Het is noodzaak om regelmatig updates voor je slimme apparaten te checken

Het is noodzaak om regelmatig updates voor je slimme apparaten te checken

Ethische Hackers tonen risico's aan

Vorig artikel Volgend artikel

Slimme apparaten, vrijwel iedereen heeft er tegenwoordig wel één of meerdere in huis. Handige apparaten die met het internet zijn verbonden. Slim zijn ze zelden want het denken gebeurt meestal door de gebruiker die deze eerder handige apparaten kan bedienen via zijn smartphone of tablet.

Belangrijkste kenmerk is dat ze zijn verbonden met het internet en dat is nu net de plek die vaak aanzienlijk minder veilig lijkt als dat je als gebruiker verwacht. Het is in ons hoofd nu eenmaal niet vanzelfsprekend dat hackers en andere kwaadwillende figuren via je deurbel of slimme meter bij jouw gevoelige informatie kunnen. Was het maar zo, de werkelijkheid is echter anders en helemaal niet leuk. En dat heeft in veel gevallen te maken met software updates die vaak juist alles te maken hebben met potentiële inbraakpogingen van je slimme apparaten. Het updaten van je software, ook voor deze vaak kleine apparaatjes of gadgets is dus heel belangrijk.

De overheid (ministerie van Economische Zaken en Klimaat - EZK) is zich meer dan bewust van deze risico’s. Zeker nu het aantal slimme apparaten in de meeste huishoudens rap toeneemt. Om mensen te motiveren tot het updaten van hun slimme apparaten laten twee ethische hackers in opdracht van het EZK zien wat er kan gebeuren als je je slimme apparaten niet voorziet van deze noodzakelijke updates. Dit alles is onderdeel van de terugkerende campagne 'Doe je updates'.

In de Hack Battle laten ethisch hackers zien wat er gebeurt als een internetcrimineel via een slim apparaat digitaal bij je inbreekt. Wouter Wessels, een van de ethisch hackers zegt er het volgende over:

Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen. Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data.

Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten. Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.

Door je slimme apparaten te updaten worden er naast nieuwe features vaak ook kwetsbaarheden opgelost. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates voor deze apparaten klaarstaan. De meeste slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat. Er is dus echt werk aan de winkel, zeker als je je bewust bent van de risico's.

Slime apparaten updaten doe je zo:

  • Stap 1: Open de app van je slimme apparaat.
  • Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.
  • Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.
  • Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in.

Automatisch updaten is niet mogelijk. Plan daarom in dat elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates gaat checken. Krijg je een melding om een update te doen? Doe dat altijd direct. Heb je geen app van je slimme apparaat, ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update software'.

Een hack voorkomen: doe de Update-Check

Meer je meer hulp nodig? Ga dan naar de website doejeupdates.nl voor een update-check. Die helpt je hopelijk om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten. Eerst maak je een overzicht van alle slimme apparaten die je in huis hebt, bijvoorbeeld in je woonkamer, thuiskantoor of bij de voordeur. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel of thermostaat, kunt updaten. #aanrader

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....