Gadgets09.03.2023

Cowboy introduceert innovatie voor e-bikes: wat helpt het?


De aarde is plat

Het Belgische fietsenmerk Cowboy leek bijna failliet te gaan, maar nu komt het juist met een nieuwe mogelijkheid voor e-bikes die we nog niet eerder zagen. Het heet AdaptivePower en het houdt in dat de e-bike reageert op de elementen. Heb je dus ineens dikke tegenwind, dan trapt de elektriciteit wat harder voor je.

Cowboy

Cowboy is een fiets die zich laat vergelijken met de VanMoof. Geen versnellingen of standen om je fiets in te zetten, maar gewoon gaan fietsen. Hoe meer druk je zet, hoe meer hulp je krijgt van de fiets, waardoor je als een razende door de stad kunt racen. Heel handig, maar net zoals fietsen met verschillende standen en versnellingen, is en blijft het een uitdaging als die lekker Hollandse tegenwind (die er altijd lijkt te zijn) weer de kop opsteekt. Dan kun je nog zo worden geholpen door de elektriciteit, de prestaties zijn vaak toch net even minder.

Daar denkt Cowboy (blijkbaar kent Belgie ook veel tegenwind) nu een oplossing voor te hebben gevonden. Ze geven zelf aan dat ze je willen laten voelen alsof de aarde plat is. Want ja, wat zijn andere momenten waarop je fiets veel weerstand krijgt: wanneer je bergen en heuvels opgaat. En laten ze dat nu wel wat meer hebben in Belgie. Ook daar is die AdaptivePower voor. Voelt de fiets dat er weerstand is, dan wordt er wat extra kracht bijgezet waardoor je blijft fietsen alsof je met een stralende zon zonder een zuchtje wind op een plat wegdek rijdt.

Cowboy 4

Cowboy 4 is de fiets die hiermee is uitgerust (plus 4ST). Het zijn speciale sensoren die moeten gaan waarnemen of er meer druk is. Het is daarbij niet zo dat de fiets gewoon heel veel meer kracht geeft: hij past dat aan aan de hoeveelheid wind en het percentage steilheid van de heuvel. Dat kan het onder andere door een gyroscoop en een versnellingsmeter, die naast die sensoren hard werken om het wel en wee van de fiets in de gaten te houden. Het klinkt goed: als het keihard regent of sneeuwt (zoals we de afgelopen dagen veelvuldig hebben gezien), keihard kunnen doorfietsen.

Toch kun je je ook afvragen of het wel veilig is: ga je niet te hard een heuvel op en ga je niet te hard als het waait en sneeuwt, waardoor je misschien keihard valt omdat het glad is. Heb je nog wel genoeg controle over de fiets wanneer je AdaptivePower aan hebt? Gelukkig kun je wel zien wanneer het systeem is ingeschakeld, want de app laat een rode kleur zijn om dit aan te geven. Daarnaast vragen mensen zich af hoe deze krachtmodus invloed heeft op de batterijduur. Volgens Cowboy zullen de meeste fietsen er weinig last van hebben, wat vooral is omdat AdaptivePower heel kort is ingeschakeld. Je rijbereik moet dus niet veel afwijken.

Hulp bij tegenwind

Maar hoe zit het nu precies met Cowboy, want zou het niet aan een zijden draadje hangen? Het was inderdaad recent naarstig op zoek naar investeerders, maar die heeft het gevonden. Er is 10 miljoen euro opgehaald en daarnaast komt er nog een crowdfundingcampagne bij, waardoor we niet verwachten dat het merk Cowboy snel zal verdwijnen.

En, afhankelijk van hoe goed AdaptivePower het doet, kan het goud in handen hebben. Immers is tegenwind nog altijd een van de belangrijke redenen om niet op de fiets te stappen, zeker in het verder toch al heel platte Nederland, waar de wind alle ruimte heeft om keihard in je gezicht te waaien. Maar tegelijkertijd: als die AdaptivePower-modus het maar kortstondig doet, is het de vraag of het wel genoeg helpt. Kortom, typisch een uitvinding die eerst nog bewezen moet worden. Want ja, als er iets Nederlandser is dan tegenwind, dan is het wel de kat uit de boom kijken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over e-bike

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onver...

Gadgets25.01.2024

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets09.11.2023

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

De kracht van een elektrische bakfiets!

Een elektrische bakfiets is veel milieuvriendelijker dan een auto. Het grote voordeel is dat je veel minder CO2 uitstoot wanneer je ermee rijdt. Hiermee kun je het klimaat verbeteren en zorg je voor schonere lucht. Deze...

Lifestyle23.10.2023

De kracht van een elektrische bakfiets!

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Verder lezen over Innovatie

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI