Robot voetballers prolongeren wereldtitel

Robot voetballers prolongeren wereldtitel

Net zo onverslaanbaar als onze hockeydames

Vorig artikel Volgend artikel

Dit weekend werden de Nederlandse hockeydames voor de derde keer op rij wereldkampioen. Een bijzondere prestatie, want het prolongeren van een wereldtitel is doorgaans moeilijker dan wereldkampioen worden. De hockeydames waren niet de enige Nederlandse wereldkampioenen die we deze maand konden vieren. Ook het robot voetbalteam, Tech United, van de TU Eindhoven. slaagde er in hun wereldtitel met succes te verdedigen. Dat dead het team, met spelers als Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema, in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Ook het zilver kleurt Oranje

In de finale was Tech United met maar liefst 15-0 te sterk voor de Falcons. Eveneens een Nederlands team, van ASML in Veldhoven. Ofwel, Oranje veroverde zowel het goud als het zilver.

De robots die meedoen aan het WK robot voetbal spelen geheel autonoom. Dat doen zij door gebruik te maken van sensoren en innovatieve software. Een team bestaat uit vijf robots. Sinds de vorige wereldtitel, een jaar geleden, heeft het TU/e team haar robot voetballers op diverse vlakken verbeterd. Zo kunnen ze nu niet allen beter dribbelen, maar ook tactische wijzigingen zelfstandig, tijdens de wedstrijd, doorvoeren.

Robot-Voetbal-a

Nu de échte voetballers nog verslaan

Voorlopig is er dus geen beter robot voetbalteam dan dat van Tech United. De komende jaren wordt verder gewerkt aan het verder verbeteren van de robots. Uiteindelijk willen ze zo goed worden dat ze ook de échte menselijke wereldkampioenen kunnen verslaan. Het duurt wel nog even voordat het zover is. Tech United streeft ernaar om in 2050 de dan regerende wereldkampioen te kunnen verslaan.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...