Entertainment12.05.2023

​Citadel-actrice Ashleigh Cummings: “Ik moet nog 2 afleveringen zien”


Hij hangt in de abri’s, hij wordt veel bekeken en hij is sinds vandaag over de helft van zijn eerste seizoen: Citadel. De nieuwe serie van Amazon Prime Video kreeg gemengde reviews, maar wordt desondanks toch veel bekeken, mede dankzij dat budget van 300 miljoen dollar en dat concept dat toch altijd tot de verbeelding blijft spreken: mensen wiens geheugen is gewist. En niet zomaar mensen natuurlijk.. We spraken actrice Ashleigh Cummings over haar rollen in deze veelbesproken serie. Rollen, ja.

Citadel Amazon Prime Video
Citadel Amazon Prime Video

De rol

Het is een serie met een flink budget: wat was voor jou de reden om dit project te gaan doen?

Ik werd gevraagd voor de rol. Ik zou het sowieso hebben gedaan: ik vond het heel ontroerend dat ik in deze wereld werd geïntroduceerd. Ik vond het concept van een globaal universum en de cross-culturele opzet erg interessant (Citadel heeft allemaal lokale varianten die toch samenkomen binnen dat grotere universum, red.). We leven in een geglobaliseerde wereld, dat zou gerepresenteerd moeten zijn op televisie. Bovendien heb ik veel ontzag voor de acteurs waarmee ik werk.

Hoe was de sfeer op de set, zag je de andere acteurs veel?

We schoten deze serie tijdens corona, dus we moesten afstand houden. Tegelijkertijd heeft het me verbaasd hoeveel kameraadschap er was onder de mensen, ondanks die obstakels waarmee we te maken kregen. Het voelde een beetje alsof ik met oude vrienden was.”

Waarom Ashleigh

Hoe is het om met de Russo-broers te werken?

De Russo’s weten wat ze doen en je kunt veel van ze leren: ik bewonder ze enorm en leer veel van ze.

Waarom wilden ze jou graag voor de rol hebben, denk je?

Ik heb eerder gesproken met de Russo’s, maar we konden het qua agenda’s niet bolwerken. Toen mijn agent met het aanbod kwam heb ik ook een paar keer gevraagd of we konden checken of dit wel klopte. Was dit echt? Ik denk dat ze eerder werk hebben gezien van mij en dat konden waarderen.

Welk personage van alle personages die je speelt lijkt het meest op jouzelf?

Ze zijn allen enorm verschillend, bijna tegenovergesteld zelfs. Ze hebben echter allemaal een bepaalde kwetsbaarheid en een dreiging. Eén was meer vanuit zachtheid en familie, terwijl een ander meer antagonistisch is. Zelf ben ik een stuk gekker. Ik probeerde ook wel wat van die gekke elementen toe te voegen, maar die zijn er hard uitgeknipt, haha, dat vonden ze iets te gek. Ik denk wel dat ik me het meest aangetrokken voel tot Brielle. Ze heeft een bepaalde fijngevoeligheid die als een soort superkracht is voor haar.”

Citadel interview
Citadel interview

Uitdaging

Welk personage vind je het leukst om te spelen?

Ik denk Abby. In eerste instantie wilde ik haar niet per se spelen, want op papier was ze nogal rechttoe-rechtaan. Maar ik heb gevraagd of we haar niet wat meer spunk konden geven, wat meer textuur. Maar ik heb geleerd dat ze tegelijkertijd juist belangrijk is als toonbeeld van stabiliteit. Deze vrouw is door zoveel trauma heengegaan, ze heeft een wereld opgebouwd en een familie die alles is wat ze heeft. Ze is stabiliteit en veiligheid en dat vind ik wel mooi. Zelf ben ik helemaal niet zo georganiseerd.

Je hebt ook in The Goldfinch gespeeld, die wij goed kennen omdat het zich ook in Nederland afspeelt: zie je overeenkomsten tussen eerdere rollen en die van nu?

Ik vond het zo jammer dat ik niet bij die Nederlandse delen was! Maar ik moet zeggen: als ik aan een personage werk, dan ben ik niet bezig met eerdere rollen. Ik duik diep in het achtergrondverhaal van een personage en elk personage opent weer delen van mij waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Maar uiteraard maken al die personages samen me wel tot wie ik nu ben.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het spelen van de personages?

De logistiek was de grootste uitdaging en de chronologie vooral. Elk personage heeft natuurlijk een soort boog waar ze doorheen gaat, en je moet hun verhalen en hoe ze zich gedragen wel goed weten te plaatsen. Welk deel van dit personage wordt op welk moment getoond? Het was echter niet zozeer zwaar, het was erg leuk.

Citadel
Citadel

Citadel

Er waren veel reshoots: hoe voelt het om “hetzelfde” opnieuw te spelen?

Ik was daar niet heel veel bij betrokken. We hebben veel geschoten in Atlanta en daar spendeerde ik veel tijd met Caoilinn Springall, die mijn dochter speelt in de serie. We woonden dichtbij elkaar en we hebben het gewoon heel erg leuk gehad met zijn tweeën. Het is tof om te zien dat zoveel mensen zoveel gaven om deze productie en dat er veelvuldig werd gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op stonden. We hebben ook mogen meekijken in het schrijfproces en dat was zo interessant. Een heel fascinerend proces: bijzonder dat ik daar deel van mag uitmaken.

Als je geheugen echt zou worden gewist en je mocht één favo film of serie onthouden, welke zou het zijn?

Dan ga ik voor Atonement. Het was de eerste film die ik zag als kind en gebaseerd op een boek waar ik gek op was. Ik heb hem inmiddels al jaren niet gekeken, maar het vertegenwoordigt wel veel voor me. Dit is de reden dat ik de filmindustrie in wilde en verhalen wilde vertellen. De acteurs en actrices doen het zo goed. Toen ik mijn sieraden voor vandaag ging uitzoeken kwam ik een oud sieraad tegen met daarin een foto van een van de actrices, en dan een foto van mijzelf en mijn oma aan de andere kant!

Mogelijk komt er een tweede seizoen, kun je een tipje van de sluier oplichten over jouw personages?

Ik weet niets over een aankondiging van een tweede seizoen. En eerlijk gezegd heb ik geen idee wat er staat te gebeuren: ik moet de twee laatste afleveringen van dit seizoen nog zien! Alles verandert zo erg in de montagekamer: dat is echt zijn eigen proces en verandert zoveel aan wat je geschoten hebt. Ik heb heel veel zin om de rest van de serie te kijken!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Amazon

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Prime Video heeft gisteren bekendgemaakt dat The Lord of the Rings: The Rings of Power seizoen twee op donderdag 29 augustus exclusief op Prime Video in première gaat. Onderstaande teaser trailer neemt je als kijker mee op een reis vol actie, naar het Tweede Tijdperk van J.R.R. Tolkien.

Entertainment15.05.2024

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Terugkeer van favoriete personages
Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

Warner Bros. Discovery werkt aan meerdere Lord of the Rings-films en de eerste die uitkomt is een verhaal over Gollum. We kennen het wezen wel van zijn obsessie met zijn precious, de ring, maar wat weten we nou eigenlijk echt van hem?

Entertainment09.05.2024

Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

The Boys zijn geen beroemdheden meer in nieuwe trailer

Harde actie, liters bloed en veel drama: het vierde seizoen van The Boys komt eraan en Amazon Prime Video heeft de trailer gelanceerd.

Entertainment06.05.2024

The Boys zijn geen beroemdheden meer in nieuwe trailer

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien

Verder lezen over Entertainment

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Verder lezen over Interview

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

Ze lijkt een perfect klein meisje, maar als ze ontvoerd wordt, dan blijkt dat de ontvoerders een groter probleem hebben dan haar vader die de topman in de criminele onderwereld is... We interviewden de cast van de nieuwe horrorcomedy Abigail.

Entertainment17.04.2024

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Oxenfree II: “Moet voelen alsof je in Stranger Things meespeelt”

Netflix heeft in zijn poging serieuzer te worden genomen in de gamewereld studio Night School bereid gevonden om zijn verhalende, kunstige avontuur Oxenfree van een tweede deel te voorzien. Een logische keuze, want Oxenf...

