Automotive22.07.2022

Ontwikkelt TU Eindhoven de meest duurzame auto ter wereld?


TU Eindhoven en innovatie zijn al decennia een match. De technische universiteit komt met het ene slimme plan na het andere (en wint daarbij ook nog robotvoetbalkampioenschappen). Nu is dat Zem: een personenauto die tijdens het rijden meer CO2 opvangt dan uitstoot. En misschien is dat wel de meest duurzame auto ter wereld.

Zem, de duurzame auto

Auto Zem heeft een speciaal filter waarmee de lucht wordt gezuiverd. Er wordt opgevangen CO2 opgeslagen en door die uiteindelijk af te voeren, zorgt de auto ervoor dat hij in ieder geval niet bijdraagt aan de co2-uitstoot. Sterker nog, hij vermindert het. De studenten gaan de komende jaren verder aan de slag met de bolide, die op dit moment nog niet optimaal duurzaam is. Dat komt omdat er natuurlijk ook onderdelen op de auto zitten en andere zaken aan kleven die wat minder goed zijn voor de aarde. Het gaat overigens niet zozeer om de fabricage, want daarin veroorzaakt de auto ook nagenoeg geen uitstoot: het gaat om de herbruikbaarheid van de materialen.

Hebben ze die puzzel eenmaal opgelost, dan zou Zem best eens de meest duurzame auto ter wereld kunnen zijn. Een oplossing voor een probleem dat inmiddels steeds groter wordt. Immers is de transportsector één van de grote vervuilers van de aarde: ongeveer een kwart voor de totale uitstoot van Europa zou te wijten zijn aan deze industrie. De nieuwe auto van de studenten kan met zijn filter 320 kilometer rijden voor het filter vol is. Het idee is dat dat volle filter dan bij een laadpaal tijdens het laden van de auto kan worden geleegd.

ZEM
ZEM

Filter

Dat filter is het hart van de auto. Die zorgt ervoor dat de auto bij 20.000 kilometer 2 kilogram co2 afvangt. Dat betekent dat tien van deze auto’s dezelfde hoeveelhei koolstofdioxide kunnen opslaan als een boom gemiddeld doet. Hebben vijf mensen straks zo’n auto, dan schiet het niet op, maar zou iedereen zo’n auto rijden, dan worden er enorme stappen gezet in de bestrijding van uitstoot. Het lijkt een onomkeerbaar iets, maar als er meer van dit soort initiatieven volgen dan is ons bestaan op de aarde wellicht nog te redden.

“Het is echt nog een proof-of-concept, maar we zien wel al dat we de capaciteit van het filter in de komende jaren kunnen vergroten. Afvangen van CO₂ is een voorwaarde om de uitstoot tijdens productie en recycling te compenseren”, legt teammanager Louise de Laat uit. De studenten gebruiken onder andere 3D-printers om de auto te maken: bijvoorbeeld voor de monocoque en de carrosseriepanelen. Daarnaast print het studententeam circulaire kunststoffen die wel hergebruikt kunnen worden voor andere projecten.

tu eindhoven
tu eindhoven

Uitdaging voor de auto-industrie

De elektrische en duurzame vierwieler heeft een sportief uiterlijk. Met reden, want er wacht de auto-industrie een sportieve uitdaging. Nikki Okkels, external relations manager bij TU/ecomotive: “Wij willen de industrie kietelen door te laten zien wat er allemaal al mogelijk is. En samenwerken. Als 35 studenten in een jaar een bijna CO₂-neutrale auto kunnen ontwerpen, ontwikkelen en bouwen, dan liggen er ook kansen en mogelijkheden voor de industrie.”

