Zillion is het betere, Belgische antwoord op Dirty Lines

Zillion is het betere, Belgische antwoord op Dirty Lines

Vorig artikel Volgend artikel

Amerika heeft The Wolf of Wall Street, Nederland heeft Dirty Lines en België? Dat heeft Zillion. Deze film uit 2022 vertelt het waargebeurde verhaal van Frank Verstraeten, een zakenman die eigenlijk een soort computernerd was, maar de wereld van nachtclubs inrolde. En hard ook. In deze film zie je zijn rise en zijn fall. En je krijgt zelfs een glimpje van de echte man zelf te zien.

Frank Verstraeten

We kunnen dit natuurlijk niet anders beginnen als een soort Jambers: “Vandaag de dag is hij een teruggetrokken persoon met een bedrijf in led-verlichting, maar vroeger, vroeger gaf Frank Verstraeten tot in de vroege uurtjes seksfeesten” Het is geen grap, het is de realiteit. Er was een tijd dat Frank regelmatig in het zwembad dook dat hij middenin zijn woonkamer had laten bouwen, als hij tenminste niet druk bezig was met ruzie maken met zijn cokeverslaafde vriendin.

In Zillion zie je de optekening. Hoe kwam deze man die gewoon iets in de ict deed terecht in het bruisende nachtleven dat Antwerpen kent? Deze Belgisch-Nederlandse film doet meteen denken aan Dirty Lines, de Netflix-serie die in april 2022 verscheen. Dat verhaal draaide om sekslijnen en leven als een koning, Zillion draait om seksfeesten en leven als een koning. Maar: beide verhalen hebben dezelfde plaaggeesten. De Belastingdienst, het criminele circuit, de grootheidswaan en natuurlijk.. de liefde.

Zillion

We houden van dat soort verhalen. Gek genoeg geniet je eerst enorm van die rollercoaster waarin het hoofdpersonage stapt: de drugs, de trip, de feesten, de macht… Het gevoel onverslaanbaar te zijn. En dan is daar altijd de teloorgang: vaak door drugs (of je het nu zelf nuttigt of niet) of uiteindelijk toch liefde en familie. Het zijn verhalen die eigenlijk nooit heel goed aflopen. Je voelt dat echter niet helemaal, want je bent net zo lekker meegeweest op die chaos en dat geweldige gevoel, dat het helemaal niet zo triest voelt dat deze mensen in de gevangenis terechtkomen, of gigantische boetes moeten betalen. Dat komt mede omdat ze ook vaak uiteindelijk -de gluiperds- toch wel op hun pootjes terechtkomen. Kijk naar The Wolf of Wall Street: de beste man trekt uitverkochte zalen.

Deze films zijn hoogmoed komt voor den val in hoogst eigen persoon en dat is heerlijk. Je kunt als kijker meegenieten van alles, je kunt zien aankomen dat het allemaal ‘te’ wordt en uiteindelijk loopt het eigenlijk nooit volledig rampzalig af. Het zijn gek genoeg een soort feel-good producties. In ieder geval weten ze grote publieken te trekken. Zillion was maanden de best bezochte film in België (terwijl hij het moest opnemen tegen Black Panther: Wakanda Forever). Honderdduizenden mensen gingen er naartoe en zelden bracht een Vlaamse film zoveel geld op (meer dan 5,5 miljoen euro).

Amazon Prime Video

Regisseur Robin Pront heeft het erg goed gedaan met Zillion. Het leuke is dat er ook veel heerlijk gedateerde zaken in voorkomen, met als klap op de vuurpijl de muziek. Echt die trance die we in Europa zo’n twintig jaar geleden heerlijk vonden. Het is jammer dat de film geen Nederlandse bioscooprelease heeft gekregen, maar gelukkig staat hij nu op Amazon Prime Video. Zillion is absoluut de moeite waard om te bekijken. Of eigenlijk kunnen we beter zeggen: te ervaren.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...