Met accuwisselstation is wachten voor opladen auto verleden tijd

Met accuwisselstation is wachten voor opladen auto verleden tijd

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt natuurlijk met je elektrische auto naar een oplaadstation rijden, de stekker erin hangen en gaan wachten, maar dat moet toch efficiënter kunnen. Dat dacht ook het Chinese automerk Nio, dat een concept heeft bedacht om een accu gewoon te wisselen. Je levert je accu in en je krijgt direct een verse opgeladen accu mee.

Accuwisselstation

Het accu wisselen is vanzelfsprekend niet mogelijk bij elke elektrische auto, maar in het geval van het Nio-ruilstation alleen voor Nio-bolides. Het eerste wisselstation in Nederland is te vinden in Tilburg en daar kunnen welke dag 312 . Het verschil in tijd is groot: je kunt nu binnen een paar minuten weer verder rijden, terwijl je anders een half uur tot een uur moet wachten. Het is een slimme manier om een van de grotere ergernissen met betrekking tot elektrische auto’s weg te nemen: je bent er nu 5 minuten aan kwijt om ‘te tanken’ in plaats van dat je een half uur op Instagram en TikTok moet gaan scrollen.

Het is bij de accuwissel niet zo dat dat er een persoon is die de accu voor je verwisselt: het is allemaal robotisch. Je rijdt met je auto het station in en aan de onderkant van je auto krijg je vervolgens een verse batterij. Je kunt de auto nu ook zonder accu kopen, zodat je via een abonnement een accupakket huurt en je dus eigenlijk geen accu tot je bezit hebt, maar ‘leent’ van Nio tegen een maandelijkse betaling. Zo’n abonnement kost 169 euro per maand voor een 75 kWh-batterij die 445 kilometer ver komt.

Chinese merken

Nio test dit niet voor het eerst in Nederland: in China bestaat er al een heel netwerk van accuwisselstations. Ook in Europa zijn er al een paar, zoals in Duitsland en Noorwegen. Nio kijkt nog naar mogelijkheden om het bijvoorbeeld voor vakantiegangers mogelijk te maken om naar hun bestemming te rijden met hun Nio. Zo wil het nieuwe batterij-innovaties gebruiken om te zorgen voor een nog grotere actieradius. Het moet dan mogelijk zijn om een ander abonnement te nemen waarmee je meer accu krijgt voor je geld.

Misschien ken je Nio nog niet: dat is niet zo gek. Het merk is alleen beschikbaar in een abonnementsvorm of als lease-auto. Bovendien zijn er nog niet zoveel auto’s verschenen in Nederland. Begin 2023 komen de ET5 en ET7 (beide personenauto’s) uit. De EL7 (een SUV) is inmiddels twee maanden beschikbaar. Zo'n auto op abonnement is iets dat we de laatste tijd vaker zien. Ook komen er steeds meer voor ons onbekende Chinese merken naar Nederland. De snelweg wordt op die manier een steeds interessantere plek, zeker als daar ook nog innovaties bij komen kijken zoals deze accuwisselstations.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...