Gaming07.12.2019

Google Stadia-games soms veel duurder dan spellen op Steam


Google is niet met Stadia gekomen om het goedkoper te maken om te gamen, maar wel gemakkelijker. En voor de gemak blijk je te betalen. Sommige games zijn namelijk veel goedkoper op bijvoorbeeld het digitale verkoopplatform Steam, dan op Google Stadia.

Darksiders Genesis

Google wil met Stadia wel concurrerend zijn, maar lijkt dat momenteel nog vooral te doen door gaming as a service aan te bieden, dus via streaming. Hierdoor kun je op veel verschillende toestellen gamen, omdat je het doet via de cloud. Het lijkt er vooralsnog niet op dat Google zich ook bezighoudt met het zorgen dat de prijzen van de games ook concurrerend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een spel als Darksiders Genesis op Steam voor aanzienlijk minder euro aanschaffen. Het nadeel is dat je het spel dan wel moet downloaden en het alleen toegankelijk is via de pc.

Polygon deed een onderzoekje naar de prijzen van het spel en ontdekte dat het 40 dollar kost op Stadia, tegenover 30 dollar op Steam, maar ook GOG en Humble Store. Had je bovendien een pre-order geplaatst, dan betaalde je nog eens 4,50 dollar minder. Het kan dus veel geld schelen op welk platform je speelt, of welke dienst je gebruikt. THQ, de uitgever van het spel, heeft gezegd dat het geen uitspraken doet over het prijsbeleid.

Prijzen Google Stadia

Grid is ook een interessant voorbeeld: die game kost in de Steam Supersale 27 dollar en op Google Stadia betaal je er 60 dollar voor. Dan krijg je wel de Ultimate Edition, maar die is uiteindelijk op Steam 5 dollar goedkoper zonder ook maar aanbiedingen mee te rekenen. Voordat Farming Simulator in de Stadia Pro-freebied zat, was hij 40 dollar op Stadia ten opzichte van 25 dollar op Steam. Google heeft de mensen die de game eerder hadden gekocht wel geld teruggegeven, maar het is wel echt een groot verschil.

Het blijft helaas niet bij pc-games alleen. De danstitel Just Dance 2020 kost op de console 40 dollar en op Google Stadia 50 dollar. Op de Wii, de inmiddels twee generaties oude Nintendo-console, is Just Dance 2020 de laatste nieuwe game die verschijnt en daar kost het zelfs maar 30 dollar.

Stadia niet altijd duurder

Het is niet per definitie zo dat alle games op Stadia dezelfde prijs zijn of duurder: Rise of the Tomb Raider is 30 dollar op Stadia versus 60 dollar op Steam. Bovendien kent Google Stadia ook periodes van hoge kortingen, maar zijn die weer niet voor iedereen beschikbaar. Aan de andere kant is dat ook te wijten aan het feit dat je nu altijd een maandabonnement moet afsluiten omdat je er anders helemaal nog geen gebruik van kunt maken. We zijn benieuwd hoe dat in 2020 zal zijn als de gratis abonnementen er ook bijkomen.

Het is natuurlijk niet vreemd dat er prijsverschillen zijn tussen verschillende winkels, maar het verschil tussen Steam en Google Stadia is relatief erg groot. Vaak is het ongeveer 10 procent, maar dit gaat soms wel om een verschil van 25%. Toch blijft Google volhouden dat het klopt, omdat het je op alle toestellen laat gamen, in plaats van op console of pc alleen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Google

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom