Bijzonder: je moet plassen op de nieuwe gadget van Withings

Bijzonder: je moet plassen op de nieuwe gadget van Withings

Vorig artikel Volgend artikel

Withings heeft waarschijnlijk de meest bizarre gadget van CES aangekondigd: U-Scan. Een apparaatje waar je op moet plassen. Je hangt het plastic bolletje in je toiletpot en vervolgens plas je erop, waarna je via de app te weten kunt komen hoe je metabolisme ervoor staat.

Withings U-Scan

We kennen Withings vooral van zijn slimme weegschaal, maar nu gaat het een stapje verder met zijn slimme apparaten: U-Scan. U-Scan, met de u van urine, is gemaakt om een soort urinelab te zijn dat je zonder dat je je handen hoeft te gebruiken kunt inzetten. Het apparaat bevat een lezer en een cartridge, waarbij je op de lezer plast en de cartridge aan de binnenzijde vervolgens conclusies trekt.

Die conclusie is ten eerste of het nattige wat er op de cartridge terechtkomt wel urine is en geen wc-water. Daarnaast zitten er zelfs -en nu wordt het echt een beetje gek- radars in die kunnen weten wie er plast, gebaseerd op de beweging en de verte van de urinestroom. Het zal dan ook niemand verbazen dat je U-Scan maar met één persoon tegelijk kunt gebruiken. Het apparaatje leest op basis van hormonen, pH-niveaus en hydratatie-analyse af waar je ongeveer in een menstruele cyclus zit om je daarbij te helpen te bekijken wanneer je het meest vruchtbaar bent. Daarnaast kan door dat pH-niveau worden gecontroleerd of je te veel zuren eet en te weinig groenten, of wanneer je te basic eet en niet genoeg proteïnen binnen krijgt.

Plassen op je nieuwe gadget

Ben je aan het diëten, dan wil je vast ook weten hoe het met de ketonen zit. Dit is een zuur dat ontstaat als je lijf vetten afbreekt en het zegt dus ook hoe je metabolisme ervoor staat. Heb je echt veel ketonen in je lichaam, dan lijd je waarschijnlijk aan ketoacidosis en daarbij is je bloed te zuur.

Er wordt urine opgevangen, een klein beetje bewaard en de rest laat hij wegstromen met het water van de toilet. Dat scheelt jou weer plas moeten aanraken of bang zijn dat je de conclusies beïnvloedt wanneer je iets met je handen aanraakt.Je kunt de lezer opladen door USB-C te gebruiken en je krijgt er zelfs schoonmaakhandschoenen en schoonmaakspul bij om te zorgen dat je ook bij het opladen zo ver mogelijk bij het plas vandaan kunt blijven. De cartridge draait na elke plas om voor de volgende (en kan 100 tests volbrengen). Ondertussen stuurt het apparaatje de bevindingen meteen naar de app.

Het alles scheelt weer labwerk. Misschien nog niet direct, maar uiteindelijk wel. Waarschijnlijk hebben mensen echter eerst nog even tijd nodig om te wennen aan het idee. Daarnaast moet Withings zelf ook de boer op om mensen te laten wennen, zoals bij verzorgingshuizen, huisartsen en ziekenhuizen bijvoorbeeld. Bovendien is het niet alleen dat plassen en dat online verwerken van informatie (en de bijbehorende privacyvraagstukken) dat mensen kan doen twijfelen: het apparaat is niet goedkoop. 499,95 euro ben je eraan kwijt. Daarvoor heb je wel de Cycle Sync-cartridges voor de vrouwelijke hormoonbalans en de Nutri Balance-cartridges voor meer informatie over voeding. En dus die zeer noodzakelijke handschoenen en schoonmaakmiddel voor het opladen van je nieuwe, slimme gadget.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...