Cybercrime01.11.2019

Veel Nederlanders bezorgd over internetveiligheid


Veel Nederlanders, zo’n 60 procent van de bevolking, blijken zich zorgen te maken over hun veiligheid op internet. Zij gebruikten om die reden dan ook geen openbare wifi-netwerken en zijn extra voorzichtig met het online delen van persoonlijke informatie. Het CBS deelde hierover gisteren nieuwe cijfers.

Ruim een kwart van de ondervraagden downloadde bijvoorbeeld ook geen software, apps, spelletjes, muziek en andere databestanden vanwege zorgen om de veiligheid. Ook met internetbankieren zijn deze consumenten voorzichtig.

<em>Bron: CBS<\/em>
Bron: CBS

Hacken, fraude en phishing

Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de ondervraagden problemen heeft ervaren die te maken hebben met online veiligheid. Phishing blijkt het vaakst voor te komen, gevolgd door pharming (omleiding naar nepsite) en hacking. Online identiteitsfraude werd door 1 procent van deze consumenten gemeld. In totaal is 2 procent van de bevolking financieel benadeeld door een online incident. Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat er al ruim een miljoen euro is buitgemaakt van Nederlanders door phishing.

Ervaren internetgebruikers hebben meeste problemen

Hoewel je misschien zou denken dat dit juist andersom is, blijken de minder frequente internetgebruikers ook de minste problemen te ervaren. Hoewel zij minder ervaren zijn, waren ze ook minder online. De meeste problemen worden ervaren door hoog opgeleide consumenten die veel online zijn. De groep die internet het minst gebruikt en niet zo digitaal vaardig is, maakt zich ook minder zorgen over de internetveiligheid.

<em>Bron: CBS<\/em>
Bron: CBS

68 procent voelt zich veilig online

Ondanks dat 58 procent van de ondervraagden online activiteiten vermijdt vanwege bezorgdheid om de veiligheid, zegt 68 procent zich wel veilig te voelen online. Het grootste deel van deze consumenten is dagelijks online, ervaren en jong, tussen de 12 en 25 jaar. Negen op de tien Nederlanders is dagelijks online (88 procent), in 2015 was dit nog 81 procent.

Wat we het meeste doen? E-mailen, social media gebruiken, online bankieren en informatie opzoeken. Lees alle resultaten van het onderzoek hier.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Hacken

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar