May the 4th be with you: Star Wars Day in de leukste tweets

May the 4th be with you: Star Wars Day in de leukste tweets

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag 4 mei: een dag waarop we in Nederland de doden herdenken, maar ook een dag waarop veel mensen in de rest van de wereld bij heel andere dingen stilstaan. Zo is het vandaag Star Wars Day. Hoewel het grote evenement Star Wars Celebration pas geleden is, worden er op 4 mei ook altijd wel wat leuke aankondigingen verwacht. Of tenminste aanbiedingen, want veel winkels grijpen dit moment aan om hun Star Wars-waar flink af te prijzen, en aan te prijzen.

May the Fourth be with you

Mocht het totaal langs je heen gaan: de reden dat het juist altijd op 4 mei Star Wars-dag is, heeft alles te maken met de Engelse uitspraak van deze datum: ‘May the Fourth’. Dat klinkt namelijk als de bekende Star Wars-quote: ‘May the force be with you’. Een politieke partij in het Verenigd Koninkrijk besloot Margaret Thatcher te feliciteren met haar winst van de rol van premier met de woorden: ‘May the Fourth be with you, Maggie. Congratulations!’ Dat had je vast niet verwacht, dat het zo politiek geladen zou zijn. Verder heeft het gelukkig niks meer met politiek te maken, maar gewoon een viering van Star Wars.

Zodoende dat we elk jaar op dezelfde dag wat extra aandacht schenken aan de iconische ruimte-opera van George Lucas. Wij vieren het vandaag met leuke feitjes over de franchise én natuurlijk een heleboel creatieve tweets.

Wist je dat…
  • Het woord Jedi een afgeleide is van jidaigeki, wat kostuumdrama betekent? George Lucas was hevig geïnspireerd door Japan en wilde eigenlijk ook Japanse acteurs inhuren voor de hoofdrollen. Vooral Akira Kurosawa’s The Hidden Fortress was een enorme inspiratie voor Lucas.
  • De bekende letters die van groot naar klein over het beeld rollen, die zijn op heel bijzondere wijze gemaakt in die eerste film. Er werden gewoon grote letters over een zwart papier heen gelegd en de camera ging daar langzaam overheen. Het kostte drie uur om het geheel te filmen.
  • Over Darth Vader is dan weer een stuk minder lang nagedacht. “Het popte gewoon een keer op in mijn hoofd: Darth is een variatie op dark en Vader is een variatie van vader.” Donkere vader dus.
  • Lucasfilm, het bedrijf van George Lucas, is voor 4 miljard dollar overgenomen door Disney. Dat is inmiddels alweer even geleden: in 2012, maar Disney plukt er de vruchten van door met allerlei nieuwe films en series van Star Wars op de proppen te komen, waaronder het succesvolle The Mandalorian.
  • De originele titel van Star Wars was eigenlijk: ‘The Adventure of Luke Starkiller as taken from the Journal of The Whills’. Dat is geen titel, dat is bijna een boek. Een Luke Starkiller? Gelukkig is daar Skywalker van gemaakt.
  Laura Jenny

  Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...