​Deze escapekoffer laat je zien wat laaggeletterdheid is

​Deze escapekoffer laat je zien wat laaggeletterdheid is

Vorig artikel Volgend artikel

Escaperooms zijn nog steeds ontzettend hip. Het is het ideale bedrijfsuitje, maar nu de wereld het niet toelaat zijn de meeste escape-ervaringen ofwel verschoven naar online ofwel voor thuis. Eén van die initiatieven is de escapekoffer van Raccoon Serious Games en Stichting Lezen en Schrijven, die niet alleen tof is, maar ook helpt om beter te begrijpen wat laaggeletterdheid is.

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid betekent dat je moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen, maar vaak komt het ook tot uiting in beperkte digitale vaardigheden. Je bent niet zomaar een digibeet of analfabeet: je hebt de basisvaardigheden wel, maar niet voldoende om goed mee te komen in de samenleving. Laaggeletterdheid vormt zeker in een samenleving die nog meer online moet doen dan ooit tevoren een steeds groter probleem.

Veel mensen lijden eraan: zo'n 2,5 miljoen (!) Nederlanders. Bedenk je dus altijd als je met iemand praat of hij of zij laaggeletterd is, als je merkt dat de persoon je niet goed kan volgen. Praat langzamer, duidelijk en stel eventueel vragen. Het is niet iets waar alleen jongeren of ouderen aan lijden, die 2,5 miljoen mensen zijn allemaal 16 jaar en ouder. Mensen die er nu extra mee worstelen, omdat ons contact in één keer van fysiek weer naar via technologie is gegaan.

Daarom is er besloten om de escapekoffer van Raccoon Serious Games en Stichting Lezen en Schrijven weer te produceren. Deze bevat een een innovatief spel waarbij anderen kunnen leren wat de impact van laaggeletterdheid is. Je kunt zo leren hoe het is om vast te lopen in taal of in rekenen: de frustratie die erbij komt kijken is groot en dat moet voor meer begrip zorgen voor laaggeletterdheid.

Escapekoffer

“Het aanpakken van laaggeletterdheid is niet alleen een taak van de overheid of maatschappelijke organisaties.” zegt Tim Micklinghoff, projectleider bij Raccoon Serious Games. “Ook het bedrijfsleven kan zijn steentje bijdragen door zelf aandacht te hebben voor laaggeletterdheid op de werkvloer of door het ontwikkelen van innovatieve producten, zoals wij hebben gedaan.”

Het spel is inmiddels gespeeld door politici, studenten en ziekenhuispersoneel. Het is niet een belerende folder die zo in de gemiddelde huisartsenpost kan staan, maar juist een spel waarvan veel mensen bloedfanatiek worden. Hierdoor blijft goed bij wat er allemaal moeilijk en uitdagend was, wat precies ook geldt voor mensen met laaggeletterdheid. De tweede oplage van de koffer is bestelbaar tot en met 24 december en kost 650 euro. De koffers worden begin februari 2022 bezorgd.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...