Nieuws16.05.2023

Veel elektrische fietsen nog onverzekerd


We betaalden vorig jaar ruim een half miljard voor het verzekeren van e-bikes

Als je een auto, motor, brommer of scooter koopt, dan heb je geen keuze. Je zult die moeten verzekeren. Dat is een wettelijke plicht. Voor fietsen geldt dat niet, ook niet voor e-bikes. Hoewel Nederlanders van nature graag zo veel mogelijk verzekeren, rijden er nog altijd heel veel onverzekerde e-bikes rond. Dat is dus geen overtreding, maar wanneer een onverzekerde e-bike gejat wordt, dan zul je zelf dus diep in de buidel moeten tasten voor een nieuwe. Inmiddels is een op de twintig e-bike eigenaren ooit al eens het slachtoffer geweest van diefstal van hun elektrische fiets.

Hybride fietsen het meest verzekerd

Multiscope deed daar onderzoek naar en wat blijkt: maar liefst bijna twee derde (60%) van de eigenaren van een elektrische bakfiets heeft daar geen verzekering voor afgesloten. Bij elektrische vouwfietsen loopt dat zelfs richting de drie kwart (70%).

Eigenaren van een hybride e-bike blijken juist het tegenovergestelde te doen als het gaat om het verzekeren van hun elektrische vervoermiddel. Bijna drie kwart (73%) van alle hybride e-bikes heeft een verzekering. Omdat het aandeel elektrische bak- en vouwfietsen een stuk lager ligt, blijkt uit het onderzoek dat in Nederland in totaal zo’n 60 procent van alle elektrische fietsen verzekerd is.

Vijf procent van de e-bike eigenaren is al eens slachtoffer geworden van fietsendieven
Vijf procent van de e-bike eigenaren is al eens slachtoffer geworden van fietsendieven

E-bike verzekeren is best duur

Het lijkt misschien niet veel geld, maar gemiddeld kost het verzekeren van een e-bike kost gemiddeld 14 euro per maand. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het diefstalrisico. Een fiets is doorgaans makkelijker te stelen dan een auto en het ‘afkopen’ van dat risico bepaalt grotendeels de hoogte van de verzekeringspremie. Daarnaast bepalen ook het soort fiets, en de aanschafwaarde, de hoogte van de premie. En of je de fiets alleen tegen diefstal of ook tegen schade wil verzekeren. Wil je een tijdelijke vervangende fiets bij pech, rechtsbijstand of een ongevallenverzekering? Dan loopt de premie verder op. Tot slot is, net als bij autoverzekeringen, ook de woonplaats van invloed op de premie. Woon je in een regio waar meer diefstallen plaatsvinden, dan zul je meer premie moeten betalen.

Kijk je echter op de websites van (online) verzekeraars, dan worden e-bike verzekeringen vaak al aangeboden voor een paar euro per maand. Net zoals bij veel andere verzekeringsproducten is het raadzaam de voorwaarden van de ‘voordelige’ verzekeringen goed door te lezen om onplezierige verrassingen te voorkomen als je e-bike gestolen wordt.

Volgens het onderzoek van Multiscope hebben we het afgelopen jaar in Nederland samen zo’n 550 miljoen euro uitgegeven aan verzekeringspremies voor onze e-bikes. Dat is een forse stijging vergeleken met het jaar daarvoor, toen dat bedrag nog op 313 miljoen euro uitkwam. De stijging van verzekeringspremies en groei van het aantal e-bikes zijn de voornaamste oorzaken voor die stijging.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over e-bike

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

E-bikers voelen zich op hun elektrische stalen ros veel veiliger. Terwijl ze ook vaker een rood licht pakken..

Gadgets10.06.2024

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onver...

Gadgets25.01.2024

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

De kracht van een elektrische bakfiets!

Een elektrische bakfiets is veel milieuvriendelijker dan een auto. Het grote voordeel is dat je veel minder CO2 uitstoot wanneer je ermee rijdt. Hiermee kun je het klimaat verbeteren en zorg je voor schonere lucht. Deze...

Lifestyle23.10.2023

De kracht van een elektrische bakfiets!