Automotive22.03.2022

UPDATE: Tesla’s Gigafactory in Berlijn officieel geopend


Onder het toeziend oog van de Big Boss himself worden de eerste Model Y's afgeleverd

Gisteren was de grote dag voor Tesla in Europa. Elon Musk was hoogstpersoonlijk naar Berlijn gekomen om de officiële opening van de Gigafactory te verrichten en de eerste, in Europa geproduceerde, Model Y Tesla’s te overhandigen. Daarbij deed de Tesla topman zijn inmiddels bekende, ietwat stijf en ongemakkelijk ogend, dansje.

De bouw en opening van de fabriek in het Berlijns natuurgebied Grünewald had heel wat voeten in aarde en duurde veel langer dan gepland. Ook op de dag van de opening werd nog volop geprotesteerd, rondom de fabriek in het natuurgebied en op de snelwegen er naar toe, zoals te zien was in dit liveblog.

Oorspronkelijke artikel:

Afgelopen vrijdag, 4 maart, heeft Tesla, zoals verwacht werd, de definitieve vergunning ontvangen waarmee de Gigafactory in Berlijn ‘los’ mag gaan. De EV-fabrikant verwacht dat de productie van de eerste Tesla’s in de Berlijnse bossen van Grünheide binnen enkele weken kan starten. Voordat het zover is moet Tesla nog wel aan wat voorwaarden voldoen die aan het verlenen van de vergunning gekoppeld zijn.

400 voorwaarden aan vergunning gekoppeld

En dat zijn niet bepaald slechts ‘enkele’ voorwaarden. De Duitse deelstaat Brandenburg heeft meer dan 400 voorwaarden verbonden aan het verlenen van de vergunning. Tesla verwacht alle voorwaarden binnen enkele weken te kunnen voldoen. Tot de voorwaarden behoren onder andere de bescherming van drinkwater en luchtkwaliteit. Het gebied – Grünheide – waar de Gigafactory gebouwd ligt aan de rand van een van de grootste drinkwatervoorzieningen van Berlijn en omstreken. De fabriek zelf ligt dan ook midden in een drinkwater beschermingsgebied.

Tesla heeft tijdens vergunningaanvraag voorde Gigafactory al heel wat strijd moeten leveren. Zo heeft het bedrijf het waterverbruik van de fabriek moeten inperken. En helemaal uit de problemen zijn ze nog niet. Zo loopt er nog een juridische procedure rondom de financiering van een waterleiding die de Gigafactory van water moet voorzien. Op vrijdag werd nog een rechtszaak behandeld die was aangespannen door de Green League en de Brandenburgse Natuurbeschermingsunie tegen de goedkeuring van extra wateronttrekking. Watervereniging Strausberg-Erkner heeft aangekondigd het leveringscontract met Tesla te beëindigen als de watervergunning wordt ingetrokken.

Het opstellen, controleren en uitvaardigen van de vergunning was bepaald geen sinecure. Het complete document beslaat uiteindelijk 535 pagina’s en heeft een bijlage van 23.700 ‘kantjes’. Tijdens het goedkeuringsproces werden de bezwaren van meer dan 800 personen en organisaties onderzocht.

Elon Musk was in ieder geval in zijn nopjes met de beslissing zoals die vrijdag in Brandenburg bekend gemaakt is. In een tweet, bedankte Musk persoonlijk de minister-president en de regering van de Duitse deelstaat en zegt hij uit te kijken naar een spannende toekomst.

Oorspronkelijke artikel (4 maart):

De realisatie van de Gigafactory in de bossen bij Berlijn was een zware bevalling voor Tesla. En dan hebben we het niet alleen over de bouwkundige uitdagingen die bij een dergelijk project aangepakt moeten worden. In dit geval waren het vooral de vergunningen, (milieu)protesten en (speciale) voorwaarden vanuit de (locale) overheden die ervoor zorgden dat de fabriek veel later klaar is dan oorspronkelijk de bedoeling was. Vandaag is het dan eindelijk zover. Nee, de productie zal nog niet direct opstarten, maar verwacht wordt dat Tesla vanmiddag de ontbrekende (milieu)vergunningen toegewezen krijgt waarna de fabriek definitief ‘los mag gaan’.

Opening eind maart

Op het event zullen diverse hoogwaardigheidsbekleders van de deelstaat Brandenburg, waar de Gigafactory gebouwd is, aanwezig zijn. Daaronder ook de minister-president van Brandenburg. Zoals gezegd zal de productie vandaag nog niet starten. Tesla heeft daar nog enkele weken voor nodig. Er staat voor 22 en 23 maart wel al een openings-event voor de fabriek gepland.

Of dat ook de dagen worden dat de eerste Tesla’s van de band zullen rollen is niet bekend. Daarover doet de fabrikant nog geen uitspraken, maar die kans lijkt vooralsnog klein. Er zouden namelijk nog een aantal voorwaarden zijn waar Tesla aan moet voldoen voordat de productie ook daadwerkelijk kan starten, maar met de toekenning van de vergunningen is de laatste écht grote horde nu wel genomen. Wellicht dat de meeting van later vandaag meer licht op de zaak zal schijnen.

Negen maanden vertraging

De productie van Tesla’s in de Berlijnse Gigafactory zou, als alles volgens planning gelopen was, in juli 2021 hebben moeten starten. Inmiddels zouden dus al duizenden Model Y’s van de band gerold moeten zijn. Dat liep dus even iets anders. Gezien alle protesten, vergunningsperikelen en de Duitse bureaucratie is het nog best bewonderenswaardig dat de vertraging, zoals het er nu voor staat, maar een maand of negen zal zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten