep was, maar nu blijkt E3 echt een lange periode niet terug te komen: in 2024 en 2025 is er geen fysieke variant van het event, zo blijkt uit informatie van de toerisme-afdeling van thuisstad LA.

Summer Games Fest

Bovendien heeft Geoff Keighley laatst al aangekondigd dat zijn ‘Summer Games Fest’-stream volgend jaar weer plaatsvindt. De organisatie van E3 zelf heeft er nog niet officieel op gereageerd en dat is ook lastig. Al wordt er gezegd dat de organisatie heeft gezegd dat het in 2024 wel doorgaat. De organisatie zei dat E3 2023 niet doorging omdat de uitgevers hun previews van games niet op tijd afhadden. Waarom het dan ook in de komende jaren niet doorgaat, is een vraagteken. Sowieso is wat de organisatie zegt niet heel betrouwbaar: hebben we immers niet allerlei demo’s gezien vorige week?

Het gegeven dat het evenement niet in Los Angeles plaatsvindt hoeft niet te betekenen dat er echt even geen E3 is: de kans is ook aanwezig dat het van stad verwisselt. Toch achten we die kans klein: uitgevers lijken hun keuze voor communicatie al te hebben gemaakt. Ook worden er steeds vaker vraagtekens gezet bij zulke grote evenementen waar dan allerlei mensen op worden ingevlogen: het is niet bepaald duurzaam.

Game-evenement

En ja, juist games zijn zeer geschikt om gewoon in een stream voorbij te komen, dus de urgentie is er ook minder dan bij bijvoorbeeld een evenement dat over fysieke producten gaat (hoe mooi sommige stands door de jaren heen ook waren natuurlijk, met grote props erop). Het is jammer, want E3 was een episch evenement waar we jarenlang met veel plezier heen zijn gegaan, maar als we realistisch zijn, dan zien we dat het toch anders zit anno 2023. En dus blijkbaar ook anno 2024 en 2025.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...