Tesla gaat haar vijfde Gigafactory wellicht in Canada bouwen

Tesla gaat haar vijfde Gigafactory wellicht in Canada bouwen

Musk wil uiteindelijk meer dan 10 Giga fabrieken openen

Vorig artikel Volgend artikel

Op dit moment heeft Tesla vier zogenoemde Gigafactory’s waar de EV’s en onderdelen (accu’s en dergelijke) geproduceerd worden. New York en Shanghai zijn al langere tijd actief. Daar kwamen dit jaar Austin en Berlijn bij. In Nevada staat de Gigafactory voor accu’s. Daarnaast heeft Tesla ook nog haar oorspronkelijke fabriek in Fremont. Wie dacht dat Tesla daarmee klaar is voor de toekomst, heeft het mis. Elon Musk heeft al eens geroepen dat hij uiteindelijk meer dan tien Gigafactory’s plant.

Gigafactory in Ontario?

Tijdens een aandeelhoudersvergadering liet de miljardair al doorschemeren waar mogelijk de eerstvolgende grote Tesla fabriek gebouwd gaat worden: in Canada. Let wel, Musk vroeg tijdens de meeting de aanwezige aandeelhouders waar zij vonden dat Tesla haar volgende Gigafactory zou moeten plannen. Enkele aanwezigen riepen uit volle borst Canada en Musk antwoordde ‘Ik ben een halve Canadees, dus waarom niet’.

Of dit een geënsceneerd showelement was, is met Musk nooit helemaal zeker. Feit is wel dat Tesla in de Canadese provincie Ontario inmiddels al gestart was met een lobby om de (lokale) overheden warm te maken voor de mogelijke komst van een Gigafactory. Uiteraard worden daarbij onderwerpen als ‘werkgelegenheid’, ‘investeerders’ en het belang voor de regio aangehaald.

Ontario-Toronto
Kijken de medewerkers van de volgende Gigafactory straks uit op Toronto? Het zou zomaar kunnen.

Ontario is al EV-friendly

De vraag is echter Tesla het wel nodig heeft om veel motiverende lobbyisten naar Ontario te sturen. De Canadese provincie is namelijk al behoorlijk ‘autofabrikant vriendelijk’. En dan met name voor de EV-fabrieken.

De regio ligt vlak bij Detroit, de Amerikaanse automotive hoofdstad en grote merken als Ford en GM hebben al fabrieken in de Canadese provincie staan. Onlangs stak de Canadese overheid nog ruim 400 miljoen dollar in de ontwikkeling van twee nieuwe fabrieken voor GM. Kortom, een ideale locatie voor een Tesla Gigafactory waar de EV-fabrikant bovendien niet op al te veel (milieu) tegenstand zal stuiten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...