Gadgets24.08.2023

Thule Epos 2: de meest veelzijdige fietsendrager


Wereldwijd zijn wij het fietsland bij uitstek. Fietsen zijn een onderdeel van onze cultuur en we gebruiken ze niet alleen voor onze dagelijkse activiteiten. We fietsen maar wat vaak voor ons plezier. Van korte fietstochtjes in de regio tot lange fietstochten via de ontelbare fietsroutes dwars door Nederland. Dat doen we op een traditionele fiets, steeds vaker met een gravel-bike, e-bike of op een van de vele andere soorten sportieve fietsen.

Voor lange fietstochten, weekendjes weg in Nederland of op vakantie in Europa, gaan onze fietsen in de meeste gevallen altijd mee. Dat laatste gebeurt op verschillende manieren. Populair is om fietsen op het dak te plaatsen (meestal bij gebrek aan een trekhaak). Maar in de meeste gevallen staan ze bijna altijd achter op met behulp van een fietsendrager.

Door de overweldigende opkomst van e-bikes is er daar een verandering te zien. Het gewicht van de vaak veel zwaardere e-bikes en ook nog eens met dikkere banden (net als ATB’s) zorgt ervoor dat je fietsendrager vandaag nogal aan wat voorwaarden moet voldoen. Veiligheid staat voorop maar ook gemak is een onderwerp. Grote fietsendragers (voor 2 of 3 fietsen) zijn ronduit onhandig in gebruik.

Het is blijft sowieso een uitdaging als je verschillende fietssoorten netjes wilt ordenen en goed moet bevestigen, dat is letterlijk een hoop gedoe. Dit komt met name door de diversiteit van de verschillende frames (hoogte en dikte en vorm) die het extra lastig maken. Als laatste nemen fietsendragers ook nog eens veel plek in als je ze niet gebruikt.

Thule Epos 2 de nieuwste high tech fietsendrager van de Zweedse specialist
Thule Epos 2 de nieuwste high tech fietsendrager van de Zweedse specialist
De flexibiliteit en het gebruiksgemak is echt next level
De flexibiliteit en het gebruiksgemak is echt next level

Thule Epos 2 de meest veelzijdige fietsendrager

Bij Thule zijn ze zich hier maar wat van bewust. Met al die verschillende soorten fietsen in afmeting en gewicht is het tijd voor een ‘next level’ fietsendrager die afrekent met alle nadelen van tot nu toe geproduceerde fietsendragers.

De Thule Epos 2 is een nieuwe, volledig opvouwbare en kantelbare fietsendrager voor op de trekhaak, met een innovatief telescopisch bevestigingssysteem om fietsen van ieder denkbaar type of formaat op een veilige en handige manier te vervoeren. Het mag niets uitmaken of dit een combinatie is van gewone fietsen, e-bikes, mountainbikes of gravelbikes. Ieder soort fiets moet op de dezelfde eenvoudige wijze zijn te bevestigen. Tijdens onze review van de Thule Epos 2 in het Limburgse landschap hadden we een 27 kg zware Gazelle Ultimate en een veel lichtere Bianchi e-Allroad op de Epos 2 bevestigd.

De kerninnovatie van de Epos 2, zoals Thule dit noemt, is met name de flexibiliteit en het gebruiksgemak hetgeen door de telescopische fietsarmen, uitgerust met een draaiende kop en verstevigde banden, wordt gecreëerd. Het bevestigen van beide verschillende fietsen gaan met zoveel gemak dat je je afvraagt of dit niet 10 jaar geleden al bedacht had kunnen worden.

De kofferbak blijft toegankelijk dankzij een slim kantelmechanisme.
De kofferbak blijft toegankelijk dankzij een slim kantelmechanisme.

Stap 1: vanuit de verpakking op de trekhaak

Maar laten we eerst even kijken hoe we die Thule Epos 2 vanuit de doos op de trekhaak bevestigen. Want het gemak van deze – next level – fietsendrager begint al bij de eerste kennismaking. Voor je staat een opgevouwen fietsendrager die veel weg heeft van een ‘Transformer’. Dit is hoe de Epos 2 voor- en na gebruik er uit ziet.

