Dronegigant DJI krijgt harde klappen in Amerika

Dronegigant DJI krijgt harde klappen in Amerika

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn wat strubbelingen in droneland. Iedereen die een beetje iets weet van drones, is bekend met de Chinese dronegigant DJI. Zij hebben de afgelopen jaren een zeer succesvol bedrijf opgezet en vooral in Amerika hebben ze de concurrentie weggeblazen. Daar lijkt nu een kink in de kabel te komen...

Reuters schrijft dat de Amerikaanse tak van het bedrijf hard getroffen is door interne problemen.

Veel managers weg bij DJI

Het verlies van belangrijke managers heeft de problemen verergerd. Veel van die managers zijn zelfs naar de concurrentie overgestapt. Daarnaast zijn er nog beperkingen van de Amerikaanse overheid op Chinese bedrijven. Dat alles kan de dominantie van het bedrijf negatief beïnvloeden zeggen bronnen tegen het persbureau.

DJI, dat sinds de oprichting in 2006 een symbool is geworden van Chinese innovatie, is een van de tientallen bedrijven die gevangen zitten in het kruisvuur van handels- en diplomatieke vijandelijkheden tussen Washington en Peking.

Oprichter DJI geeft een reactie

DJI, opgericht en geleid door miljardair Frank Wang, zei dat het de moeilijke beslissing had genomen om het personeelsbestand in Palo Alto te verminderen om de 'veranderende behoeften' van het bedrijf te weerspiegelen.

"We bedanken de getroffen medewerkers voor hun bijdragen en blijven ons inzetten voor onze klanten en partners", zei hij, eraan toevoegend dat de verkoop in Noord-Amerika sterk groeide.

Concurrenten zeggen dat door het merkbereik, de technische kennis, de productiekracht en het verkooppersoneel van het bedrijf, ze waarschijnlijk niet van de troon worden gestoten in Amerika. Op de Amerikaanse- en wereldwijde markt voor niet-militaire drones gaan miljarden dollars om.

Belangrijke man gaat naar concurrent

En toch zijn er signalen dat het de verkeerde kant op gaat. Een belangrijk verlies is Romeo Durscher. Hij was hoofd van de openbare veiligheid van DJI. Hij speelde een centrale rol bij het opbouwen van de activiteiten van het bedrijf bij het leveren van dronetechnologie aan niet-militaire Amerikaanse overheidsdiensten en -agentschappen.

Durscher, een voormalig NASA-projectmanager en een invloedrijk figuur in de drone-industrie, werkt nu bij het Zwitserse bedrijf Auterion, een concurrent van DJI.

Wat als je drone wegvliegt?

Stel je voor: heb je net een nieuwe kostbare drone gekocht, vliegt tie bij de eerste vlucht gelijk weg! Hoe ervaren je ook bent in het vliegen van een drone. Het onverwachte kan op elk moment gebeuren. Signaalstoring, harde wind of belemmerd zicht. Er zijn veel factoren waardoor de drone uit het zicht vliegt. Een fabrikant van drones komt nu met een verzekering. DJI biedt nu flyaway-dekking voor zijn Mini 2- en Mavic Air 2-drones aan.

[foto: Ricardo Gomez Angel on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...