Automotive13.01.2023

Tesla verlaagt prijzen Model 3 en Model Y


Model 3 komt nu ook in aanmerking voor SEPP-subsidie

Tesla kampt wereldwijd met dalende verkoopcijfers. De EV-fabrikant van het eerste uur wordt in veel landen links en rechts voorbijgelopen door de concurrentie. Die komt met name van nieuwe merken uit China, maar ook de EV’s van traditionele automerken, zoals Kia, Hyundai, Volkswagen en Peugeot, worden steeds populairder. In een poging om weer meer potentiële EV-kopers in een Tesla te krijgen, heeft de fabrikant de prijzen van een aantal modellen flink verlaagd.

Model 3 nu ‘binnen’ SEPP-subsidie

In Nederland heeft Tesla de prijzen van de Model 3 en de Model Y behoorlijk naar beneden aangepast. Voor het instapmodel van de Model 3 betaal je nu 44.990 euro. Een prijsverlaging van 7.000 euro. Dat betekent ook dat deze EV nu in aanmerking komt voor de SEPP-subsidieregeling van de overheid. Dan gaat er nog eens 2.950 euro van de prijs af. Daarbij maakt het niet uit of je de EV koopt of least.

Het potje van de SEPP-subsidie is wel beperkt. De afgelopen jaren was alle subsidie binnen enkele maanden na het vullen van dat potje door de overheid (op 1 januari) al verdeeld. Je moet er dus snel bij zijn. Hoe dan ook, het feit dat de Model 3 (het instapmodel dus) binnen die regeling valt, zal zeker positieve gevolgen hebben voor de verkoopcijfers. Het afgelopen jaar werden in Nederland 824 Model 3’s verkocht. Ruim 1.700 minder dan in 2021.

De Model Y van Tesla is nu 12.000 euro goedkoper geworden.
De Model Y van Tesla is nu 12.000 euro goedkoper geworden.

Model Y 12.000 euro goedkoper

De prijsverlaging van de Model Y is met 12.000 euro nog iets forser. Uiteraard is dat ook een duurdere EV. Het instapmodel, met 455 kilometer bereik, kost nu 46.990 euro. Dat scheelt dus nog maar 2.000 euro met de goedkopere Model 3. Helaas ligt de nieuwe prijs van de Model Y ook nog steeds boven de grens van de SEPP-subsidie. Die is namelijk bepaald op 45.000 euro.

De Long Range en Performance uitvoeringen van de Model Y kosten nu respectievelijk 53.990 en 63.990 euro. Voor de vergelijkbare uitvoeringen van de Model 3 is dat nu 52.990 en 59.990 euro geworden.

Tesla Nederland redde 2022 in december

Bij ons heeft Tesla overigens nog weinig last van de dalende verkoopcijfers. In 2022 werden hier meer dan 4.800 nieuwe Tesla’s verkocht. Dat waren er ruim 700 meer dan het jaar daarvoor.

De Model Y was in Nederland de bestverkochte Tesla. Daarvan werden er bijna 3.900 verkocht, waarvan alleen in december al 2.298. Daarmee werden de tegenvallende verkoopcijfers van de eerste elf maanden, vooral door de minder goed verkopende Model 3, meer dan goedgemaakt.

Zuur voor iedereen die net een Model 3 of Y gekocht heeft

Overigens zijn niet alle Tesla rijders blij met de enorme prijsdalingen in China, de VS en Europa. Voor diegenen die de afgelopen weken of maanden een nieuwe Model 3 of Model Y gekocht hebben is het toch wel zuur. Sommige van hen voelen zich een beetje bekocht.

Tsja, zo gaat dat ook al jaren met tech-gadgets. Net als je die nieuwe tv gekocht hebt, zie je hem een week later ergens staan voor een paar honderd euro minder. Ok, dat is niet helemaal hetzelfde als er achter komen dat je 12.000 euro had kunnen besparen door een paar weken te wachten voordat je die nieuwe Model Y kocht, maar toch.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te kopen in 2024? Dan kun je rekenen op subsidie van de overheid. De subsidiepot is nu geopend en hierin zit 58 miljoen euro. Je kunt hiervan 2950 euro aanvragen als je een elektrische au...

Automotive10.01.2024

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

De subsidiepot is nu geopend