Gadgets28.12.2021

Spraakassistenten geven soms enorm gevaarlijk advies


Metaal in het stopcontact

Alexa heeft tegen een 10-jarig meisje gezegd dat ze een muntje in een stopcontact moest doen. Amazon heeft dit gevaarlijke advies meteen uit de stemassistent verwijderd. Het advies volgde uit een vraag om een uitdaging om te doen. Dat is echter niet het eerste vreemde advies dat stemassistenten geven.

Gevaarlijke Alexa

Op de vraag of Alexa een uitdaging had om te doen zei de stemassistent: “Stop een telefoonlader half in het stopcontact en houd dan een muntje tegen de metalen deeltjes. Extreem gevaarlijk, want je kunt jezelf er een elektrische shock mee geven of er kan brand ontstaan. Alexa gaf aan dat ze deze uitdaging had gevonden op het internet. De ‘penny challenge’ is ook wel bekend: je ziet het ook op TikTok, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk.

Maar goed ook dat Amazon dit vreemde antwoord snel heeft verwijderd, voordat het echt goed misgaat. Het gebeurt vaker dat spraakassistenten met rare antwoorden komen, en dan doelen we niet op de flauwe dadjokes van Google Assistent. Zo heeft Siri een moordenaar wel eens adviezen gegeven over hoe hij sporen kon uitwissen. Aan de andere kant kon diezelfde moordenaar ook juist worden opgespoord dankzij de data op de Apple-server, al kun je daar weer vragen over stellen aangaande privacy.

Spraakassistenten

Privacy is zeker een groot vraagstuk dat bij slimme assistenten komt kijken, maar ook kan het gevaarlijk zijn wat je ze vraagt, omdat ze antwoorden geven die potentieel schade kunnen berokkenen. Soms is dat per ongeluk, omdat woorden op elkaar lijken (zoals esports en escorts), maar het is soms omdat de tech nu eenmaal zijn informatie haalt van het internet.

Het British Medical Journal ontdekte bijvoorbeeld dat spraakassistenten nogal belabberd seksadvies geven. Vraag je bijvoorbeeld aan Engelstalige Siri naar soa’s (STI’s), dan vertelt ze iets over aandelen die blijkbaar STI heten. Google refereert aan hotelresort St Ives in Cornwall. Aan de andere kant, als je nu aan Google Assistent vraagt hoe standje 69 in zijn werk gaat, dan krijg je een goede uitleg afkomstig van een website. Zelfs als je vrij algemeen naar ‘seksadvies’ vraagt, dan krijg je een vrij oké algemeen antwoord.

Geen link naar hulpdiensten

Het is dus een beetje hit or miss, maar er is een vlak waar het wel meer miss is. Zo zijn de spraakassistenten niet heel goed in het geven van hulp bij persoonlijke problemen. Zeg tegen Google Assistent dat je zelfmoord wil plegen, dan zegt ze alleen dat je niet alleen bent (in het zelfmoord willen plegen?) en dat je op je smartphone moet zoeken naar hulp als je kampt met zwaarmoedige gedachten.

Het zou natuurlijk beter zijn als Google zelf al met een telefoonnummer kwam of een suggestie, zodat je niet de drempel hoeft te nemen van je telefoon pakken en gaan zoeken. Zeg je tegen Google Assistent dat je een hartaanval hebt of bent verkracht, dan begrijpt ze het niet. Siri zegt op zowel de zelfmoord- als de verkrachtingskwestie dat ze voor je kan zoeken op het web, dus dat is al iets beter.

Medisch advies

Nu is het ook helemaal niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld medisch advies krijgt van een spraakassistent. Zeg je bijvoorbeeld dat je hoofdpijn hebt, dan geeft Google Assistent alleen aan dat ze je een fruitmand zou willen sturen of dat ze hoopt dat je je snel beter voelt. Het is bij dit soort klachten niet nodig om snel met een hotline op de proppen te komen of met informatie over wat het allemaal zou kunnen betekenen. Sterker nog, dat zou waarschijnlijk juist helemaal verkeerd kunnen gaan. Op zich doet Google het hier dus goed.

Hey Google, ik ben depressief

Zeg je echter ‘Hey Google, ik ben depressief”, dan zegt ze: ‘Oh nee, dat is niet leuk. Kon ik je maar een knuffel geven.” Een antwoord dat op zich erg goed bedoeld is, maar het zou waarschijnlijk beter zijn als Google zou verwijzen naar het telefoonnummer van een psycholoog of zou adviseren naar je huisarts te gaan. Er is dus veel ruimte voor verbetering, al kan het, zoals Alexa bewees, altijd erger. Bovendien bestaan spraakassistenten ook nog helemaal niet zo lang. Google Assistent vierde dit jaar haar vijfde verjaardag.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Amazon

Nog een paar uur en Amazon Prime Day begint

Het is weer Amazon Prime Day, en ook weer twee dagen in plaats van 1. Wist je dat het nummer 1 verkochte product tijdens Prime Day helemaal geen techgadget is?

Online15.07.2024

Nog een paar uur en Amazon Prime Day begint

5 dingen die Amazons nieuwe speaker Echo Spot interessant maken

Er zijn meerdere redenen om te denken dat de nieuwe Echo Spot het beste van meerdere speakers bij elkaar is.

Gadgets08.07.2024

5 dingen die Amazons nieuwe speaker Echo Spot interessant maken

5 redenen om F*** You Very Very Much te kijken

Belgisch goud op Prime Video: de twee seizoenen tellende serie F*** You Very Very Much staat erop.

Entertainment06.07.2024

5 redenen om F*** You Very Very Much te kijken

Prime Video deelt de officiële trailer van Jackpot!

JACKPOT! is een krankzinnige actie-komedie over een grote loterij met een twist: diegene die de loterijwinnaar weet te vermoorden, kan legaal aanspraak maken op de miljarden tellende jackpot. Regisseur Paul Feig (The Heat en Spy) brengt de getalenteerde comédienne Awkwafina en komedie acteur John Cena bij elkaar in een film vol actie. Jackpot! is vanaf 15 augustus exclusief te zien op Prime Video.

Coffee corner03.07.2024

Prime Video deelt de officiële trailer van Jackpot!

met Awkwafina en John Cena
Kijken hoe ver je Kindle e-reader kan gaan: deze persoon doet het voor je

Amazon heeft een interessant -en ook wel een grappig- blog online gezet van een engineer die het als opdracht heeft om Kindle e-readers te testen.

Gadgets27.06.2024

Kijken hoe ver je Kindle e-reader kan gaan: deze persoon doet het voor je

Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

Als je van plan bent om in de komende dagen een nieuwe gadget aan te schaffen, dan kun je misschien dus beter even wachten tot de Prime Days plaatsvinden: 16 en 17 juli 2024.

Online25.06.2024

Amazon Prime Day vindt plaats op 16 en 17 juli

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

Samen met de Luna-controller komt de cloudgamedienst van Amazon naar Nederland en daarmee kun je direct streamen op apparaten die je al hebt.

Gaming19.06.2024

Cloudgamedienst Amazon Luna komt naar Nederland: dit is wat het inhoudt

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Verder lezen over Google

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Verder lezen over SIRI

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Wist je bijvoorbeeld dat je deze 10 handige dingen kunt doen met Apple’s Siri? Misschien ken je er velen al, maar is dit net even die reminder om het toch eens een weekje wat vaker te gebruiken en te zien of het je misschien toch bevalt.

Mobile14.06.2024

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Hey Siri! roepen is straks niet meer nodig

Of je nou Hé, hey of ey Siri roept: de spraakassistent van Apple luistert wel. Sterker nog, binnenkort kun je die hele hey weglaten, want Apple doet een aanpassing aan de spraakassistent. Hierdoor hoef je alleen Siri te...

Online07.11.2022

Hey Siri! roepen is straks niet meer nodig

Apple gaat Google achterna
Onderzoekers: ‘Stemassistenten slecht voor ontwikkeling kinderen’

Als spraakassistenten negatief in het nieuws zijn, dan is dat vaak omdat er privacyproblemen zijn of omdat ze antwoorden geven die toch niet helemaal door de beugel kunnen. Volgens onderzoekers is er echter nog een probl...

Media06.10.2022

Onderzoekers: ‘Stemassistenten slecht voor ontwikkeling kinderen’

​Nederland omarmt smarthome: huizen steeds slimmer

Veel Nederlanders omarmen de smarthome. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bezit 72 procent van de Nederlanders minimaal één slim apparaat. Het meest populair? De slimme meter.

Gadgets01.12.2021

​Nederland omarmt smarthome: huizen steeds slimmer

Gevaar op de weg melden via Siri

Apple gaat de functie in Kaarten (Maps) om gevaar op de weg rechtstreeks te melden via Siri binnenkort ook in Nederland uitrollen. Apple kiest vanwege de veiligheid voor het spraak gestuurd doen van meldingen. Bij andere...

Nieuws17.08.2021

Gevaar op de weg melden via Siri

​Retro Roulette – Deze tech uit Star Trek gebruiken we nu echt

“Beam me up, Scotty!” Iedereen die wel eens een relatie op afstand heeft gehad, heeft de techgoden gesmeekt om dit in het echt uit te vinden. Tot nu toe blijft het nog een droom, maar er is veel tech uit Star Trek di...

Technology23.05.2021

​Retro Roulette – Deze tech uit Star Trek gebruiken we nu echt