Online08.10.2013

Lezen kan hersenen beïnvloeden


lezen-kan-hersenen-beinvloeden.jpg
lezen-kan-hersenen-beinvloeden.jpg

Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe Reader, heeft Sony een wetenschappelijke studie laten uitvoeren door MindLab International over de invloed van lezen op de hersenen. Vier verschillende boekgenres (thriller, komedie, romantiek en horror) werden gelezen door de deelnemers aan het onderzoek en via controle van de cognitieve hersenactiviteit, de huidgeleidbaarheid en meting van de leessnelheid werd de impact van elk genre op de hersenen en het verschil in emotionele ervaring getest.

Door het ontspanningsniveau, de aandacht, de emotionele betrokkenheid en de leessnelheid van de proefpersonen in kaart te brengen bij het lezen van de verschillende genres, kwamen de onderzoekers tot een aantal interessante conclusies.

sony-eeg-scalp-maps.jpg
sony-eeg-scalp-maps.jpg

Ze stelden vast dat boeken onze hersenen sterk kunnen stimuleren door de zones die verband houden met actieve concentratie, gespannen aandacht en snel denken te prikkelen. In dat opzicht bleken thrillers het meest efficiënt. Grappige boeken zetten de hersenen het minst aan tot actieve aandacht, het effect van dit genre lag bijna een derde lager (31 procent) dan bij spannende boeken. Een spannend boek lezen op weg naar het werk kan dus een goede start zijn als je al je aandacht nodig hebt voor een uitdagende werkdag.

Lezen blijkt ook een van de meest ontspannende hobby’s te zijn. Vorige studies van Mindlab wezen uit dat zes minuten in stilte lezen volstaat om de fysische stress met 60 procent te verminderen en dat lezen 68 procent efficiënter is om het stressniveau te verlagen dan muziek beluisteren, twee keer efficiënter dan een kop thee drinken en drie keer beter dan een wandeling maken.

Recent onderzoek heeft bovendien aangetoond dat het romantische genre onze hersenen het meest ontspannen. De deelnemers aan de studie waren gemiddeld 40 procent meer ontspannen als ze een romantisch werk lazen dan wanneer ze zich in een spannend boek verdiepten, het genre dat het minste ontspannend bleek. Een romantische novelle lezen om te relaxen als je gespannen bent of echt gas moet terugnemen, is een optie, want het stimuleert de zones in de hersenen die je helpen te ontspannen.

De emotionele betrokkenheid, die werd gemeten aan de hand van de huidgeleidbaarheid, was het sterkst bij het lezen van thrillers, op de voet gevolgd door romantische boeken. Voor beide genres lagen de cijfers meer dan 50 procent hoger dan de emotionele betrokkenheid bij komedie of horror, die respectievelijk de derde en vierde plaats innamen. Bij het meten van de huidgeleidbaarheid wordt de elektrische geleiding van de huid gemeten, die verschilt afhankelijk van het vochtgehalte. Omdat transpiratie wordt gecontroleerd door het sympathische zenuwstelsel kan het vochtgehalte worden gebruikt om de emotionele opwinding te meten.

sony-eda-hr.jpg
sony-eda-hr.jpg

Ook blijkt uit de studie is dat het genre en de emotionele betrokkenheid de snelheid waarmee we lezen, beïnvloeden. Bij het lezen van positieve genres, zoals romantische en grappige boeken gingen de deelnemers sneller lezen bij de meest aangrijpende passages in de tekst. Bij genres zoals thrillers en horror vertraagde de leessnelheid bij de meest aangrijpende passages.

Dr. David Lewis van Mindlab zegt: “Het is bekend dat lezen een ontspannende hobby is, maar de resultaten van dit onderzoek tonen aan hoe onze hersenen echt op de verschillende genres reageren. Dit bewijst dat lezen ons wel degelijk kan helpen om te relaxen na stress-situaties en zelfs om ons voor te bereiden op mentale uitdagingen.

Als schrijver hoop ik altijd dat mijn boeken emoties opwekken bij lezers dus het is echt interessant om te zien hoe verschillende schrijfstijlen psychologische reacties kunnen oproepen“, aldus auteur Susan Smit. “De studie toont aan dat het lezen van een goed boek echt een verschil kan maken voor je algehele gemoedstoestand.”

Leuk van Sony, om een productintroductie middels zo’ń interessant onderzoek te doen. Want hoewel de Reader zelf ook de moeite waard is om over te schrijven, vind ik het handig om te weten dat ik morgen in de trein onderweg naar mijn eerste afspraak beter een thriller kan lezen dan een komische novelle en dat ik die spannende thriller voor het slapen gaan beter kan laten liggen om een romantisch boek te lezen. 

In het kort nog over de PRS-T3 Reader van Sony: behalve een kwalitatief goede e-reader, met een E-ink scherm en voorzien van Quick Charge (opladen in drie minuten!) en 2G geheugen (goed voor 1.200 e-books) is deze Reader, dun, licht en voorzien van een cover. En dat laatste maakt de PRS-T3 voor mij onderscheidend, want niet alleen de pagina’s lezen als papier, maar de omslag maakt dat je hem kunt openklappen als een echt boek, waardoor er nog meer “nogstalgisch” leesgenot mogelijk is, maar dan met alle voordelen van een e-reader. Gewoon openklappen en je kunt verder lezen waar je gebleven bent, dat lukt mij meestal niet bij de papieren boeken waarin ik een boekenlegger vergeten ben.

t3-hero-product-image.jpg
t3-hero-product-image.jpg

Verder lezen over E-Reader

5 toffe gadgets die Amazon nieuw heeft aangekondigd

Amazon heeft gisteren tijdens een presentatie een veelheid aan nieuwe mogelijkheden en zelfs nieuwe producten aangekondigd. Veel producten zijn enorm geïnspireerd door het werk van anderen, maar er zitten zeker wat toff...

Gadgets29.09.2022

5 toffe gadgets die Amazon nieuw heeft aangekondigd

Huawei komt met een e-ink tablet, de MatePad Paper

Huawei heeft rondom het Mobile World Congress een bijzondere nieuwe tablet gepresenteerd. De MatePad Paper is, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, een tablet die voorzien is van een e-ink display. Kijkend naar de...

Gadgets28.02.2022

Huawei komt met een e-ink tablet, de MatePad Paper

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland

Vandaag introduceert Storytel haar eigen e-reader in Nederland: de Storytel Reader. Een device waarop gebruikers voor een vast bedrag per maand hun favoriete boeken onbeperkt kunnen luisteren en lezen. Uniek aan het devi...

Gadgets12.07.2021

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland

De nieuwe Amazon Kindle Paperwhite is eindelijk waterproof

Er zijn zoveel e-readers dat het soms lastig kiezen is, maar Amazon's Kindle-serie is traditioneel van hoge kwaliteit. Ster daarin was de Paperwhite, een e-reader die heel prettig voor de ogen is. Dat model was de instap...

Gadgets16.10.2018

De nieuwe Amazon Kindle Paperwhite is eindelijk waterproof

Lekker lezen zonder watervrees
“De markt voor mobiele devices is volledig verzadigd”

Volgens GFK is er sprake van een verzadiging op de markt van mobiele devices. Het aantal mensen dat een mobiel apparaat in zijn of haar bezit heeft is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hier o...

Mobile19.01.2017

“De markt voor mobiele devices is volledig verzadigd”

gemiddeld huishouden heeft 3,7 apparaten
Gerucht: Bol.com lanceert in februari e-book abonnementsdienst

Bol.com heeft grote plannen om een abonnementsdienst te lanceren in samenwerking met e-readerfabrikant Kobo waarbij je voor 10 euro per maand digitale boeken kunt lenen uit een bibliotheek. Dat hebben betrouwbare bronnen...

Nieuws19.01.2017

Gerucht: Bol.com lanceert in februari e-book abonnementsdienst

Kobo Aura ONE​: Een grotere en waterbestendige e-reader

Voor veel mensen is lezen niet gewoon een tijdverdrijf, maar eerder onderdeel van hun identiteit. Rakuten Kobo kondigde daarom eerder deze week de Kobo Aura ONE aan. Een e-reader die is ontworpen aan de hand van feedbac...

Gadgets18.08.2016

Kobo Aura ONE​: Een grotere en waterbestendige e-reader

Voor de echte boekenliefhebbers!
Sony stopt met ontwikkeling e-Readers

Sony houdt het voor gezien en stopt definitief met de ontwikkeling van e-Readers. Sony’s PRS-T3 was zoals het nu lijkt de laatste versie die is geproduceerd en blijft in de handel zolang als er voorraad en supplies te...

Mobile06.08.2014

Sony stopt met ontwikkeling e-Readers

Amazon Kindle blijft markt domineren

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor