Gadgets17.11.2018

​Slimme thermostaat op de kop tikken: maak de beste keuze


Met een slimme thermostaat kun je het verwarmen van je woning automatiseren en de temperatuur op afstand bedienen. Handig met het oog op gemak, maar ook op energiebesparing. Je kunt kiezen uit verschillende slimme thermostaten. En je kunt er zelf een aanschaffen, maar je kunt er ook een abonnement op nemen. Meestal bij een energieleverancier. Hoe en welke slimme thermostaat je het best kunt aanschaffen, is persoonsafhankelijk. Kijk daarom naar welke wensen jij hebt om te ontdekken welke thermostaat bij jou past. Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n slim apparaat?

Abonnement bij leverancier of zelf aanschaffen?

Sommige energieleveranciers bieden je een slimme thermostaat aan bij een energiecontract. Dat kunnen ze gratis doen, maar ook in de vorm van een abonnement. Je betaalt de thermostaat dan in termijnen af, je betaalt gewoon ‘huur’ of je betaalt het aankoopbedrag in combinatie met een abonnement. Zeg je een energiecontract en/of abonnement op, dan moet je het apparaat soms gewoon inleveren. Het is dan dus niet van jou, terwijl je hier wel voor hebt betaald. Dat kan zonde zijn van het geld dat je erin hebt gestoken. Via NLE, Essent en Eneco kun je zo’n abonnement afsluiten. Ook is er Tado, een slimme thermostaat die los te huren is.

Hoeveel je betaalt en wat de voorwaarden zijn, verschilt per aanbieder van de slimme meter. Krijg je een slimme thermostaat gratis? Dan is dat meestal het geval bij een meerjarig contract. Klinkt mooi, maar hierdoor loop je een jaarlijkse welkomstkorting mis die je van sommige leveranciers krijgt bij een overstap. De kosten die je meer betaalt tijdens zo’n lange contractperiode doordat je deze korting niet krijgt, zijn vaak hoger dan de aanschafkosten voor een slimme thermostaat. Denk hier dus goed over na.

Functionaliteiten thermostaat

Naast de manier waarop je de slimme thermostaat aanschaft, moet je ook denken aan de functionaliteiten die je wilt dat het apparaat heeft. Met sommige thermostaten is het mogelijk om de verlichting op afstand te bedienen. Hiervoor heb je dan slimme stekkers nodig. Wil je dat de slimme thermostaat te bedienen is via een app op de smartphone of tablet, dan kun je bijna geen verkeerde uitkiezen. Alleen de ICY is enkel via de website te bedienen. En wil je de verwarming kunnen regelen per kamer of zonde, dan kun je kiezen voor de Honeywell EvoHome, Momit, Nest en Tado. Heb je vloer- en/of stadsverwarming en/of een warmtepomp? Hou er dan rekening mee dat je niet alle thermostaten kunt gebruiken. En dan heb je nog de thermostaten die kunnen inspelen op het weer en luchtvochtigheid, en met geofencing en bewegings- en lichtsensors. Kortom: niet alle slimme thermostaten hebben dezelfde functionaliteiten. Hou daar rekening mee, zodat je niet van een koude kermis thuiskomt.

Aansluiten op cv-ketel

Niet geheel onbelangrijk: kun jij de slimme thermostaat aansluiten op jouw cv-ketel? Let erop dat een thermostaat die op 24 volt werkt, aansluit op een 24-volt-klem. Sluit je de thermostaat aan op de 230-volt-klem, dan brandt de thermostaat door. Nederlandse thermostaten werken eigenlijk altijd op 24 volt. Hou daar dus rekening mee. Anders is het einde oefening van de thermostaat, en zonde van je geld.

Kosten

Kosten voor een slimme thermostaat kunnen doorslaggevend zijn. Feit is dat je beter iets langer kunt sparen voor een thermostaat die voldoet aan je eisen, dan dat je er een koopt waar je uiteindelijk niet tevreden mee bent. Investeren in een slimme thermostaat kan de moeite waard zijn als je denkt dat je hiermee op energiekosten gaat besparen en je levensgemak omhoog gaat. Wie die kosten omlaag wilt hebben, kan ook energie vergelijken en de laagste tarieven kiezen. Dat in combinatie met het besparen met behulp van de slimme thermostaat, kan zorgen voor een flinke kostenbesparing.

Wil je een thermostaat via een abonnement? Bereken dan voor jezelf wat de abonnementskosten zijn. Of reken uit hoeveel die ‘gratis’ slimme thermostaat je kost als je deze van de leverancier krijgt, maar waardoor je jaarlijks een welkomstkorting van rond de € 200,- misloopt. En richt je ook op de kosten die aan losse thermostaten zijn gekoppeld. De duurste thermostaat is Toon, die kost los € 275,-. Het goedkoopst is Netatmo, met € 159,-. Hou bij het maken van de keuze dus alle functionaliteiten en kosten per slimme thermostaat naast elkaar. Zo maak je een weloverwogen keuze.

[Afbeelding ©
REDPIXEL
– Adobe Stock]

Verder lezen over Duurzaam

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Verder lezen over Smarthome

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

Philips Hue-lampen kampen op dit moment alleen met een probleem, waardoor ze zichzelf nogal op de voorgrond zetten. Ze branden op 100 procent.

Gadgets10.07.2024

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

De nieuwe Blumhouse-film doet aan Paranormal Activity denken door de smarthomeapparaten: Afraid gooit echter ook nog wat AI in de mix.

Entertainment05.07.2024

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Met de hete zomermaanden op komst heb je nog meer zin om van je tuin te gaan genieten. Welke onderdelen mogen dan absoluut niet ontbreken en hoe kun je van tuin een mooie en unieke buitenruimte maken om nog meer van te genieten. Of je nu gezellig met je vrienden tijd wilt doorbrengen of gezellig met de kids in de tuin wilt spelen. We hebben in ieder geval een paar mooie en handige tips voor je op een rij gezet waarmee je nog meer genot uit je tuin kan halen.

Lifestyle05.07.2024

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

LG koopt een Nederlands bedrijf. Het gaat om Athom, dat onder die naam niet zo bekend is, maar wel onder Homey: een smarthomeplatform.

Gadgets03.07.2024

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is