Automotive06.03.2023

Tesla maakt de Model S en Model X goedkoper


Musk wil dat meer Tesla fans er een kunnen betalen

De afgelopen maanden heeft Tesla de prijs van haar meest populaire modellen van dit moment, de Y en de 3, al een paar keer verlaagd. In Nederland valt de Model 3 daardoor nu onder de grens voor de 2950 euro overheidssubsidie. De voornaamst reden voor de prijsverlagingen is echter de concurrentie die het Tesla steeds moeilijker maakt.

‘Meer mensen moeten een Tesla kunnen kopen’

In de VS heeft de autofabrikant nu alweer de volgende prijsverlaging doorgevoerd. Dit keer voor de duurdere modellen, S en X. Die zijn tussen 5 en 10 duizend dollar goedkoper geworden. Maar dat heeft volgens Musk niets te maken met concurrentie.

Tijdens de meeting voor investeerders riep de CEO dat er nog steeds heel veel mensen zijn die een Tesla – ook de grotere Models S en X – willen hebben. De beperkende factor is volgens Musk echter het prijskaartje. ‘Ze kunnen er geen betalen’.

Na de meest recente prijsverlaging begint de Model S in de VS nu bij 89.990 dollar. Dat was 94.990. Ook de snelle S Plaid is 5.000 dollar goedkoper geworden en kost nu 109.990. De Model X is 10.000 dollar goedkoper geworden en begint nu bij 99.990. De Model X Plaid kost nu 109.990 en is dus ook 10.000 dollar in prijs verlaagd.

De Model X is in de VS nu 10.000 dollar goedkoper geworden.
De Model X is in de VS nu 10.000 dollar goedkoper geworden.

Concurrentie dwingt Tesla tot prijsverlagingen

Of Tesla deze prijsverlagingen uiteindelijk ook in andere markten gaat doorvoeren, is nog niet bekend. Feit is wel dat de EV-fabrikant haar prijzen de afgelopen maanden nu al vijf keer, voor verschillende modellen en in verschillende landen en regio’s, verlaagd heeft. Tesla moet wel, want de concurrentie verhard en met name voor de ‘betaalbare’ Tesla’s komen steeds meer alternatieven op de markt die bovendien nog ‘betaalbaarder’ zijn.

Die concurrentie komt bovendien niet alleen van de bekende, grote, autofabrikanten zoals Kia, Hyundai, Volkswagen, Peugeot en Renault. Ook de nieuwe (Chinese) merken knagen aan de poten van Tesla. Merken als Nio en Xpeng hebben zich het afgelopen jaar ook buiten China gemeld. Zij maken EV’s die ook met de grotere Tesla modellen kunnen concurreren en doen dat met prijskaartjes die een heel stuk vriendelijker zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland