Automotive17.02.2023

Tesla roept meer dan 360.000 auto’s terug


Probleem met Full Self-Driving systeem kan gelukkig wel OTA opgelost worden

Tesla is gisteren een terugroepactie gestart die meer dan 360.000 auto’s van het merk treft. De reden? Er zit een ‘bug’ in de software voor het zelfstandig rijden, het Full Self-Driving systeem. En serieuze bug, want de beschrijving van de actie, ingediend bij de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst (NHTSA), spreekt over een verhoogd risico op aanrijdingen. De actie treft nogal wat Tesla’s die uitgerust zijn met het FSD-systeem: Model S en Model X van 2016 t/m 2023, Model 3 van 2017 t/m 2023 en de Model Y van 2020 t/m 2023.

FSD-systeem negeert maximumsnelheid

Letterlijk heeft Tesla het over een fout in het FSD “waardoor een voertuig de snelheidslimieten overschrijdt of op een onwettige of onvoorspelbare manier over kruispunten rijdt.” De fabrikant meldt verder dat daardoor het ‘risico op ongevallen verhoogd wordt’. Ja, nogal wiedes als de zelfrijdende Tesla op hol slaat en over kruispunten scheurt.

Er worden ook een paar voorbeelden genoemd van verkeersonveilige acties die het FSD-systeem kan veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat de Tesla zich niet aan de verplichte rijrichting houdt op rijstroken. Niet afslaan op en rijstrook voor rechts- of linksaf dus. Ook door oranje rijden en niet stoppen bij een stopbord worden genoemd.

Natuurlijk, het is in de meeste landen nog niet toegestaan om een auto te ‘besturen’ die zelfstandig rijdt, maar steeds meer voertuigen hebben de systemen daarvoor wel al aan boord. Tesla biedt haar Full Self-Driving systeem, nog wel in een beta-versie, als extra aan al haar modellen. Ook als het wettelijk nog niet toegestaan is, verwacht je als Tesla-koper natuurlijk wel dat die optie, a 15.000 dollar, foutloos functioneert.

Musk spreekt liever niet van een terugroepactie

Uiteraard heeft Musk zelf ook al gereageerd op de berichtgeving over de terugroepactie. Hij maakt zich vooral druk om het feit dat media melden dat meer dan 360.000 Tesla’s teruggeroepen worden. De problemen met het FSD-systeem kunnen immers via een software-update, over-the-air (OTA), verholpen worden. Kortom, de getroffen Tesla’s hoeven niet fysiek terug naar de garage, of in het geval van Tesla, naar een Service Centre.

Formeel heeft Musk natuurlijk gelijk. Echter, Tesla spreekt in haar melding (PDF) van de problemen bij de NHTSA zelf over een ‘Safety Recall Report’. Mede daardoor wordt ook door de NHTSA gesproken over een terugroepactie.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Tesla lijkt het met zijn Robotaxi niet vlekkeloos te vergaan: de geplande aankondiging van de vloot wordt verplaatst.

Automotive12.07.2024

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Tesla Cybertruck is een gevaarte dat nogal opvalt, zeker als er een parkeerplaats mee vol staat. Dat zag ook een persoon met een graffitispuit en een hekel aan Elon Musk...

Automotive24.06.2024

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe