Deze week belooft een geweldige week te worden voor Netflix, met enerzijds het uitzenden van een groot Amerikaans sportevenement, maar natuurlijk ook dat langverwachte tweede seizoen van megahit Squid Game. Maar er zijn meer toffe films en series verschenen op Netflix in 2024: dit zijn ze.
Een enorm ontroerende documentaire is die over World of Warcraft-speler Mats Steen. Een Noor die een spierziekte heeft en hierdoor niet oud zal worden. Wanneer hij sterft, zijn zijn ouders enorm verdrietig, maar worden ze uit onverwachte hoek gesteund. Ze wisten niet wat voor een online leven hun zoon inmiddels had opgebouwd in het spel en de ouders werden dan ook overladen met mails van mensen die uitleg gaven over wat hun zoon allemaal voor hen betekend had. En, wat we daarnaast een gave extra vinden, is dat de documentairemaker er gaandeweg achter kwam dat zijn ouders en die van Mats vroeger bevriend waren. Het is duidelijk niet alleen in World of Warcraft soms een heel kleine wereld.
Dit historische drama gaat over een jongen die Napels verlaat en in de trein naar geluk stapt. In die trein vindt hij ook geluk, namelijk in de vorm van de vrouw Derna, die voor hem zorgt en hem laat inzien dat pijnlijke keuzes enorme invloed kunnen hebben. Een mooie optekening van leven, liefde en spijt, gemaakt door de getalenteerde regisseur Cristina Comencini en dus wel in het Italiaans.
Er staat ook wel eens iets Nederlandstaligs op Netflix, zoals deze roadmovie waarin de levenslustige Maartje het te stellen heeft met de nukkige Jaap. Het echtpaar besluit op reis te gaan om een oude vriend op te zoeken in het zuiden van Europa. En onderweg blijkt dit echtpaar elkaar pas echt goed te leren kennen, in zowel positieve vorm als negatieve vorm. Een enorm aandoenlijke comedy die af en toe zeer dichtbij komt.
Het wordt pas echt Nederlands met Ferry 2, de film die als vervolg geldt op eerdere reeksen over Ferry Bouman, de drugsbaron uit Brabant. In Ferry 2 lijkt het erop dat hij zijn wilde haren kwijt is, een wat teruggetrokken bestaan leidt en dat was het, maar daar maken ze bij Netflix natuurlijk niet een hele film van: je kunt de drugsbaron wel uit het wereldje halen, maar het wereldje duidelijk niet uit de drugsbaron.
Hondenmensen opgelet: Inside the Mind of a Dog is een documentaire die je meeneemt in de bijzondere gedragingen van honden en hoe die zo tot stand komen. Met aandoenlijke beelden van de leukste hondenrassen en een heleboel inzichten in hoe dat brein van die trouwe viervoeters die we zo graag om ons heen hebben in elkaar zit.
Netflix is een ster in het maken van docu’s met gekke plottwists en daar is deze documentaire van anderhalf uur het schoolvoorbeeld van. De hele tijd denk je dat je begrijpt wat er aan de hand is, totdat je ineens die twist voor je kiezen krijgt. Het verhaal gaat over een automonteur die online date en daarbij een vrouw tegenkomt die in eerste instantie het beste met hem voor lijkt te hebben, maar zich uiteindelijk ontpopt als een gestoorde stalker die heel ver gaat in haar aanvallen. Zoals verteld door het slachtoffer zelf.
Unsung Hero is een dramatisch film over een familie met enorm veel kinderen, die van Australie naar Amerika trekt om een betere toekomst te vinden. Die toekomst ligt in de muziek en in het geloof, maar vooral in de kinderen. Het is af en toe wel een heel zoete film met de neiging wat zweverig te worden, maar als je even wat hoop wil voelen, dan is Unsung Hero een goede kandidaat om je daarbij te helpen. Plus: dit is een waargebeurd verhaal.
Je zal maar bij de douane werken en koffers controleren, wanneer je een oortje inkrijgt en een crimineel je dwingt om een bepaalde koffer met een soort bom door te laten. Een stof die mensen meteen omlegt zit in een bom, die tot ontploffing moet worden gebracht in een vliegtuig. Echter zegt de schurk dat hij zijn vrouw onder schot houdt, dus wat doe je dan? Ethan, gespeeld door Taron Egerton, laat zien wat hij waard is in deze spannende film.
Giulia Enders heeft haar levenswerk gemaakt van het darmkanaal. Wat er allemaal in je buik gebeurt, dat vind ze eeuwig interessant en in deze docu legt ze uit hoe het werkt in je buik en welke invloed bepaalde voeding op je darmen heeft, maar vervolgens ook welke invloed die darmen dan weer op de rest van je lijf hebben. Heel fascinerend, en ook nog eens op een heel toffe manier in beeld gebracht. Zeker zo na de feestdagen nog hartstikke geschikt om te kijken.
Dat Marisa Abela een bijzondere actrice is, dat wisten we, maar sinds ze in de huid is gekropen van Amy Winehouse in Back to Black weten we het zeker. Deze film is tof omdat hij niet het standaard Amy Winehouse-verhaal vertelt, dat we al zo lang hebben gehoord: Back to Black gaat juist over het liefdesverhaal dat erachter schuilgaat en vertelt dit wat minder zwart-wit dan we het kennen. En dat doet het op prachtige wijze.
Een van de grootste hits van Netflix dit jaar is het op waargebeurde feiten gebaseerde Baby Reindeer, over een jongen die barman en comedian is, maar door veel mensen extreem slecht wordt behandeld. Vooral door een vrouw waar hij kortstondig iets mee heeft: ze stalkt hem helemaal plat. Bijzonder, want vaak zijn die verhalen andersom. Bovendien laat maker Richard Gadd heel goed zien hoe je je als slachtoffer enorm in tweestrijd kunt voelen over wat er plaatsvindt.
Als een vrouw haar vader bruut vermoord ziet worden tijdens de Chinese Culturele Revolutie, dan wordt ze later naar een geheime basis gestuurd. In deze serie leren we via wetenschappers in de huidige tijd meer over haar, omdat ze een soort virtual reality-bril kunnen opzetten om in haar ruimterimpel te reizen. Een serie vol moeilijke onderwerpen, die je zeker aan het denken zullen zetten.
Een van de meest besproken series van het jaar is Monsters, omdat het over het waargebeurde verhaal over twee zoons gaat die hun ouders vermoorden. Dat het niet zo rechttoe rechtaan is als je zou denken, dat ontvouwt zich langzaam steeds verder in deze sterk geacteerde serie, waarvoor wat ons betreft een Oscar mag mogen vergeven, of een Emmy: er zit een afleveringvullend dialoog in dat zo raakt: dat hebben we niet eerder op de Flix gezien.
Een van onze Netflix-favorieten dit jaar: The Brothers Sun, over de Tapei-maffia die zich ophoudt in de Verenigde Staten, en waarin de moeder een gangster leert om zijn broer te beschermen. Die broer wil echter helemaal niet beschermd worden, die wil vooral weten hoe de vork nu echt in de steel zit.
Wie van films als Kingsmen houdt, die zal zeker van The Gentlemen houden. Het is heel Brits, enorm gewelddadig en geweldig qua art direction. De film is gebaseerd op de Guy Ritchie-film The Gentlemen en werd ook gemaakt door Ritchie. Stap in een prachtige, Britse, classy criminele wereld met een heel rauw randje.
Houd je van Hitchcock, dan moet je Ripley zien. Deze film is op eenzelfde soort wijze in elkaar gezet en neemt je bovendien mee in een soort vakantie-achtig gevoel doordat het zich afspeelt in Italië. Dakota Fanning speelt een heel interessant personage, namelijk een vrouw die niet op haar achterhoofd is gevallen. Kan moordenaar Ripley, gespeeld door de magnifieke Andrew Scott, haar voor blijven?
En ja, als we de beste films en series noemen, dan kunnen we deze niet vergeten. Squid Game is de Koreaanse serie waarmee we in 2021 kennismaakten met het eerste seizoen. Hierin werden 100 mensen opgesloten in een spel waarin ze meerdere spellen moeten overleven om uiteindelijk een grote geldprijs te winnen die ze meteen uit al hun problemen zou helpen. Het nieuwe seizoen van de serie is nog rauwer en durft risico’s te nemen: iets wat wij alleen maar toejuichen.