Deze serie werd het vaakst illegaal gedownload in 2022

Deze serie werd het vaakst illegaal gedownload in 2022

Vorig artikel Volgend artikel

House of the Dragon is de serie die mensen in 2022 het vaakst op illegale wijze hebben gedownload. De spin-off van Game of Thrones werd groots aangekondigd en gelanceerd door HBO Max en geldt nog steeds als één van de meest besproken series van de streamingdienst. Maar, niet iedereen heeft de avonturen van de Targaryens op legale wijze gevolgd. Die 6 euro die HBO Max kost per maand was voor sommigen toch te veel, zo is gebleken uit de cijfers van Torrentfreak.

House of the Dragon

2022 was het jaar waarin er een grote fantasy-oorlog was tussen twee streamingdiensten. HBO Max had House of the Dragon, Amazon Prime Video had The Rings of Power, een prequel op de Lord of the Rings-verhalen die we uit de films kennen. Qua kwaliteit bleken de series gelijk op te gaan, maar nu is bekendgemaakt dat het qua illegale downloads toch echt een win was voor HBO Max. Hoewel, je kunt je afvragen of je bij illegaal downloaden van een winnaar mag spreken. Het is er juist veel inkomsten door misgelopen.

In 2020 was het The Mandalorian van Disney+ die het meest werd gepiraat en in 2021 was het ook Disney+-serie, namelijk WandaVision. Maar, in de jaren ervoor was het altijd Game of Thrones, waardoor het niet geheel verrassend is dat het nu wederom een Game of Thrones-productie is die populair is onder illegale downloaders. Aan de andere kant staat Disney+ er alsnog veel in, de top 10 vaakst illegaal gedownloade series van 2022.

Series die het vaakst illegaal werden gedownload in 2022

Dit zijn de series die het vaakst illegaal werden gedownload in 2022:

  1. House of the Dragon (HBO)
  2. The Rings of Power (Amazon Prime Video)
  3. The Boys (Amazon Prime Video)
  4. Moon Knight (Disney+)
  5. Halo (Paramount+)
  6. Obi-Wan Kenobi (Disney+)
  7. The Book of Boba Fett (Disney+)
  8. Stranger Things (Netflix)
  9. She-Hulk: Attorney at Law (Disney+)
  10. Andor (Disney+)

Het moge duidelijk zijn: het maakt niet uit hoeveel geld je als streamingdienst hebt, je ontkomt niet aan de piraten. Helemaal in een wereld waarin er inmiddels zoveel streamingdiensten zijn, dat mensen inmiddels zomaar 100 euro per maand kunnen uitgeven willen ze zich op alle streamigngdiensten abonneren. Aan de andere kant maken veel streamingdiensten het makkelijk om op te zeggen: dat kan vaak elke maand.

Streamingdiensten in 2023

Maar, als je dan zoals we hebben gezien bij de introductie van HBO Max en SkyShowtime deals krijgt waarbij je je de rest van je leven 50 procent korting krijgt, tenzij je opzegt, dan wordt dat opzeggen alweer wat minder aantrekkelijk. Slim van de streamingdienst, maar dit kan potentieel in de hand werken dat mensen vaker illegaal gaan downloaden of vaker accounts delen met anderen, waar Netflix bijvoorbeeld sinds kort nogal op tegen is -zolang het hier zelf geen extra geld van ziet-.

Hoewel het twijfelachtig is als je serie in de top 10 illegaal gedownloade series van 2022 staat, zegt het aan de andere kant ook iets over de populariteit van je serie. Mensen willen het graag zien en gaan het daarom illegaal downloaden. In dat opzicht is Amazon Prime Video toch een beetje een verliezer, zeker omdat het de duurste serie is die ooit werd gemaakt (het kostte 10 miljard dollar om te maken). Aan de andere kant is de tweede plek helemaal niet slecht. Bovendien is Game of Thrones nu eenmaal van oudsher al een veel gedownloade serie, mede omdat HBO vroeger helemaal niet zo makkelijk te bekijken was buiten de Verenigde Staten.

We zijn benieuwd welke serie uit 2023 de lijst zal aanvoeren. We verwachten dat de oorlog tussen streamingdiensten nog iets heviger zal woeden dit jaar en dat betekent dat diensten alles op alles moeten zetten om content te maken die gewild is. Wij zitten er klaar voor.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...