10 HBO Max-series om deze kerstvakantie te bingen

10 HBO Max-series om deze kerstvakantie te bingen

Vorig artikel Volgend artikel

Het hele jaar door verschijnen er geweldige series op streamingdiensten. Netflix had dit jaar een hit met Dahmer, Disney+ met Only Murders in the Building HBO Max gooide hoge ogen met zijn Game of Thrones-spin-off House of the Dragon. Zoveel moois, het kan zijn dat je een serie hebt ‘gemist’. Daarom noemen we 10 series van HBO Max die je mooi kunt bijbingen deze kerstvakantie.

1 The White Lotus

Het heerlijke vakantiesfeertje, moord, lust, intrige en vooral Woody Allen-achtige menselijke emoties op beeld: The White Lotus is een briljante serie. Het eerste seizoen was al een hit, maar het tweede seizoen doet dat dunnetjes over met een grotendeels nieuwe cast. Geniet ditmaal van prachtige plaatjes van Sicilië en de verschillende verhalen van toeristen en locals die zo in elkaar worden gevlochten.

Ideaal voor: mensen die hun leven graag in een koffer stoppen

2 House of the Dragon

De kans dat je deze al hebt gezien is groot, maar we willen voorkomen dat hij toch wordt vergeten, omdat hij simpelweg met zoveel liefde en aandacht is gemaakt. House of the Dragon is een heel fijne fantasyserie waarin taboes niet worden geschroomd. Net als in zijn grote broer Game of Thrones, waarnaar regelmatig wordt verwezen in deze serie, zonder dat je er per se Game of Thrones voor moet hebben gezien. De ruzies en liefde tussen de verschillende Targaryens is erg fijn om te volgen en dat er nu ook wat meer drakenactie inzit (die er ook nog eens beter uitziet), maar dit een serie die je niet mag missen.

Ideaal voor: bloeddorstige fantasyfans

3 Irma Vep

Alicia Vikander is een bijzondere actrice. Ze is een soort hertje, maar wel een hertje dat je nog een flinke trap kan verkopen. In Irma Vep speelt ze een actrice die in Frankrijk de remake filmt van een vampierfilm. Reken in deze serie op een flinke dosis verwijzingen naar en kritiek op Hollywood en de filmindustrie in het algemeen. Daarnaast is de art direction om van te smullen: alles klopt in Irma Vep en Alicia Vikander is daarin het stralende middelpunt.

Ideaal voor: filmfans

4 Industry

Dit jaar verscheen het nieuwe seizoen van Industry, dat vaak een soort duistere, jongere versie van Succession wordt genoemd. Het draait om de financiële wereld, maar dan op een interessante manier, waarbij er een groep jonge bankiers wordt gevolgd die bij een Londense investeringsbank proberen voet aan de grond te krijgen. Kantoortijgers zullen veel uit deze reeks heel herkenbaar vinden, maar toch is het zelfs na een lange dag werken heerlijk om naar te kijken.

Ideaal voor: workaholics

5 Westworld

Helaas, helaas, de stekker werd vrij rigoureus uit Westworld getrokken dit jaar. Het laatste seizoen was niet helemaal het seizoen dat de makers als laatste seizoen hadden bedacht, maar toch wordt het door veel fans wel gezien als een semi-waardig einde. Deze reeks heeft op geweldige wijze die vreemde dystopische wereld die we van de film Westworld kennen genomen en tot iets nieuws gemaakt. Het begint allemaal met een gekke western vol robots, maar het ontwikkelt zich uiteindelijk steeds verder. Eerlijk is eerlijk, niet elke aflevering is even sterk, maar in zijn totaliteit is Westworld zeker one to watch.

Ideaal voor: techies


6 Hacks

Hacks klinkt als een show over cybercrime, maar dat is het allerminst. Het is een hartverwarmende comedy over.. comedy. Het draait om een comédienne die aan het einde van haar carrière is versus eentje die juist net begint. Het duurt even voor het botert tussen de twee en er gebeurt altijd genoeg om eventuele vriendschappen die dreigen te ontstaan weer te verpesten. Het is een enorm origineel verhaal dat wordt verteld door twee rasartiesten: Jean Smart en Hannah Einbinder.

Ideaal voor: mensen die vermaakt willen worden

7 The Staircase

Colin Firth en Toni Collette zijn op zich al redenen om iets te kijken, maar The Staircase is ook nog eens een heerlijke mystery-miniserie. Het vertelt het verhaal van een man die opdraait voor de moord op zijn vrouw, die van de trap is ‘gevallen’. Een bekend verhaal waar al een docu over bestaat op Netflix, maar ten eerste is dat alweer een tijd geleden én weten deze twee acteurs het zo overtuigend neer te zetten, dat je direct weer wordt opgezogen door dit bizarre verhaal.

Ideaal voor: whodunnitfans

8 Julia

Julia is geen serie voor iedereen. Het is kneuterig en truttig, met een dikke knipoog. Die knipoog is Julia Child zelf, die met haar schattige huisvrouwenuiterlijk en haar zakenvrouwenbrein toch heel slim een fantastische carrière voor zichzelf heeft weten te regelen. In deze serie zie je hoe dat ooit tot stand is gekomen. Het is wel een serie waarvan je trek krijgt, want Julia Child is de vrouw die zorgde dat Amerika Frans ging koken. Veel lekker eten, veel proeven: het is goed dat er nog geen geurtelevisie bestaat.

Ideaal voor: Downton Abbey-fans

9 Euphoria

Het eerste seizoen van Euphoria was zo aangrijpend dat veel mensen er bijna trauma’s aan hebben overgehouden. Maar, hoe gek het ook klinkt, soms is het best fijn om je even te laten meevoeren door het verschrikkelijke drama van Euphoria, dat overtuigend wordt neergezet en vreemd genoeg ook heel herkenbaar. Iedereen is jong geweest en mede daarom voelt het ook voor mensen die de leeftijd van hoofdrolspeler Rue allang zijn gepasseerd als een heel persoonlijke serie. Het dit jaar verschenen tweede seizoen gooit er nog een schepje bovenop. Je bent bij dezen gewaarschuwd. Maar: wát een serie. Briljant.

Ideaal voor: mensen die een beetje stuk willen gaan deze feestdagen

10 The Rehearsal

Over The Rehearsal zijn we kort: dit moet je gewoon ervaren. Je kunt het niet beschrijven, het is echt een serie die je gewoon moet gaan kijken. Het is bizar, het is anders dan wat je eerder zag en het gaat je sowieso aan het denken zetten over je perceptie van de wereld.

Ideaal voor: mensen die van verrassingen houden

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...