Gadgets12.01.2024

Eerste Deliverydrone van DJI


De VlyCart 30 vliegt 16 kilometer met 30 kilo lading

DJI is allesbehalve een onbekende naam in de wereld van de consumenten drones. Deze week heeft de fabrikant haar eerste echt commerciële drone gepresenteerd. De DJI FlyCart 30 is een drone met een laadvermogen van 30 kilo, die ingezet kan worden voor het onbemand en automatisch vervoeren en afleveren van pakketjes.

Bereik versus laadvermogen

Het maximale bereik van de nieuwe drone is afhankelijk van het gewicht van de lading, maar kan oplopen tot 16 kilometer. De coaxiale vierassige en achtbladige multi-rotors met carbonpropellers zorgen ervoor dat de FC30 snelheden tot ruim 70 kilometer per uur (20 m/s) kan halen.

Volgens DJI kan de FlyCart 30 wanneer hij met twee accu’s uitgerust wordt, maximaal 30 kilo vracht over een afstand van 16 kilometer vervoeren. Wordt er maar één accu in de drone geplaatst, dan heeft hij een draagvermogen van 40 kilo, maar halveert de maximale vervoersafstand naar 8 kilometer. Dankzij DJI’s O3-transmissie kan de FC30 via een stabiele verbinding tussen de drone en afstandsbedieningen tot op 20 km afstand. Met de Dual Operator-modus kan de besturing met één klik worden overgedragen tussen twee piloten op verschillende locaties.

Ook in minder goede weersomstandigheden

Hoewel de meeste drones tegenwoordig redelijk goed bestand zijn tegen iets meer wind en een beetje regen, is dat toch nog wel een dingetje. Afgelopen zomer nog, raakten wij tijdens een vakantie op Madeira, bij windkracht 5 aan de kust, op een haar na een DJI Mini kwijt die door de wind gegrepen en daardoor nagenoeg onbestuurbaar werd. Dankzij de GPS vonden wij hem een half uur later in een tuin, op 100 meter van een ‘afgrond’, 400 meter boven zee, terug.

DJI heeft de FC30 zo ontworpen dat deze drone beter tegen extreem weer en ruw terrein bestand is. Hij heeft niet alleen IP55-bescherming tegen (spat)water, maar kan ook blijven werken bij temperaturen van -20° tot 45° C. Een tegenwind van maximaal 12 m/s (ruim 40 km/h) is ook geen enkel probleem. De standaardpropellers zijn geoptimaliseerd voor hoogtes van 0-6.000 m en ondersteunen vluchten tot 3.000 m met een laadvermogen van 30 kg. Zelfverwarmende batterijen behouden optimale prestaties, zelfs bij lage temperaturen.

Drone voor verschillende transporten

De DJI FlyCart 30 is in verschillende transportconfiguraties in te stellen. In de Cargo-modus wordt de lading in een koffer van 70 liter geplaatst die is voorzien van gewichts- en zwaartepuntsensoren die zorgen dat het geheel veilig en in evenwicht blijft tijdens de vlucht.

In de liermodus worden ladingen door een lierkraan vervoerd voor levering in gebieden waar de drone niet kan landen. Het liersysteem heeft een kabel van 20 meter die handmatig of automatisch kan worden ingetrokken met een snelheid van 0,8 m/s en een gewicht van 40 kg kan dragen. AR-projectie helpt bij het nauwkeurig plaatsen van goederen door het geprojecteerde landingspunt aan te geven. Tijdens de vlucht kan de FC30 op intelligente wijze de vlieghouding aanpassen, waardoor de ladingszwaai automatisch wordt verminderd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Drone

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

Red Bull staat erom bekend de raarste stunts uit te halen: motorcross met ijshockey, de hoogste parachutesprong maken ooit, enzovoorts. Nu is er een nieuwe challenge verschenen, want de Nederlandse Ralph Hogenbirk van Du...

Technology28.02.2024

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

Het werd al een paar dagen voorspeld: een pak sneeuw zou woensdag 17 januari mogelijk het zuiden van Nederland gaan bereiken. En hoewel weersvoorspellingen niet altijd uitkomen, was het dit keer wel raak. Tenminste, voor...

Nieuws18.01.2024

Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

En die zijn het mooist als je ze met een drone maakt
Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

AI en de elektrificatie gaan de manier waarop we autorijden veranderen. Dat hoor je de afgelopen tijd steeds vaker. Dat gaat nog steeds over autoRIJDEN. En dat terwijl de wereld al meer dan 70 jaar droomt van vliegende a...

Automotive12.01.2024

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

Drones kunnen alles, ook branden blussen

Drones zoals die van DJI zijn vooral bedoeld voor het maken van fraaie video’s op vakantie, in en om het huis en andere bijzondere plekken. Wereldberoemd is de dronevideo van alweer heel wat jaren geleden van de Utrech...

Technology26.12.2023

Drones kunnen alles, ook branden blussen