Aan de bovenkant lijken twee handgrepen te zitten (in werkelijkheid het uiteinde van de drager) die hem eenvoudig doen oppakken. De onderkant spreekt voor zich, je tilt als het ware de Epos 2 op de trekhaak. Met een zich voor zichzelf sprekende hendel zet je hem vast. Daarna klap je de zijkanten open en voor je ontvouwt zich de Thule Epos 2. Dit bevestigen kost je pakweg 15 seconden.

Aansluiten op de auto met een stekker en de hendel blokkeren met een sleutel (voor veiligheid en diefstal) kost je nog eens 15 seconden. In amper een halve minuut is dit fraai stukje innovatie geïnstalleerd op je trekhaak. Makkelijker kun je het niet maken.

De Thule Epos uit de verpakking lijkt eerder op een soort Transformer
De Thule Epos uit de verpakking lijkt eerder op een soort Transformer
Met een hendel (met slot) vergrendel je de Thule Epos op de trekhaak
Met een hendel (met slot) vergrendel je de Thule Epos op de trekhaak
Eenmaal op de trekhaak en uitgeklapt (na 15 sec) ziet het er geheel anders uit
Eenmaal op de trekhaak en uitgeklapt (na 15 sec) ziet het er geheel anders uit

Stap 2: het plaatsen van de fietsen

Het plaatsen en vastzetten van fietsen is zeldzaam eenvoudig dankzij de telescopische fietsarmen die zijn uitgerust met een draaiende kop. Deze zijn geschikt voor ieder type fiets en bieden tal van bevestigingsmogelijkheden om welk type fiets dan ook stevig vast te zetten. Het makkelijkste is om een fiets met het voorwiel in de goot te plaatsen en hem dan naar voren te duwen waarna je de fietsarm kunt aanpassen aan de plek waar je hem wilt vastzetten.

De met staal versterkte banden aan het uiteinde van de fietsarmen zijn lang genoeg voor iedere vorm van frame. Met behulp van een kleine hendel kun je fiets verder vastzetten (vast is vast). Daarna kun je de wielen met dezelfde soort flexibele banden (niet met staal verstrekt) vastzetten met een identieke hendel. Doe dit eerst niet te strak zodat je de fiets mooi kunt uitlijnen op de auto. Ook hier geldt, vast is vast. Let op bij carbonframes dat je deze niet te strak aantrekt.

Het bevestigen en vastzetten van de fietsen gaat al net zo eenvoudig als het plaatsen van de fietsendrager. Het kost geen moeite, is zeer eenvoudig en flexibel en kan ook eveneens moeiteloos door één persoon worden gedaan. Het zorgt ervoor dat je in amper 5 minuten tijd het fietsenrek en fietsen kun plaatsen. Thule heeft hier echt heel goed over nagedacht met als resultaat een innovatief product wat zeldzaam eenvoudig is te gebruiken. Het kost wel wat geld maar het gebruiksgemak maakt de investering het meer dan waard.

Thule Epos geschikt voor ieder type fiets
Thule Epos geschikt voor ieder type fiets
Thule Epos voor maximale bandbreedte van 3.2 inch
Thule Epos voor maximale bandbreedte van 3.2 inch
De telescopische fietsarmen zijn geschikt voor ieder type fiets (ook carbon)
De telescopische fietsarmen zijn geschikt voor ieder type fiets (ook carbon)
De flexibele banden worden de wielen vastgezet
De flexibele banden worden de wielen vastgezet

Ontworpen voor gemak

De Thule Epos kan tot drie fietsen vervoeren en is geschikt voor alle soorten frames, inclusief e-bikes, mountainbikes, gravelbikes en fietsen met spatborden en bagagedragers. De montage vereist minimale inspanning, waardoor het bevestigen van de drager echt super eenvoudig is.

De fietsen zijn eenvoudig zelfstandig te bevestigen zonder dat je na hoeft te denken over de volgorde op de fietsendrager. Advies is wel om de zwaarste fiets achteraan te plaatsen (dichtbij de auto). Als de fietsen eenmaal zijn geïnstalleerd, blijft de kofferbak toegankelijk dankzij een slim kantelmechanisme wat je met je voet kunt bedienen. Als er geen fietsen zijn bevestigd, kunnen de fietsarmen plat worden opgeborgen, waardoor de kofferbak normaal toegankelijk is, zonder hiervoor de fietsendrager te kantelen.

De Thule Epos is volledig opvouwbaar om eenvoudig te vervoeren of om op te bergen wanneer hij niet wordt gebruikt. De slim bedachte handgrepen aan de bovenkant maken het verplaatsen eenvoudig.

Beveiliging

In de fietsarmen zitten sloten om de fietsen nog beter te beveiligen. De extra beveiliging bestaat uit een hoogwaardig slot (High Grade lock) ontwikkeld in samenwerking met ABUS. Deze robuuste kabel heeft een lengte van 150 cm en een dikte van 1,2 cm. Het slot is gereedschapsloos op de fietsdrager te monteren (geschikt voor beide type drager).

Ook zware fietsen als deze robuuste e-bike van Gazelle zijn binnen een minuut vastgezet
Ook zware fietsen als deze robuuste e-bike van Gazelle zijn binnen een minuut vastgezet

Gewicht, afmetingen en specificaties

De Thule Epos 2 weegt net iets meer dan 17 kg en kan op een simpele wijze worden ingeklapt zodat hij makkelijk is op te bergen. Ingeklapt is hij zeer compact met een afmeting van 69×27×73 cm waardoor hij makkelijk is op te bergen.

Door de compacte afmeting en de draaggreep aan de bovenkant kan je moeiteloos zonder hulp de Thule Epos 2 op de trekhaak plaatsen en vergrendelen. De bandenrails zijn geschikt voor vrijwel alle fietsen met een bandbreedte tot maximaal 3.2 inch.

Technische specificaties Thule Epos 2

 • Gewicht: 17.12 kg
 • Maximaal toegestaan gewicht: 60 kg (twee e-bikes)
 • Maximale bandbreedte: 3.2 inch (of 4.7 inch met beschikbare accessories)
 • Geschikt voor ieder soort frame
 • Kantelbaar tot onder een hoek van 50 graden
 • Alle onderdelen zijn afsluitbaar
 • Prijs: € 1099,00

Handige accessoires

 • Thule Epos Bike Repair houder
 • Thule Epos opvouwbare opvouwbare oprijplaat
 • Thule High-Grade Lock (150 cm extra lang fietsslot)

Voordelen

 • Opvouwbaar
 • Supersnel te monteren op de trekhaak
 • Telescopische fietsarmen uitgerust met een draaiende kop
 • Super eenvoudig bevestigen van meerdere fietsen
  Geschikt voor ieder type fiets en frame

Nadelen

 • Forse prijs
 • Slot (High-Grade Lock) moet extra worden aangeschaft
Thule Epos fietsendrager slot (High-Grade Lock)
Thule Epos fietsendrager slot (High-Grade Lock)
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Auto

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

De airbags van Takata blijken zodanig onveilig dat er vier automerken zijn die grote terugroepacties hebben.

Automotive11.07.2024

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Een opmerkelijk aanbod van Uber voor Noord-Amerikanen. Als ze hun auto vijf dagen laten staan, dan krijgen ze 1.000 dollar. Een flink bedrag.

Automotive28.06.2024

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Flitsmeister wil dat je geld betaalt voor het gebruik van zijn app met je infotainmentsysteem van de auto. Helaas, want het is veel veiliger om met CarPlay en Android Auto te rijden. Gelukkig zijn er alternatieven.

Automotive20.06.2024

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Verder lezen over e-bike

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

De laatste tijd zijn ongelukken met fatbikes veelvuldig in het nieuws, omdat ze worden opgevoerd, zo ook de V20Pro.

Gadgets16.07.2024

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

ekend van drones, maar nu ook actief in de wereld van elektrische fietsen. Elektrische mountainbikes om precies te zijn: onder de merknaam Amflow.

Gadgets03.07.2024

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

E-bikers voelen zich op hun elektrische stalen ros veel veiliger. Terwijl ze ook vaker een rood licht pakken..

Gadgets10.06.2024

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Verder lezen over Innovatie

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Verder lezen over Reizen

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness