​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Vorig artikel Volgend artikel

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfelachtig uit voor het wearable-merk. Google negeert Fitbit zeker niet, maar het maakt de laatste tijd wel veel keuzes die op zijn minst twijfelachtig te noemen zijn.

Overname door Google

Fitbit is jaren geleden overgenomen door Google en dat zorgde al voor veel onrust. Mensen zijn zich bewust van hoeveel Google van ze weet en met de data erbij van Fitbit is dat nog meer. Maar ook is er natuurlijk de Pixel Watch, het slimme horloge van Google: in hoeverre kiest Google ervoor om Fitbits slimheid te gebruiken voor zijn slimme horloge, en dat vernuft minder te steken in de apparaatjes die we kennen als Fitbit?

Tot op heden viel dat laatste wel mee. Fitbit bleef wel met nieuwe wearables komen en die werkten gewoon binnen het Fitbit-ecosysteem, zonder dat Google daar al te veel mee te maken had. Echter lijkt dat de komende tijd te gaan veranderen. Google heeft de afgelopen weken veel mensen ontslagen en onder andere de mede-oprichters van Fitbit vertrekken. Dat is geen goed teken, wanneer mensen hun geesteskind verlaten, al is het onduidelijk in hoeverre ze deel uitmaken van de ontslagen vanuit Google of zelf zijn opgestapt. Hoe het ook zij: dit is meestal bad news.


Fitbit, Pixel en Nest samengevoegd

Die ontslagen waren niet voor niets: Google wil zijn bedrijf stroomlijnen en gooit onder andere zijn hardwaredivisie wat meer op één hoop. Fitbit wordt hiermee samengevoegd met Pixel en Nest en dat is een duidelijke keuze: Pixel en Fitbit zullen hiermee natuurlijk dichter tegen elkaar aangroeien. Nu merk je van de ontslagen en het samengaan van teams op zich als gebruiker nog niet heel veel, maar ook daar is heel veel gebeurd.

Ten eerste kun je alleen nog dit jaar met je Fitbit-login inloggen, want vanaf 2025 moet je hiervoor een Google-account gebruiken. Google heeft daarnaast flink wat aangepast in de Fitbit-app, waardoor onder andere de leuke wedstrijdjes die je met anderen kon doen in het Community-gedeelte volledig zijn verdwenen. Fitbit blijkt ook wat technische problemen te hebben: sinds de update in december zijn sommige fitnesstrackers zelfs onbruikbaar geworden.


Fitbit Charge 5

Het gaat dan om Fitbit Charge 5, die bij vele gebruikers weigert op te starten. Hierdoor wordt stappen tellen wel heel lastig. Eieren voor je geld kiezen en dan maar al je data wissen in een fabrieksreset heeft geen zin. Nu dateert het apparaat alweer van 2021, maar dat zou geen reden mogen zijn om dan maar de stekker eruit te trekken, zeker niet stilzwijgend zoals nu gebeurt. Mensen die de klantenservice bellen krijgen echter te horen dat ze maar een nieuwe moeten kopen.

Het moge duidelijk zijn dat het nogal een rommeltje is bij Fitbit. Eentje waardoor het steeds minder aantrekkelijk wordt om nog een Fitbit te kopen. Immers wil je niet meemaken dat je er nu een koopt, en over twee jaar hoort dat je maar een nieuwe moet aanschaffen, omdat het apparaat ineens stopt met werken. Het lijkt er steeds meer op dat Google erop aanstuurt Fitbit ten onder te laten gaan en inderdaad vooral voor de data te gaan, en de slimme breinen van de werknemers te gebruiken voor zijn eigen Pixel Watch. Dat het bedrijf verder ook niets zegt over de noodlottige update van Charge 5, spreekt misschien ook wel boekdelen…

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...