Afscheid van Google Stadia: dit zijn de alternatieven

Afscheid van Google Stadia: dit zijn de alternatieven

18 januari is het klaar

Vorig artikel Volgend artikel

Google stopt vanaf 18 januari volledig met Google Stadia. Gamers krijgen hun geld terug voor zowel de games die ze hebben gekocht als de controller (die overigens per deze week in een universele Bluetooth-controller te veranderen is). Maar er valt alsnog een gat: waar kun je nu gaan cloudgamen? Dit is een aantal opties.

Google Stadia stopt

Voordat we in de alternatieven duiken, is het goed om het eerst te hebben over waarom Google Stadia het waarschijnlijk niet heeft gehaald. Het is namelijk niet de technologie. Het is makkelijk om te zeggen: ‘Oh, cloudgaming werkt dus niet’, omdat Google als één van de eerste grote merken met zoiets op de proppen kwam. Echter werkte het juist erg goed. Je merkte nagenoeg geen verschil tussen een druk op de knop en ook daadwerkelijk zien wat er in de game gebeurd. Niet slecht als je bedenkt dat je game draait op een server ergens ver weg en jij alleen de beelden gestreamd krijgt.

Waar het wel aan lag? Waarschijnlijk de prijzen. Als je een game koopt in de winkel, dan heb je een fysiek iets in je handen. Koop je een winkel in een digitale winkel, dan kun je hem downloaden en dat voelt ook als eigenaarsschap. Je kocht met Google Stadia toegang tot een spel en daarom schrokken mensen nogal toen ze de prijzen van de games zagen. Die waren namelijk vaak even hoog en soms zelfs hoger dan de prijzen van games in de winkel of in online shops waarbij je de games kunt downloaden. Hoge prijzen vinden mensen nooit leuk. Plus, op Steam heb je nog wel eens een flinke Steam-sale. En ondertussen kwamen Xbox en PlayStation met abonnementsvormen waarbij je in één keer een hele bieb aan games kon downloaden.

Offline op 18 januari

Bovendien was de abonnementsvorm ook wat vreemd. Je kon Stadia gewoon gebruiken, maar er was ook een speciaal abonnement waarbij je dan kortingen kreeg en een betere beeldkwaliteit. Dat vonden mensen waarschijnlijk toch wat ingewikkeld of simpelweg de moeite niet waard. Dat Google aan de andere kant ook niet heel veel in games zelf leek te investeren maakte het alles niet beter. Er waren namelijk weinig games op Stadia te vinden die je niet ergens anders kon vinden. En inmiddels weten we wat dat tot resultaat heeft gehad: 18 januari gaat Stadia helemaal offline. Maar gelukkig zijn er alternatieven.

Nvidia GeForce Now

Eén van de eerste bedrijven die energie, geld en tijd stak in cloudgaming, dat is Nvidia. Met GeForce Now heeft het een enorm grote bieb aan games bij elkaar verzameld en die kun je onder andere via Chrome OS en Shield TV spelen. Je betaalt wel per game. In principe kun je het vervolgens gratis gebruiken, maar wil je meerdere uren achter elkaar spelen of is er geen plek op de server, dan kun je voor een prijs van 10 euro per maand tot 6 uur per dag gamen en krijg je eerder toegang. Voor 20 euro krijg je daar nog 2 uur bovenop en komt er ray-tracing bij, wat visueel aanzienlijk prettiger is. Het beste aan Nvidia GeForce Now is zijn prestatie, maar ook dat je je account van Steam en Epic kunt koppelen.

Xbox Cloud Gaming

Xbox heeft zoveel abonnementen, dat het soms verwarrend is wat nu precies wat is. Xbox Cloud Gaming is gekoppeld aan Xbox Game Pass Ultimate, waardoor je een giga-collectie aan games kunt spelen zonder per game te moeten betalen. Je kunt spelen op een Xbox, maar ook op een smartphone. Het voordeel is dat je er alleen een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement inclusief Cloud Gaming voor hoeft te hebben en dat is 13 euro per maand, wat Xbox Cloud Gaming een heel aantrekkelijk aanbod maakt.

Amazon Luna

Luna is nog vrij nieuw, maar het komt op steeds meer platforms beschikbaar. Echter vinden wij het geen geweldig alternatief, omdat het op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar is. Misschien heb je er echter wel van gehoord, waardoor we hem toch even wilden noemen. Bovendien lijkt Amazon Luna erg op Stadia qua opzet: het heeft zelfs een eigen controller.

Verder zijn er helaas nog niet heel veel goede cloudgaming-oplossingen te vinden. Waarschijnlijk zal dat echter de komende jaren flink toenemen, mede door de komst van bijvoorbeeld beter internet in de vorm van 5G en glasvezel. Echter is er eerst nog de strijd tussen Microsoft en PlayStation met hun abonnementsvormen, evenals het gedoe rondom de overname van Activision door Microsoft. Geef cloudgaming dus nog een beetje tijd, maar probeer in de tussentijd zeker Xbox Cloud Gaming of Nvidia GeForce Now uit: dit zijn namelijk zeer goede alternatieven voor Google Stadia.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...