Deze nieuwe bolide is dus zeker niet alleen een technisch hoogstandje. Eigenlijk is het een brandbrief aan de producenten van auto’s, om meer gebruik te maken van duurzame methodes en hier ook volop in te investeren. In ieder geval staan de studenten klaar om mensen uit die industrie te woord te staan over hun Zem. Tot die tijd werken ze bovendien door aan het nog verder verduurzamen van deze bijzondere vierwieler.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Elektrische auto

Waarom je als iPhone-gebruiker beter niet voor deze auto’s kiest

Elektrische auto-marker Rivian zegt geen plannen te hebben om CarPlay aan zijn auto’s toe te voegen. Het is daarin niet alleen: Tesla en Mercedes-Benz doen er ook niet aan.

Automotive23.07.2024

Waarom je als iPhone-gebruiker beter niet voor deze auto’s kiest

Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil

Wil je nog een tweedehands elektrische auto kopen, dan kun je dat beter vandaag doen dan morgen. De pot is bijna op.

Automotive16.07.2024

Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

Als je standaard de laadkabel hebt ingeplugd, dan is je elektrische auto altijd stand-by om bij te springen wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt. Hierdoor laad je je accu regelmatig gratis bij.

Automotive15.07.2024

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

EU rekent nieuwe tarieven voor Chinese elektrische auto’s

We zien het ook buiten Europa: de Amerikanen worstelen met Chinese auto's. Europa rekent nu zelfs hogere tarieven op Chinese bolides.

Automotive08.07.2024

EU rekent nieuwe tarieven voor Chinese elektrische auto’s

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Alpine heeft vandaag officieel de nieuwe A290 onthult, het eerste model uit de Alpine Dream Garage. Het concept dat door Alpine is geïntroduceerd om een complete en exclusieve beleving te bieden aan autoliefhebbers en klanten van het merk.

Automotive19.06.2024

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Fisker is niet meer. Het automerk is officieel failliet verklaard na onder andere tegenvallende verkopen en slechte reviews.

Automotive18.06.2024

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen

Verder lezen over Innovatie

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Verder lezen over Studenten

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Het leek even moeilijk te worden voor de hyperloop, maar de studenten van TU Delft hebben nu een groot succes bereikt.

Technology10.06.2024

Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen

Kan AI voorspellen wie de mol is in Wie is de Mol?

Social media Er zijn natuurlijk wel meerdere wegen naar Rome: zo kijken de studenten ook over wie het meest wordt gesproken op social media. Ook worden Instagram, X, Facebook en TikTok ingezet om te checken wat de kandid...

Online29.01.2024

Kan AI voorspellen wie de mol is in Wie is de Mol?

​Op deze 4 zaken kun je besparen als je student bent

Studeren in Nederland is niet goedkoop. Zo betaal je bijvoorbeeld al snel een paar duizend euro aan collegegeld per jaar. Hiermee ben je er nog niet, want je hebt ook nog boeken nodig voor je studie. Studeer je op grote...

Lifestyle20.11.2023

​Op deze 4 zaken kun je besparen als je student bent

Derde plek voor Brunel Solar Team in World Solar Challenge

Het Brunel Solar Team is er niet in geslaagd een achtste wereldtitel aan hun palmares toe te voegen. De Delftse studenten moeten genoegen nemen met een derde plek in de Bridgestone World Solar Challenge. Het team heeft i...

Automotive26.10.2023

Derde plek voor Brunel Solar Team in World Solar Challenge

"keihard voor gevochten"
Het Brunel Solar Team is klaar voor de Bridgestone World Solar Challenge

Van 22 t/m 29 oktober 2023 zal de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge gehouden worden. Een race die je kan bestempelen als hét wereldkampioenschap zonneracen. Meer dan 40+ teams van universitaire studenten...

Automotive19.10.2023

Het Brunel Solar Team is klaar voor de Bridgestone World Solar Challenge

​De eerste zonneauto voor offroad is geboren: Stella Terra

Nederlandse studenten zitten niet stil. Als ze geen hyperloops maken, dan wel allerhande apparaten op zonne-energie. De nieuwste troef is de Stella Terra. Studenten van de TU Eindhoven hebben de bolide gemaakt en dat is...

Automotive15.09.2023

​De eerste zonneauto voor offroad is geboren: Stella Terra