Gadgets02.11.2022

DJI onthult goedkopere versie van de Mavic 3


Drones zijn hot. Je kunt er geweldige foto’s en video’s mee schieten. Voor de echt goede exemplaren, zoals die van DJI, moet je wel nog altijd behoorlijk diep in je beurs graaien. DJI komt potentiële drone kopers nu iets meer tegemoet met de onthulling van de Mavic 3 Classic. Dit is een ietwat betaalbaardere variant van de Mavic 3.

Vergelijkbare specificaties

In ruil voor het lagere prijskaartje moet je natuurlijk wel wat specificaties inleveren, maar dat valt nog best mee. Zo heeft de Mavic 3 Classic dezelfde 4:3 CMOS 20-megapixelcamera, O3 Plus-transmissiesysteem en een maximale vliegtijd van 46 minuten. Hij ‘mist’ wel de telelens die de Mavic 3 wel heeft.

De camera van de Mavic 3 Classic filmen in 5,1K met 50fps, 4K op maximaal 60fps en 1080p met 60fps. Je kunt er ook slowmotion video’s mee maken, in 4K met 120fps op 1080p met 200fps. Foto’s en video kunnen rechtstreeks van de drone naar een mobiel apparaat worden gedownload met snelheden tot 80 MB per seconde bij gebruik van WiFi 6, zonder verbinding te maken met de afstandsbediening.

De drone wordt ook geleverd met DJI’s geautomatiseerde Quickshots-opnamemodus en ondersteuning voor timelapse-, hyperlapse- en panorama-opnamen. Daarnaast heeft hij ook een cruise control-functie waarmee je een constante vliegsnelheid kunt instellen om je meer op fotografie dan op het besturen te concentreren. Ook de ActiveTrack 5.0-functie is aanwezig, voor het maken van nog stabielere opnames.

Veiligheidsfuncties tijdens vliegen

De Mavic 3 Classic heeft ook een aantal veiligheidsvoorzieningen om piloten te helpen gevaren in de lucht te vermijden. De drone kan onafhankelijk routes plannen om gevaren en obstakels te vermijden. Daarvoor zorgen de acht visuele sensoren. Die geven informatie door aan een APAS 5.0-systeem voor het vermijden van obstakels. Het Return To Home-systeem kan automatisch naar de beste route terug naar het startpunt navigeren. Daarvoor scant de drone de lokale omgeving binnen een straal van 200 meter.

Als je van plan bent om in een drukke omgeving te vliegen, is de Mavic 3 Classic uitgerust met een AirSense ADS-B-ontvanger om nabije vliegtuigen en helikopters te detecteren die ADS-B-signalen uitzenden. Het GEO 2.0-geofencingsysteem van DJI geeft dronepiloten een heads-up over potentiële vluchtgevaren in het gebied en informatie over lokale luchtruimbeperkingen.

Ook handig om te weten. De Mavic 3 Classic valt ook in Euripa in de nieuwe A1 Open Category. Je hebt dus geen vliegbrevet voor drones nodig om er mee te mogen vliegen.

Zo’n 300 euro goedkoper

De Classic is namelijk zon 600 dollar goedkoper dan zijn duurdere broer. Je kunt de Mavic 3 Classic al kopen voor 1469 dollar. De instapprijs van de gewone Mavic 3 start bij 2049 dollar. In Nederland kun je die op dit moment kopen voor rond de 1900 euro.

Een officieel Europees prijskaartje voor de Mavic 3 Classic ie er ook al: 1599 euro. Koop je hem in combinatie met de RC controller, dan komt er 150 euro bij. Daarmee is het prijsverschil met de standaard Mavic 3 bij ons dus minder groot dan in de VS.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Drone

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

Red Bull staat erom bekend de raarste stunts uit te halen: motorcross met ijshockey, de hoogste parachutesprong maken ooit, enzovoorts. Nu is er een nieuwe challenge verschenen, want de Nederlandse Ralph Hogenbirk van Du...

Technology28.02.2024

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

Het werd al een paar dagen voorspeld: een pak sneeuw zou woensdag 17 januari mogelijk het zuiden van Nederland gaan bereiken. En hoewel weersvoorspellingen niet altijd uitkomen, was het dit keer wel raak. Tenminste, voor...

Nieuws18.01.2024

Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes

En die zijn het mooist als je ze met een drone maakt
Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

AI en de elektrificatie gaan de manier waarop we autorijden veranderen. Dat hoor je de afgelopen tijd steeds vaker. Dat gaat nog steeds over autoRIJDEN. En dat terwijl de wereld al meer dan 70 jaar droomt van vliegende a...

Automotive12.01.2024

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

Eerste Deliverydrone van DJI

DJI is allesbehalve een onbekende naam in de wereld van de consumenten drones. Deze week heeft de fabrikant haar eerste echt commerciële drone gepresenteerd. De DJI FlyCart 30 is een drone met een laadvermogen van 30 ki...

Gadgets12.01.2024

Eerste Deliverydrone van DJI

De VlyCart 30 vliegt 16 kilometer met 30 kilo lading