Gaming12.07.2023

Oxenfree II: “Moet voelen alsof je in Stranger Things meespeelt”

​Huawei werkt met Gentle Monster aan nieuwe slimme zonnebril

Huawei komt in de tweede helft van 2022 met een nieuwe slimme zonnebril, in samenwerking met het merk Gentle Monster. Dat zegt Huawei countrymanager Carlos Wubilin in een interview met ons. Virtual Reality-bril Huawei H...

Gadgets07.02.2022

​Huawei werkt met Gentle Monster aan nieuwe slimme zonnebril

Interview met DJ Sam Feldt tijdens TNW 2021 editie

DC blogger-vlogger Patrick Petersen interviewt Sam Feldt tijdens de TNW 2021 editie. Deze hybride editie van The Next Web vond in het ‘Taets Art and Event Park’ in Amsterdam plaats. Sam Feldt Sam Feldt (Boxtel, 1993...

Video12.10.2021

Interview met DJ Sam Feldt tijdens TNW 2021 editie

Disney Imagineer Sylvie Massara: “Je moet dromen laten uitkomen”

Disneyland Paris heeft meerdere officiële Disney-hotels. Je hebt het zeer luxe Disneyland Hotel, dat de ingang is van het park, maar er is ook een meertje met daaromheen enkele hotels: Hotel New York, Newport Bay Club e...

Entertainment14.07.2021

Disney Imagineer Sylvie Massara: “Je moet dromen laten uitkomen”

Investeerder en ondernemer Pieter Schoen “Onlinediensten zijn kansrijk in deze tijd”

Bij DutchCowboys houden we interessante startups al jaren nauwlettend in de gaten. Dit keer kregen we de kans om een gesprek te voeren met iemand die interessante startups ook in de gaten houdt, namelijk de Rotterdamse o...

Startups17.04.2020

Investeerder en ondernemer Pieter Schoen “Onlinediensten zijn kansrijk in deze tijd”

​Dakar 2020: een vooruitblik door Bernhard ten Brinke

5 januari 2020 start de 42 editie van de Dakar Rally in Saudi-Arabië. Coureur Bernhard ten Brinke wist als eerste Nederlander ooit een etappe te winnen in de Dakar Rally met een auto. Hij neemt voor de derde keer deel a...

Automotive01.01.2020

​Dakar 2020: een vooruitblik door Bernhard ten Brinke

Verder lezen over Serie

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Prime Video heeft gisteren bekendgemaakt dat The Lord of the Rings: The Rings of Power seizoen twee op donderdag 29 augustus exclusief op Prime Video in première gaat. Onderstaande teaser trailer neemt je als kijker mee op een reis vol actie, naar het Tweede Tijdperk van J.R.R. Tolkien.

Entertainment15.05.2024

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Terugkeer van favoriete personages
Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

Op 17 juni gaat het achtdelige tweede seizoen van de HBO Original-serie House of the Dragon in première op HBO Max. De eerste beelden zagen we al in december 2023 voorbij komen.

Entertainment14.05.2024

Dé officiële trailer voor House of the Dragon seizoen 2

War is coming
Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Vandaag, maandag 13 mei 2024, introduceert de Nederlandse tv-streamingdienst NLZIET een nieuw en goedkoper Basis-abonnement. Dit nieuwe abonnement kost €7,95 per maand en bevat reclame in de VOD-content van de RTL- en Talpa-zenders.

Entertainment13.05.2024

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Orphan Black komt terug met spin-off Echoes

De serie liep van 2013 tot en met 2017 en draaide om een vrouw die ontdekt dat er erg veel ‘tweelingzussen’ zijn. Nu komt er een spin-off: Orphan Black: Echoes.

Entertainment10.05.2024

Orphan Black komt terug met spin-off Echoes

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met deze maand weer een aantal pareltjes. Zo zien we Jennifer Lopez in de film Atlas in de rol kruipen van Atlas Shepherd.

Entertainment29.04.2024

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

Baby Reindeer is totaal niet wat je denkt dat het is. Als je al kunt bedenken wat het is. Deze serie biedt een bijzonder inkijkje in het leven van een slachtoffer, zonder dat het alleen maar drama is.

Entertainment19.04.2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los